Nya Tider klandras för kränkande påståenden

oktober 9 2020


Mediernas Etiknämnd klandrar Nya Tider för att ha brutit mot god publicistisk sed. Tidningen slog fast att en person antastat ett barn trots att inget åtal väckts. Uppgifterna som lämnades om anmälaren var mycket kränkande och skadande.

Nya Tider, exp. nr. 50/2020, dnr. 19552

Mediernas Etiknämnds beslut

Mediernas Etiknämnd klandrar Nya Tider för att ha brutit mot god publicistisk sed.

_______________

Genom beslut den 6 februari 2020 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Nya Tider.

MO:s beslut hade följande lydelse.

Vad Nya Tider publicerade

Tidningen publicerade i den tryckta utgåvan vecka 43 2019 en artikel med rubriken 7-årig dotter antastades av afghan – inget åtal väcktes.

I ingressen stod att flickan berättat för sin pappa om hur mammans afghanske vän blivit närgången mot dottern när ingen annan såg. En polisanmälan gjordes men förundersökningen lades ned i brist på bevis. Den nyzeeländske fadern kände sig sviken av de svenska myndigheterna. Till Nya Tider sade han:

” – Det känns som det inte finns någon polis i Sverige. Att det är laglöst, och att män som gör sådant här vet att de kan komma undan. Något måste förändras.”

Till artikeln fanns bilder på den afghanske mannen och flickan. Deras ansikten var pixlade. På mannen var ansiktet pixlat så att övre delen av ansiktet (panna, ögon och näsa) inte syntes. Han var iklädd träningskläder (t-shirt och shorts). På tröjan kunde ett emblem urskiljas. Flickans pappa framträdde öppet med namn och bild.

I artikeltexten stod att flickan i mars hade berättat för sin pappa, A [namn angivet], att mammans afghanske vän hade tafsat på dottern när mamman sov. Enligt dottern skulle den x-årige mannen ha varit i hennes säng och bland annat vidrört hennes kön. A kontaktade den 20 mars polisen. Det ledde till att flickan togs till [institutionsnamn och ort angivna], en institution som utredde sexuella övergrepp mot minderåriga. Där hördes flickan, utan föräldrarnas närvaro, och upprepade den historia hon berättat för pappan.

Socialtjänsten hade fattat beslut i juli om att inte förändra barnets boende. Nya Tider hade tagit del av beslutet i vilket beskrevs vad flickan hade sagt. I artikeltexten återgavs utdrag från flickans berättelse med detaljer om hur övergreppen skulle ha gått till.

Socialtjänsten hade vidare skrivit att flickan var trovärdig i sin berättelse, men att utredningen var svår då föräldraparet inte kunde enas om vad som hänt. Enligt mamman hade inget otillbörligt skett och hon hade inte brutit kontakten med den afghanske mannen, som kommit till Sverige som “ensamkommande” (Nya Tiders citattecken, MO:s anm.).

Mamman och pappan var separerade och turades om att ha barnen. Pappan hade inte insyn i hur dottern hade det medan hon var hos sin x-åriga mamma. Han visste bara att mamman umgicks med den x-årige mannen, som ofta var hemma hos henne och då även träffade dottern.

A nämnde särskilt en händelse på [område angivet], som skett efter att han gjort en polisanmälan och bett mamman att hålla den afghanske mannen borta från dottern. Mamman hade då tagit med sig dottern och hennes storebror till mormodern. Även den afghanske mannen hade varit närvarande och lekt med dottern hela dagen. Socialtjänsten menade att man inte med säkerhet kunde säga vad som hänt, men att det var “av yttersta vikt att mamma fortsatte att sätta [dotterns] säkerhet i främsta rummet och inte tar några risker”.

Parallellt pågick en polisutredning, men den 12 september hade Åklagarområde Syd meddelat att förundersökningen lades ned, eftersom “det saknas tillräcklig stödbevisning för att mot den misstänktes nekande bevisa att brott begåtts”.

Pappan var kritisk till polisutredningen och förbluffad över utslaget.

“- De valde helt enkelt att inte göra någonting. Det tycker jag är väldigt märkligt, för min dotter gav dem bevis och berättade vad som hänt. Det finns foton av den här mannen som visar exakt det som min dotter berättade.”

A tyckte att det var mycket märkligt att dotterns egen berättelse, samt foton där den misstänkte bland annat låg i dotterns säng, inte var tillräckligt för att myndigheterna skulle reagera.

” – Som pappa vill jag veta att min dotter är trygg. Vad behöver de för bevis? De verkar behöva en pornografisk video för att ta tag i fallet.”

Beslutet att lägga ned förundersökningen hade tagits av kammaråklagaren, som intervjuades av tidningen. Hon uttalade sig generellt om bevisning i mål om sexuella övergrepp.

Tidningen redogjorde vidare för att åklagarens beslut kunde överprövas.

