Exp nr 84/2007 Aftonbladet
En 16-årig pojke blev fotograferad under en fotbollsmatch som avbrutits efter att supportrar stormat planen. Kombinationen av en skarp formulering och publiceringen av fotot på pojken, medförde en oförsvarlig publicitetsskada för denne.
Publiceringen
Den 30 augusti 2006 stod i Aftonbladets bilaga Sportbladet om fotbolls-kravallerna på Söderstadion. Bakgrunden var att derbyt mellan Hammarby och Djurgården fick avbrytas efter att supportrar hade stormat planen och stört matchen. Polis och vakter hade fått rycka in och gripa flera personer.
Över ett uppslag i bilagan stod att enligt lagen var de störande supportrarna brottslingar i lagens mening i samma ögonblick som de hoppade in på planen. För dem som älskade sport var de mer än så – de var…FOTBOLLS-MÖRDARE. I ingressen motiverade Aftonbladets chefredaktör, Anders Gerdin, varför tidningen valt att visa bilder på dem som bröt mot lagar och regler på Söderstadion; det fanns ingen anledning att skydda dem. Det var dags att skydda fotbollen och de många fans som älskade den på riktigt. Det var dags att ta tillbaka fotbollen från de få personer som ville förstöra och hota.
Förutom ingressen och rubriken täcktes uppslaget med bilder från bråken på Söderstadion. En bild visade en ung man i svart tröja och brungröna byxor som leddes bort av vakter. Han hade belagts med handfängsel och hans ansikte syntes tydligt.
Anmälan
Publiceringen anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman (PO) av personen på bilden. Han kände sig kränkt, nedvärderad och dömd på förhand. Bilden hade fått hans vänner att ta avstånd från honom och hans familj hade lidit av publiceringen. Hans lillasyster hade blivit påhoppad i skolan på grund av det tidningen publicerat.
Han uppgav vidare att han var 16 år gammal och att han aldrig tidigare varit inblandad i några bråk. Aftonbladets beskrivning av honom som en av dem som med hatfylld kraft våldförde sig på familjer var kränkande.
Tidningens yttrande
Genom att rusa genom avspärrningarna hade anmälaren anslutit sig till den mobb som förstörde en fotbollskväll och allvarligt hotade säkerheten för tiotusentals människor.
Aftonbladet tog aktivt och tydligt avstånd från den våldskultur som rådde i vissa supporterklubbar. Det var fråga om ett allvarligt samhällsproblem som årligen kostade samhället enorma belopp i form av polisinsatser. Att publicera bilder på de personer som deltog i våldet var en viktig del av tidningens publi-cistiska linje mot fotbollsvåld. Bilderna visade också att det inte var svårt att ta reda på vilka bråkmakarna var, något som ofta uppgavs vara anledningen till att bråken var så svåra att stoppa.
En fotbollsarena var också en offentlig plats med tydliga regler. Att bryta mot dem var ingen privatsak. Även om anmälaren var ung hade han handlat så att han kränkte tiotusentals personers rätt till säkerhet. Det fanns därför anledning att påpeka betydelsen av att ta ansvar för sina handlingar. Anmälaren hade agerat på ett sätt som gjort hans identitet till ett uppenbart allmänintresse.
Anmälarens kommentarer
Anmälarens mor svarade på tidningens yttrande. Hon anförde att det var bra att tidningen belyste och tog ställning i olika samhällsfrågor. Att hänga ut sonen som “fotbollsmördare” var dock inte förenligt med god pressetik. Han var fortfarande ett barn om än straffmyndig.
Sonen hade genom en serie omständigheter tagit sig in ett par meter på planen – ett misstag som han tillstod. Tidningen hade misstagit sig på vilka det var som var de riktiga våldsverkarna. Åklagarmyndigheten, polisen och Hammarby hade hanterat situationen på ett korrekt sätt medan tidningen gått över gränsen. Som ombud för sin son vidhöll hon klagomålen mot tidningen.
Till yttrandet bifogades en redogörelse från sonen om händelserna på Söderstadion. Även bilagor från Hammarby, polisen och Åklagarmyndigheten bifogades med yttrandet.
PO:s bedömning
Genom beslut den 11 juni 2007 avskrev PO ärendet och anförde följande:
Inslag av huliganism och våld i samband med fotbollsmatcher är ett åter-kommande och allvarligt problem. Det finns ett stort allmänintresse som motiverar en granskning av och rapportering kring sådana händelser.
Publiceringen var utformad som en debattartikel som tydligt fördömde supporterbråk. Formuleringarna var visserligen skarpa men utgjorde ett journalistiskt grepp för att med kraft driva opinion och visa tidningens ståndpunkt i frågan. Det ligger inom ramen för tidningens uppgifter.
I sammanhanget måste hänsyn även tas till anmälarens låga ålder. Alla människor begår misstag någon gång i livet. Jag konstaterar dock att Söderstadion är en offentlig plats, vilket även en person i anmälarens ålder måste vara medveten om. Handlingar av den typ som fångades på bilden kan knappast ses som rent privata angelägenheter.
Även om jag har förståelse för anmälarens känsla av utsatthet inför publiceringen är min bedömning att det inte finns tillräckliga skäl att rikta pressetiskt klander mot Aftonbladet för publiceringen. Ärendet avskrivs.
Överklagandet m.m.
Anmälaren överklagade PO:s beslut genom en skrivelse från modern som ombud. Att visa anmälarens ansikte stod inte i proportion till vad han gjort sig skyldig till. Det fanns ett allmänintresse men det fråntog inte tidningen att reflektera över vad man skriver. Anmälaren hade fortsatt utsatts för tråkningar och påhopp på grund av publiceringen.
Tidningen fick del av överklagandet.
Pressens Opinionsnämnds beslut
Frågan om våld och huliganism i samband med fotbollsmatcher är av uppenbart allmänintresse. Detta motiverar publiceringar som även ger en närmare belysning av den krets av personer eller av enstaka personer som i sammanhanget kan misstänkas ha begått brott eller på annat sätt ha förstört för andra.Nämnden har mot denna bakgrund all förståelse för att tidningen velat ta upp saken. Kombinationen av skarpa formuleringar och publiceringen av ett foto av en fullt igenkännbar pojke medförde dock helt klart en publicitetsskada för denne, som var endast 16 år gammal. Pressetiken fordrar att en tidning intar en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften. Nämnden finner att bildpubliceringen inte är fullt förenlig med sådan hållning. Tidningen har härigenom åsidosatt god publicistisk sed.