Exp nr 28/2006 Västerviks-Tidningen
Tidningen hade felaktigt uppgett att en person blivit dömd för misshandel av sin sambo. Domen gällde ett annat brott. Tidningen undgick inte klander trots att den i efterhand rättat uppgiften.
Publiceringarna
Den 13 maj 2005 publicerade Västerviks-Tidningen en notis med rubriken “Häktades för stöld”. I notisen stod att en person i 30-årsåldern (personen namngavs inte men han betecknades som boende på en viss angiven ort i trakten) Mannen var häktad misstänkt för stöld. Mannen var välkänd hos polisen. Den 28 april hade han blivit fri från ett fängelsestraff. Han hade då suttit i fängelse för att ha misshandlat sin sambo. Det fanns misstankar om att han hade misshandlat henne igen sedan han kommit ut ur fängelset.
Den 9 augusti 2005 publicerades en rättelse. Där stod att mannen på den angivna orten inte varit frihetsberövad för att ha misshandlat sin sambo. Mannen hade avtjänat ett straff för ett annat brott.
Anmälan
A. anmälde publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Han kände sig kränkt av notisen. Han hade aldrig misshandlat sin sambo. Nu trodde alla i hans omgivning att han hade gjort det. I häktet och på anstalten hade han haft det hemskt.
Tidningens yttrande
Tidningen hade genom PO-anmälan uppmärksammats på att uppgiften om anledningen till A.:s frihetsberövande varit felaktig. Tidningen beklagade det inträffade och påpekade att den så fort den fått kännedom om de rätta förhållandena hade publicerat en rättelse.
PO:s bedömning
I beslut den 8 december 2005 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd och anförde följande:
I notisen publicerades uppgifter om ort, ålder, datum för frigivning och vilket brott PO-anmälaren var häktad för. Mot bakgrund av de uppgifterna kan det inte uteslutas att anmälaren blev utpekad inför en viss krets läsare. Det finns heller inte anledning att ifrågasätta anmälarens egna uppgifter om att personer i hans omgivning, på hemorten och inom kriminalvården, förstått att det handlade om honom.
PO har tagit del av Västerviks tingsrätts dom meddelad den 22 november 2004. Anmälaren dömdes inte för misshandel av sin sambo utan för att ha misshandlat en man på en restaurang.
Även om utpekandet var begränsat kom den felaktiga uppgiften om misshandelsdomen och den obestyrkta uppgiften om ytterligare misshandelsbrott att orsaka anmälaren en oacceptabel publicitetsskada. Publiceringen måste, trots rättelsen den 9 augusti, leda till pressetiskt klander av Västerviks-Tidningen.
Tidningens yttrande till Pressens Opinionsnämnd
Tidningen anförde bl.a. Om tidningen gjort fel var det väl rimligt att tidningen kontaktades så att den snabbt kunde göra en rättelse. I det här fallet hade anmälaren inte tagit kontakt med tidningen, varken före eller efter anmälan till PO. Mot den bakgrunden borde pressetiskt klander inte uttalas.
Pressens Opinionsnämnds beslut
Anmälaren begärde inte själv rättelse hos tidningen. En rättelse infördes sedan tidningen uppmärksammats på felet genom PO-anmälan. Nämnden noterar det korrekta i rättelseåtgärden men finner ändå på de av PO anförda skälen att publiceringen ger anledning till pressetiskt klander. Tidningen har härigenom åsidosatt god publicistisk sed.