Exp nr 78/2004 Nya Wermlands-Tidningen
NWTpublicerade ett faksimil där en lokalpolitikers personnummer framgick. PON konstaterade att även om personnummer är offentliga och kan erhållas från olika myndigheter kan publicering av dem leda till missbruk och impulshandlingar. NWT:s publicering av politikerns personnummer åsidosatte därför god publicistisk sed.
Publiceringen
Den 13 och 14 februari 2004 skrev Nya Wermlands-Tidningen på första sidan och inne i tidningen om ett namngivet kommunalråd som påstods ha lämnat falska uppgifter om sina betyg bl.a. i samband med ansökan om tjänst. Kommunalrådet förekom på bild i anslutning till båda artiklarna. Artikeln den 13 februari illustrerades av ett faksimil av den handling som A skulle ha åberopat till stöd för den felaktiga uppgiften. Hennes personnummer syntes på handlingen. A fick komma till tals i artikeln den 13 februari och bemöta anklagelserna.
Anmälan
A anmälde publiceringarna till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Hon anförde att hon med namn och bild felaktigt hade utpekats som en person som medvetet ljugit om sina betyg för att uppnå fördelar. Hon framhöll också att hennes fullständiga personnummer hade publicerats. Artiklarna gav sken av att den ifrågasatta handlingen varit av avgörande betydelse för att hon fått sin anställning. Hon hade aldrig medvetet försökt att dölja något utan allt var hänförligt till ett misstag.
Tidningens yttrande till PO
Att en lokal toppolitiker agerat på det sätt som framgick av artiklarna hade självklart ett mycket stort allmänintresse. A hade fått kommentera uppgifterna och tidningen hade även publicerat ett öppet brev från henne i vilket hon gav sin version. Hon hade alltså haft alla möjligheter att själv få komma till tals.
PO:s beslut
I beslut den 11 juni 2004 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering:
A får som lokalpolitiker tåla namn- och bildpublicering i samband med den kritiska granskningen av hennes meriter. Hon har fått komma till tals och ge sin version av det inträffade. När det gäller artikelinnehållet uppväger alltså allmänintresset klart den publicitetsskada som anmälaren kan ha orsakats.
Tidningen har vid publiceringen av det omtalade dokumentet medvetet lämnat ut A:s fullständiga personnummer. Uppgiften saknar i sig allmänintresse.
Personnummer utgör integritetskänsliga uppgifter och kan ge tillgång till omfattande information om den enskildes personliga förhållanden. Visserligen är uppgifter om personnummer offentliga och kan erhållas från olika myndigheter. Att skaffa en annan persons personnummer kräver dock en viss insats och kan förutsättas ske i ett visst syfte. Ett publicerat personnummer kan leda till missbruk och även impulshandlingar, föranledda av publiceringen.
Publiceringen av anmälarens personnummer är inte förenlig med god publicistisk sed. Nya Wermlands-Tidningen bör därför klandras.
Yttranden till Pressens Opinionsnämnd
Tidningen har i sitt yttrande anfört att personnumret lämnades omaskat för att styrka autenticiteten i dokumentet. Enligt tidningens uppfattning bör personnummer visserligen hanteras med viss varsamhet men de är inte hemliga och det är inte enkelt för en illvillig person att enbart med hjälp av ett personnummer åstadkomma skada.
A har anfört att uppgiften i artiklarna att hon sökt arbete på falska meriter är osanning. Hon har upplevt det som obehagligt att hennes personnummer har publicerats.
Pressens Opinionsnämnds beslut
Nämnden ansluter sig till PO:s bedömning och finner att Nya Wermlands-Tidningen bör klandras för att genom publiceringen av A:s personnummer ha åsidosatt god publicistisk sed.