Fel om giftermål

augusti 26 2003


Svensk Damtidning Exp nr 70/2003



Svensk Damtidning klandrades för ogrundade uppgifter om att två personer var ett kärlekspar som skulle gifta sig inom kort. Att tidningen erbjöd rättelse var i detta fall inte tillräckligt för att den skulle undgå pressetisk kritik.


I Svensk Damtidning nr 10/03, som utkom den 27 februari, fanns på sidan 72, Allt om Alla, en notis med rubriken Gifter sig vid 57.

I notistexten sades att många hade känt sig lockade att fånga en person som i texten namngavs och betecknades som Sveriges förmögnaste ungkarl. Här kallas han för A. Vidare namngavs hans mor och en bror. Enligt artikeln häpnade nu hela Sverige-societeten, för vid 57 års ålder var A närmare altaret än han någonsin varit sedan dop eller konfirmation.

Det var en kvinna, här kallad B, som i artikeln namngavs och uppgavs vara några år äldre, som fångat A. Paret sågs “precis överallt”, som man sade, med tillägget att det var en pigg överraskning för A:s bror att lagom till 60-årsdagen få veta att han snart skulle få en svägerska.

A och B anmälde genom ombud publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO). I anmälan anfördes att uppgifterna i artikeln var osanna och kränkande. B var sedan november 2001 gift med en helt annan man.

Svensk Damtidning anförde i sitt yttrande till PO att uppgiften om att A och B var ett par kom från flera olika källor. Dessutom hade man flera gånger försökt nå A för en kommentar, men misslyckats. Parets beredvillighet att ställa upp på bild hade dock tolkats som en bekräftelse på en djupare vänskap. Tidningen ansåg inte att notisen var kränkande. Den handlade om två människor i en positiv situation. Notisen var visserligen skriven på ett lite skämtsamt och insinuant sätt, men sidan Allt om Alla hade en sådan ton. Man hade vid publiceringstillfället inte känt till att B var gift. Det medgavs att rubriken Gifter sig vid 57 saknade täckning. Tidningen hade därför, via ombudet, erbjudit både rättelse och ursäkt. Vidare framhölls att den anmälda notisen var liten och inte placerad på någon framskjuten plats.

Anmälarna vidhöll i sitt svar att de publicerade uppgifterna var felaktiga och kränkande. Uppgiften om B:s civilstånd borde ha kontrollerats av tidningen innan publicering skedde. Uppgifterna kränkte även hennes familj. Bara vid ett tillfälle hade A och B gett sitt samtycke till fotografering av Svensk Damtidning på en offentlig tillställning. Bilden var tagen på Antikmässan. Tätt intill A stod också en väninna till B. Väninnan var emellertid bortklippt, dock skymtade hennes arm på fotot. Därefter hade A och B vid ytterligare ett tillfälle fått en förfrågan från tidningens ivriga fotografer, men avböjt. Innan publiceringen hade det inte florerat några rykten kring dem. Saken var sammanfattningsvis mycket kränkande. Varken A eller B hade kontaktats av tidningen inför publiceringen.

I beslut den 7 maj 2003 gjorde PO följande bedömning:

Uppgifterna i notistexten tillsammans med rubriken Gifter sig vid 57 innebar ett påstående om att A och B var ett kärlekspar som skulle gifta sig inom kort.

Anmälarna har i sin anmälan till PO dock bestämt förnekat att de skulle vara ett par och tidningen har vidare medgett att det inte fanns täckning för rubriken. Tidningen kontrollerade inte inför publiceringen uppgifterna med vare sig B eller A. Det kan också konstateras att B redan var gift, vilket tidningen inte heller brytt sig om att ta reda på inför publiceringen.

Tidningen har därför inte visat attden haft fog för de publicerade uppgifterna. Dessa ogrundade uppgifter rörde anmälarnas privata förhållanden och var kränkande för dem. Sammanfattningsvis innebar publiceringen ett oförsvarligt intrång i deras privatliv. Att tidningen har erbjudit rättelse är inte tillräckligt för att uppväga den uppkomna publicitetsskadan. Svensk Damtidning bör därför klandras.

Ärendet överlämnas till Pressens Opinionsnämnd.
Från anmälarnas ombud kom ett yttrade till Pressens Opinionsnämnd där ytterligare uppgifter lämnades om den publicitetsskada A och B ansåg sig
ha åsamkats.

Pressens Opinionsnämnd gör följande bedömning:

Pressens Opinionsnämnd finner på de av PO anförda skälen att Svensk Damtidning genom den aktuella publiceringen brutit mot god publicistisk sed.