Gav insändare annan betydelse

mars 4 2014


Exp nr 16/2014, Norrbottens-Kuriren, 2014-03-04


Pressens Opinionsnämnd klandrar Norrbottens-Kuriren för att tidningen redigerat en insändare så att delar av insändaren ändrat betydelse.

Pressens Opinionsnämnds beslut

Pressens Opinionsnämnd klandrar Norrbottens-Kuriren för att ha åsidosatt god publicistisk sed.
________________

Genom beslut den 27 november 2013 avskrev Allmänhetens Pressombudsman (PO) ett ärende avseende en anmälan mot Norrbottens-Kuriren.

PO:s beslut, som riktade sig till anmälaren, hade följande lydelse.

Du har i en anmälan till Allmänhetens Pressombudsman vänt dig mot att insändarredaktören lagt till fem ord i en insändare från dig med rubriken Siffror som inte förvånar. Insändaren är publicerad i Norrbottens-Kuriren den 21 oktober 2013.

Inledningsvis kan jag konstatera att det är utgivaren för en tidning som bär ansvaret för allt innehåll. Han eller hon kan alltså välja att publicera en insändare, avstå från den – eller göra förändringar av den. När det gäller förändringar får textens ursprungliga innehåll inte förändras så att den kommer att betyda något annat än vad insändarskribenten avsett.

Även om det finns en gräns för de förändringar en tidning pressetiskt kan tillåta sig, är rätten till redigering av insänt material omfattande.

Jag har läst den publicerade insändaren och det manus du bifogat till din anmälan. Min slutsats är att de förändringar insändarredaktören gjort av din text ligger inom vad en tidning kan tillåta sig utan att gå över gränsen för vad som är pressetiskt godtagbart.

Ärendet medför inga ytterligare åtgärder från min sida.

Ärendet hos Pressens Opinionsnämnd

Anmälaren har överklagat PO:s beslut. Tidningen har yttrat sig i nämnden och bl.a. framhållit att tidningens ändringar inte förändrat innebörden i insändaren på något avgörande sätt.

Pressens Opinionsnämnds beslut

Genom de ord som lagts till har innebörden av den aktuella delen av insändaren förändrats. Även om det är förståeligt att den förändrade innebörden inte uppmärksammades vid redigeringen av insändaren borde tidningen, när anmälaren hörde av sig och påpekade detta, ha publicerat en rättelse. Genom att inte tillmötesgå anmälarens önskemål har tidningen åsidosatt god publicistisk sed.