Exp nr 32/2004 Mora Tidning
Vid rapporteringen om en man som dömts för misshandel och sexuellt ofredande av sin dotter beskrevs detaljerat vad mannenhade utsatt flickan för. Även andra för flickan integritetskänsliga uppgifter lämnades. Flickan hade genom publiceringen tillfogats en helt oacceptabel publicitetsskada.
Publiceringen
Mora Tidning skrev den 31 oktober 2003 att en man från norra Dalarna fått sex månaders fängelse för att ha misshandlat och sexuellt ofredat sin dotter. Han hade också dömts att betala skadestånd till henne. I artikeln beskrevs ytterligare vad mannen enligt domen hade gjort mot sin dotter. Det återgavs bl a uppgifter som framgått av flickans dagbok.
PO:s initiativ
Allmänhetens Pressombudsman (PO) beslöt, efter medgivande från mamman till den flicka som artikeln avsåg, att på eget initiativ pröva Mora Tidnings publicering mot bakgrund av punkterna 7 och 9 i de pressetiska reglerna. De berör privatlivets helgd och hänsyn till brottsoffer.
Tidningens yttrande till PO
Mora Tidning förklarade att det inte var helt okomplicerat att, utan att relativt utförligt återge sakframställningen, redogöra för en domstolshandläggning där den åtalade nekade till brott. Tidningen medgav att en del formuleringar var olyckliga med tanke på bl a hänsynen till brottsoffret. Tidningen pekade dock på att en långtgående anonymisering skett och att norra Dalarna, som nämnts i texten, omfattar fyra kommuner.
PO:s beslut
I beslut den 10 februari 2004 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering:
Den omskrivna flickan och hennes familj har blivit utpekade genom den detaljrika publiceringen. På hemorten torde finnas många läsare som vet vilken familj publiceringen handlar om, men som inte haft kännedom om allt som beskrivs i artikeln. Den omfattande redogörelsen för de övergrepp, som flickan enligt domstolen blivit utsatt för, har i kombination med andra ingående och integritetskänsliga uppgifter tillfogat henne och familjen en närmast ofattbar publicitetsskada. Mora Tidning bör klandras för ett allvarligt brott mot god publicistisk sed.
Pressens Opinionsnämnd beslut
Enligt nämndens bedömning har artikeln inneburit ett utpekande av den omskrivna flickan och hennes familj. Det har inte funnits något godtagbart skäl för tidningen att publicera den detaljerade beskrivningen av vad flickan utsatts för och de övriga för flickan mycket känsliga uppgifterna i artikeln. Publiceringen har inneburit att en ung flicka har tillfogats en helt oacceptabel publicitetsskada. Nämnden finner att Mora Tidning skall klandras för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed.