Pekades ut som brottsling genom lista

oktober 12 2010


Exp nr 82/2010, Norrbottens-Kuriren, 2010-10-12

Tidningen skrev om en lista över Sveriges 100 farligaste män. Då det inte i artikeln tydliggjordes att en namngiven person hade avförts från listan pekades denne ut som en person som sysslade med grov brottslighet. Han ansågs därigenom ha förorsakats en oacceptabel publicitetsskada.

Pressens Opinionsnämnds beslut

Pressens Opinionsnämnd klandrar Norrbottens-Kuriren för att ha brutit mot god publicistisk sed.

________

Genom beslut den 23 juni 2010 avskrev Allmänhetens Pressombudsman (PO) ett ärende avseende anmälan mot Norrbottens-Kuriren.

PO:s beslut hade följande lydelse:

Vad tidningen publicerade

I april, maj och juni 2009 skrev Norrbottens-Kuriren om Hells Angels etablering i Norrbotten.

Den 14 april 2009 löd Norrbottens-Kurirens förstasidespuff Hells Angels kopplar greppet. I åratal hade Eastside MC i Luleå kämpat för att bli upptagna i Hells Angels-sfären. I sommar skulle de nå sitt mål och därmed hade den organiserade brottsligheten kommit till Norrbotten på allvar.

Inne i tidningen fortsatte rapporteringen. I en inledande artikel, undertecknad chefredaktörerna för Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten, stod att tidningarna i ett unikt samarbete undersökt mc-gängens etablering i Norrbotten. En granskning av Hells Angels var en samhällsangelägenhet. Allmänintresset vägde tyngre är de inblandade männens behov av integritet.

Huvudrubriken över ett uppslag var Männen som styr Eastside MC i Luleå. Inom en snar framtid var Eastside MC i Luleå fullvärdig medlem av Hells Angels. Ansiktsbilder på fem namngivna män visades. En av bilderna visade x-årige A från Luleå (namn och ålder angavs). I bildtexten uppgavs att A var född och uppvuxen i Överkalix och att han funnits med på polisens ursprungliga Alcatrazlista år 2007. Listan hade upprättats av Rikskriminalpolisen och bestod av Sveriges hundra farligaste män.

Under åren hade Eastside MC i Luleå uppgraderats i Hells Angels-sfären. Det fanns starka band mellan Luleåklubben och Hells Angels Eastside i Stockholm, några av medlemmarna var barndomskamrater. Eastside MC bestod av sju män, presidenten var B (namn och ålder angavs), som vuxit upp i Överkalix.

En undergrupp inom Hells Angels var Red and white crew. I Luleå bestod gruppen av män i 20 till 25-årsåldern som fick göra grovjobbet, de flesta var redan dömda för våldsbrott. Samtliga som tidningen talat med, polisen, högt uppsatta politiker och även källor inom den organiserade brottsligheten, hade sagt att kärnan i de olika mc-klubbarna inte var speciellt brottsaktiva när de väl hade uppnått en högre position.

För att komma in i den kriminella mc-världen krävdes enorma summor pengar och tjänster av olika slag. Enligt en poliskälla var provmedlemmarna i Eastside i Luleå tvungna att betala runt 1 500 kronor i månaden, per person, till Hells Angels. För att bli accepterade av Hells Angels var medlemmarna tvungna att slita hårt. Det kunde t ex krävas att man ställde upp som vakt eller chaufför till fullvärdiga Hells Angels-medlemmar.

Enligt uppgift var spritsmuggling en av klubbens inkomstkällor. Två av medlemmarna i Eastside MC hade i augusti 2008 gripits med ett stort parti alkohol. Vid en husrannsakan hade hundratals patroner hittats hos den ena mannen. Andra inkomster var dieselsmuggling och indrivningsverksamhet. Vidare hade en tatuerarstudio i Luleå en klar anknytning till Hells Angels. Ytterligare ett tecken på att Eastside MC i Luleå var på väg in i Hells Angels var att mc-klubbar i länet kontaktats och fått synpunkter på sina klubbvästar.

Tidningen beskrev Hells Angels bakgrund samt vägen till att bli en fullvärdig Hells Angels-medlem.

Den 15 april löd Norrbottens-Kurirens förstasidespuff Hells Angeles samlades i Luleå. En bild av publiken vid en kampsportsgala visades. Det förklarades att två av personerna på fotot var två knutna till Eastside i Luleå, en annan var nära att bli fullvärdig medlem i Hells Angels i Malmö samt två var från Eastside Stockholm. Över hundra personer med koppling till Hells Angels hade en helg i oktober 2008 befunnit sig i Luleå.