Därefter följde mellanrubriken “Förr eller senare kommer han att göra samma sak igen”. A berättade att han kände sig sviken av de svenska myndigheterna för hur de hanterat fallet med hans dotter. För sex år sedan kom han till [ort angiven] från [ort angiven] i Nya Zeeland, där han redan inlett relationen med den svenska mamman. Med tanke på det som skett oroades han också över att den afghanske mannen arbetade med barn, som tränare för ett fotbollslag där man inte gjort någon bakgrundskontroll.

“- Antagligen kommer den här mannen att ligga lågt ett tag, men förr eller senare kommer han att göra samma sak igen.”

I en bildtext stod att x-åringen hade lärt känna mamman genom hennes väninnor. Han hade därefter varit i hennes hem och följt med på utflykter, där övergrepp skulle ha skett.

Artikeln publicerades även på tidningens webbplats den 24 oktober 2019.

Anmälan

Artikeln anmäldes av den x-årige mannen. Han kom från Afghanistan och tidningen hade skrivit en rasistisk och konspiratorisk artikel. Tidningen hade också publicerat bilder på honom. Artikeln gav falsk information och var kränkande och förödmjukande.

Artikeln pekade ut honom som förövare av ett brott som han aldrig hade begått och aldrig någonsin skulle begå. Det var flickans pappa som hade kontaktat Nya Tider och försett tidningen med fotona. Bilderna hade pappan olovligen tagit från mammans Google photo-konto. Anmälarens och flickans ansikte var lite utsuddade på bilderna, men inte tillräckligt. Det fanns människor som känt igen dem i artikeln.

Dessutom syntes ett emblem på hans tröja, från den fotbollsklubb där han var aktiv. Det gjorde det mycket lätt för människor att förstå att artikeln handlade om honom.

Han ville att tidningen skulle klandras för artikeln och även att artikeln skulle tas bort så fort som möjligt.

Flickans mamma har ingivit fullmakt att företräda anmälaren.

Nya Tiders svar

Tidningen svarade genom ansvarig utgivare Vavra Suk.

Tidningen ansåg inte att artikeln var kränkande mot anmälaren, då denne inte namngavs och de aktuella bilderna varit anonymiserade (maskade). Vidare byggde artikelns innehåll på uppgifter från barnets pappa, rättsväsendet och kommunens socialtjänst, vilket tydligt framgick.

Medieombudsmannens bedömning

Medieombudsmannen, MO, kan pröva alla tryckta tidningar som utkommer med minst 4 nummer per år (periodiska skrifter). MO kan således pröva artikeln i den tryckta utgåvan av Nya Tider.

MO kan däremot inte pröva nätpubliceringen. Det beror på att Nya Tider inte är medlem i det medieetiska systemets huvudmannaorganisationer och inte heller frivilligt har anslutit sig till systemet.

MO bedömer om artikeln har tillfogat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada. Av betydelse vid bedömningen är dels om anmälaren har utpekats, dels om denne kopplats till kränkande eller skadande uppgifter på ett sätt som inte är motiverat.

Bilden på anmälaren var delvis pixlad. Delar av hans huvud och ansikte syntes dock, liksom hans träningskläder där ett idrottsemblem för en fotbollsklubb kunde urskiljas. I texten framgick hur gammal han var, hans ursprung, samt att han var tränare för ett fotbollslag. Uppgifter lämnades också om personerna i flickans familj och hennes familjeförhållanden. Pappan till barnet framträdde med namn och bild. Vissa geografiska bestämningar och tidsangivelser fanns också med.

Bilden och uppgifterna i artikeln var tillräckliga för att peka ut anmälaren för en inte obetydlig krets av personer.

Redan i rubriken slogs det fast att barnet “antastades” av anmälaren. Detaljer om de påstådda övergreppen lämnades. Pappan till barnet fick ge sin version och bland annat ge uttryck för att “män som gör sådant här vet att de kan komma undan” och att anmälaren skulle komma att “göra samma sak igen”. Uppgifterna som lämnades om anmälaren i artikeln var mycket kränkande och skadande.

Även om det inte är föremål för prövning i detta ärende kan det vidare noteras att uppgifter av denna art är ytterst integritetskränkande för barnet.

Det intryck som förmedlades genom artikeln var att anmälaren var skyldig, men att han kommit undan sitt ansvar. Det som kan konstateras är dock att förundersökningen hade lagts ned. Något åtal hade således inte väckts.

Det fanns inget allmänintresse som motiverade utpekandet av anmälaren i sammanhanget och han har tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada.

Publiceringen strider mot god publicistisk sed.

Ärendet överlämnas till Mediernas Etiknämnd.

Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Varken tidningen eller anmälaren har yttrat sig i nämnden.

Mediernas Etiknämnds bedömning

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och finner att anmälaren har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada. Tidningen klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.