Genrebild på dörrvakt klandrad

januari 17 2006


Exp nr 3/2007 Göteborgs-Tidningen



Vid en notis om rasism på krogen fanns en genrebild på en dörrvakt. Det fanns ingen klargörande bildtext om att han saknade koppling till notisen. Utpekandet innebar en oförsvarlig publicitetsskada för dörrvakten.


Publiceringen

Som illustration till en notis på ledarsidan publicerade Göteborgs-Tidningen (GT) den 18 maj 2006 en bild på en dörrvakt med barsk uppsyn. Handen var höjd till ett stopptecken. Texten handlade om rasism på krogen och inleddes med en fråga “Blir blattekvoten påkrogen nu ett minne blott?”. Bildtexten löd “08-fasoner”.

Anmälan

Bildpubliceringen anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman (PO) av mannen på fotot, A. Det var andra gången han anmälde GT:s användning av bilden till PO. I anslutning till den tidigare anmälda publiceringen, den 6 maj 2005, fanns en bildtext som klargjorde att mannen på bilden inte hade något samband med innehållet i texten. Tidningen publicerade en ursäkt och ännu ett förtydligande angående bilden. PO:s bedömning i det fallet var att anmälaren inte lidit en oförsvarlig publicitetsskada och avskrev ärendet.

Den nu aktuella bilden saknade en klargörande bildtext. A var mycket kritisk till publiceringen som felaktigt pekade ut honom som rasist. Han hade blivit igenkänd och misshandlad efter den första publiceringen och fruktade nya problem när bilden återigen fanns i tidningen.

Tidningens yttrande

Tidningen beklagade A:s obehag i samband med publiceringen. Bilden användes som genrebild för att illustrera en kort text om diskriminering på krogen. Stopptecknet på fotografiet förmedlade hur vissa upplever bemötandet på restauranger och uteställen. Bilden var liten. Det torde ha varit svårt även för de personer som kände A att identifiera honom utifrån bilden.

GT publicerade också ett beklagande dagen efter som klargjorde att vakten inte hade något med innehållet i texten att göra.

PO:s beslut

I beslut den 11 september 2006 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering:

Genrebilder måste väljas med stor omsorg. Tidningen bör noggrant överväga om det på en sådan bild finns igenkännbara personer som kan uppfatta sammanhanget som kränkande.

Att tidningen väljer att återigen publicera samma bild, denna gång utan en klargörandebildtext, medför ett utpekande och en oförsvarlig publicitetsskada som anmälaren inte ska behöva tåla. Det faktum att bilden var liten samt att tidningen införde en rättelse dagen efter publiceringen fritar inte tidningen från ansvar.

GT bör därför klandras. Ärendet överlämnas till Pressens Opinionsnämnd.

Pressens Opinionsnämnds beslut

Nämnden gör samma bedömning som PO och finner att GT genom publiceringen har åsidosatt god publicistisk sed.