Insidesrubriken var Avlyssning avslöjade smugglingen. Tidningen berättade att polisen hade kunnat knyta mc-gänget Eastside i Luleå till en dieselsmuggelhärva. När polisen gripit A hade han suttit vakt i Hells Angels lokal i Stockholm.

2007 hade Rikskriminalen presenterat ett paket för att motarbeta den organiserade brottsligheten. En hemlig förteckning över Sveriges hundra farligaste och mest aktiva män vadgällde grov organiserad brottslighet skapades, den så kallade Alcatrazlistan. Två män från Eastside MC i Luleå, A och B, fanns med på listan. Polisen i Norrbotten och andra polismyndigheter i landet hade fått pengar för att starta en utredningsverksamhet kring männen på listan. En omfattande operation under namnet Gränsland inleddes i Norrland. Operationen riktades mot tre nätverk, varav Eastside var ett.

Det var viktigt att de två männen från Luleå kunde knytas till den organiserade brottsligheten. Genom telefonavlyssning kunde A och B kopplas till dieselsmuggling. Det kom fram att B åkt till Finland för att hämta finsk rödmärkt diesel. Smugglingen av röd diesel gjorde att svenska staten gick miste om omfattande skatteintäkter.

Inom kort skulle B åtalas för dieselsmuggling, A var dock inte längre misstänkt för delaktighet. Han fanns alltjämt inom den innersta kretsen i Eastside i Luleå men var struken från Alcatrazlistan.

På den aktuella Alcatrazlistan fanns två namngivna män från Norrbotten, båda personer var drivande i mc-klubben Eastside i Luleå.

Den 12 maj rapporterades om rättegången i dieselsmugglingshärvan. Rubriken löd Eastsides president i rätten. Presidenten i Eastside MC, B, var åtalad för att ha smugglat diesel för mångmiljonbelopp. Det var B:s misstänkta delaktighet i dieselsmugglingen som var upprinnelsen till operation gränsland, som dragits igång för att stoppa den organiserade och systemhotande brottsligheten. När polisen hade slagit till mot Eastside MC:s klubblokal hittades tung bevisning mot B, bl a i form av fakturor. Flera av fakturorna var ställda till Eastside-medlemmen A. A var åtalad för medhjälp i dieselsmugglingshärvan, han skulle ha tillhandahållit tre lastbilar för verksamheten. Åklagaren menade att B och en 37-årig man undanhållit miljoner i skattepengar genom smugglingen.

Den 19 maj stod att en av Eastside MC:s ledare, A, som misstänktes för medhjälp till smuggling av dieselolja, hörts i rättegången. A förnekade kännedom om att tre av hans fordon använts hundratals gånger under dieselsmugglingen. Åklagaren hade ställt sig frågande till att A köpt ett fordon för 125 000 kronor och sedan inte hört efter vad det skulle användas till.
– Man ska inte vara snål, kommenterade A. Åklagaren hade utan framgång försökt få A att namnge de huvudmisstänkta, Eastsides president B och en 37-årig Överkalixbo, och berätta att de använt hans fordon. – Jag säger inga namn, det måste jag inte, sade A.

Åklagaren hade även frågat A om kvitton samt hans attachéväska som polisen beslagtagit i Eastsides lokaler. Väskan med Hells Angels-emblem hade innehållit kvitton och bokföring tillhörande de två huvudmisstänkta. A sade att B och Överkalixbon hjälpt honom att betala räkningar när han själv inte varit hemma.

Den 13 juni löd förstasidespuffen Fängelse för dieselsmugglare. Inne i tidningen stod att Eastside MC:s president B och en 37-årig Överkalixbo dömts till två månaders fängelse för olaglig införsel av diesel och grovt skattebrott. Eastside-medlemmen A hade stått åtalad för medhjälp genom att ha lånat ut sina fordon till B och 37-åringen. I rätten hade A medgivit att fordonen använts, men förnekat kännedom om dieselsmugglingen. I domslutet skrev tingsrätten att A friades eftersom det inte fanns tillräckliga bevis för fällande dom, även om det var osannolikt att A inte hade känt till smugglingen.

Liknande publiceringar fanns även på tidningens hemsida, kuriren.nu.

