Exp nr 20/2006 Norrländska Socialdemokraten
Tidningen hade publicerat uppgifter om att aska efter avliden person hade spridits trots att en domstolsprövning om gravsättningen pågick. Uppgiften var felaktig. Den rättsliga prövningen var avslutad och askan hade spridits i enlighet med domstolsbeslutet.
Publiceringen och beklagandet
Den 14 juli 2005 hade Norrländska Socialdemokraten (NSD) en förstasidespuff med rubriken “Tvist om gravfrid Aska efter avliden spreds under pågående domstolsprövning”. I texten på förstasidan stod att när A:s pappa, förre lulebon B. avlidit, hade A. och hans bror blivit oense med sin styvmor om var pappans aska skulle gravsättas. – A och B. namngavs i texten. – Tvisten granskades av länsrätten, men trots att prövningen inte var avslutad hade askan spridits på kyrkogården på en i texten angiven ort. – Det här är ju fruktansvärt, sade sonen A. som tillsammans med sin bror tänkte stämma både styvmodern och församlingen. I insidesartikeln återkom och utvecklades uppgifterna. Tidningen hade kontaktat kyrkoherden i församlingen som dock inte kunde uttala sig i fallet; kyrkoherden befann sig på semester och hade inte tillgång till handlingarna i ärendet.
Dagen därpå, den 15 juli, fanns på förstasidan hänvisningen Luleå “Fel av NSD om gravtvist”. Inne i tidningen löd rubriken “NSD hade fel om gravtvist”. I texten stod att de tidigare lämnade uppgifterna, om att änkan spridit askan trots en pågående tvist, var felaktiga. Den rättsliga prövningen var avslutad och änkan hade rätt att besluta om gravsättningen. Tidningen beklagade felet.
Anmälan
Publiceringen från den 14 juli anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman (PO) av änkan som anförde att artikeln hade grundat sig på felaktiga, ensidiga och okontrollerade uppgifter. Detta hade åsamkat henne och hennes närmaste ett personligt lidande i en svår situation. Hennes avlidne mans namn hade publicerats, vilket ledde till att hon utpekades. Hon ansåg att tidningen skulle klandras.
Tidningens yttrande
NSD medgav att den hade gjort ett fel och beklagade detta. Visserligen hade det varit en tvist, men tidningen hade missat att kontrollera om tvisten var slutligt avgjord. En rättelse hade införts så snart det var möjligt, på internet redan samma dag och i papperstidningen dagen efter. Rättelsen i papperstidningen var mycket tydlig med en puff på förstasidan.
Anmälarens kommentar
Anmälaren kommenterade att NSD borde ha kontrollerat saken inför publiceringen med henne och domstolen. Hon ansåg att det var allvarligt och kränkande att NSD, på framskjuten plats och utan närmare kontroll, publicerat dessa felaktiga och negativa uppgifter om henne.
PO:s bedömning
I beslut den 1 november 2005 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd och anförde följande:
En springande punkt vid tidningens rapportering den 14 juli var att det fanns en pågående tvist. Då den rättsliga prövningen emellertid var avslutad, fanns det ingen grund för rapporteringen såsom den vinklats i publiceringen. Det kan konstateras att tidningen hade underlåtit att närmare kontrollera saken inför artikeln.
Så snart som möjligt efter publiceringen rättade tidningen uppgifterna på ett tydligt sätt. Det var visserligen bra, men inte tillräckligt för att ursäkta den publicitetsskada som NSD tillfogade anmälaren genom sitt slarv vid faktakontrollen i detta för henne integritetskänsliga sammanhang.
Mot denna bakgrund anser jag att Norrländska Socialdemokraten bör klandras.
Yttranden hos Pressens Opinionsnämnd
Tidningen redogjorde för sina rättelseåtgärder och yttrade bl.a. att, i och med att uppgiften om att ärendet inte varit avslutat när askan spreds var felaktig, gav vi en felaktig bild av anmälarens agerande. Tidningen beklagade det inträffade.
Anmälaren svarade.
Pressens Opinionsnämnds beslut
Pressens Opinionsnämnd beaktar, liksom PO, tidningens snabba och tydliga beriktigande och dess beklagande av det inträffade. På det av PO anförda skälen finner Pressens Opinionsnämnd dock att det ändå uppkommit en sådan publicitetsskada som bör föranleda pressetiskt klander. Tidningen har genom publiceringen den 14 juli 2005 åsidosatt god publicistisk sed.