Barn utpekade

augusti 12 2005


Exp nr 97/2005 Norrköpings Tidningar



En pappa berättade om sin bristande kontakt med barnen och att han blivit polisanmäld för misshandel. Publiceringen var kränkande för barnen och mamman.



Publiceringen

Den 14 april 2005 publicerade Norrköpings Tidningar en artikel med rubriken “A /förnamn angivet/ protesterar mot vårdnadsförslag”. Artikeln handlade om Vårdnadskommitténs förslag om att föräldrar som dömts för våldsbrott inte skulle kunna få vårdnaden om barnen.

I artikeln uttalade sig A. Han namngavs och det publicerades en bild på honom. A var mycket kritisk till förslaget. Sedan 18 månader hade han bara knapphändig kontakt med sina minderåriga barn. Han hade blivit anmäld för misshandel och olaga hot av sin före detta sambo. Polisutredningen hade lagts ned i brist på bevis men han hade besöksförbud i förhållande till ex-sambon. A uppgav att han hade försökt med allt och att socialtjänsten stod på hans sida utan att kunna göra något.

I artikeln intervjuades också barnombudsmannen Lena Nyberg. Hon var positiv till kommittéförslaget.

Anmälan

Mannens före detta sambo anmälde publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Honanförde att artikeln var kränkande. Tidningen hade inte tagit någon hänsyn till henne eller barnen. Barnen hade blivit utpekade på skolan. Bakgrunden borde ha kontrollerats noggrannare och hon borde ha fått tillfälle till bemötande.

Tidningens yttrande

Artikeln handlade om Vårdnadskommitténs betänkande. Bakgrunden till förslaget förklarades och Barnombudsmannen intervjuades. Vidare redovisades en reaktion från en berörd pappa. Det var inte alltid lätt att hitta okontroversiella intervjupersoner. Tidningen hade dock försökt att få artikeln balanserad. Tidningen beklagade om barnen hade blivit utpekade.

PO:s beslut

I beslut den 12 augusti 2005 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering:

Vårdnadskommitténs betänkande om vårdnaden av barn var från generell utgångspunkt av allmänintresse. Genom att tidningen publicerade namn och bild på den intervjuade pappan pekades dock hans minderåriga barn och hans f.d. sambo ut i sammanhanget. De publicerade upplysningarna, om pappans bristande kontakt med barnen samt uppgifterna om våld och hot, var integritetskänsliga och ägnade att medföra en publicitetsskada för barnen och mamman. Hon fick inte heller möjlighet till bemötande.

Allmänintresset för Vårdnadskommitténs förslag motiverade inte detta utpekande av barnen och mamman med de integritetskänsliga uppgifter som rörde dem. De tillfogades således en oförsvarlig publicitetsskada. Norrköpings Tidningar bör därför klandras.

Pressens Opinionsnämnds beslut

Av de skäl PO har anfört finner nämnden att Norrköpings Tidningar bör klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.