Anmälan

A anmälde Norrbottens-Kuriren till Allmänhetens Pressombudsman (PO) genom ombud.

Ombudet anförde att anmälaren levde under ordnade former och var ostraffad. Anmälaren hade på ett orättvist och kränkande sätt hängts ut med namn och bild, utan möjlighet till bemötande.

Det var tveksamt om anmälaren någonsin skulle bli rentvådd. Även anmälarens anhöriga hade tagit skada av publiceringarna. Ombudet undrade om tidningar kunde publicera namn och bild på icke dömda och oskyldiga personer med påståenden som var helt gripna ur luften.

Till anmälan bilades korrespondens som ombudet haft med tidningen och polisen.

Tidningens yttrande

Norrbottens-Kuriren svarade genom sin ansvarige utgivare. I artiklarna om Hells Angels etablering i Norrbotten publicerades namn och bild på de fem män som utgjorde kärnan i Hells Angels-klubben Eastside MC. Anmälaren var en av dem. Som företrädare för en organisation som Hells Angels var anmälaren att betrakta som en offentlig person. Då Hells Angels för första gången var på väg att etablera sig i Norrbotten vägde allmänintresset kring medlemmarnas identitet tyngre än dessas behov av integritet.

Etableringen av Hells Angels verksamhet i Norrbotten hade bl a skett genom att medlemmar smugglat in sprit och finsk diesel i länet, och sedan sålt varorna till privatpersoner. Innan tidningens publiceringar hade många köpare varit omedvetna om att de finansierade organiserad brottslighet.

Organisationens medlemmar markerade tydligt sin tillhörighet genom symboler på västar och tatueringar. Det fanns inte anledning att anonymisera dem.

Två av medlemmarna i Eastside MC hade funnits med på polisens lista över Sveriges hundra farligaste män. Efter omfattande spaningsarbete kunde polisen styrka misstankar om dieselsmuggling. Eastside MC:s president dömdes för olaglig införsel av diesel samt skattebrott. Anmälaren stod åtalad för medhjälp, men friades eftersom tingsrätten ansåg att bevisningen inte var tillräckligt stark, även om det var osannolikt att A inte hade vetat om dieselsmugglingen.

Det var allmänintressant att anmälaren funnits med på den ursprungliga Alcatrazlistan, även om han under 2007 avförts från listan. Alcatrazlistan visade att tre personer i klubbens ledning bedömts som farliga. Det var viktigt för att beskriva vilka personer som fanns med i Eastside MC:s ledning.

Norrbottens-Kurirens publiceringar hade inte orsakat anmälaren någon skada. Anmälaren hade själv agerat så att han placerats på Alcatrazlistan och det var hans eget beslut att tillhöra ledningen för en Hells Angels-klubb.

Det var viktigt att granska den typ av organisationer som anmälaren tillhörde. Organisationerna var ett hot mot rättssamhället och demokratin. Anmälarens ombud hade bekräftat att anmälaren var medlem i Eastside MC.

Anmälaren hade inte kontaktat Norrbottens-Kuriren för att dementera eller rätta någon av faktauppgifterna i artiklarna.

Anmälarens kommentar

Ombudet svarade att A inte hade fått tillfälle att lämna några kommentarer före publiceringarna. Anmälaren och hans anhöriga hade blivit chockade av de kränkande och felaktiga publiceringarna, som fått stor spridning.

Det var märkligt att anmälaren hade namngivits medan personer som dömts i dieselrättegången anonymiserats.

Det enda som var korrekt i rapporteringen var att anmälaren var med i mc-klubben Eastside, att han var tatuerad och att han ibland bar skinnväst med emblem. Anmälaren hade aldrig begått eller dömts för något brott. Det var inte kriminellt att vara medlem i en mc-klubb.

Ända sedan tidningens publiceringar hade anmälaren varit arbetslös. Han hade på grund av tidningens skriverier förlorat sin integritet.

Ytterligare korrespondens

Parterna inkom med ett flertal ytterligare skrivelser till PO. Sammanfattningsvis anfördes följande.

Tidningen framhöll att det aldrig påståtts att anmälaren dömts för något brott eller att det var brottsligt att vara medlem i Hells Angels. Samtliga uppgifter om anmälaren i artiklarna var korrekta. Anmälarens ombud hade inte specificerat vad som skulle vara fel i publiceringarna.

Medlemmarna i Hells Angeles sade sig stå utanför samhället. Myndigheterna bedömde mc-klubbarna och deras medlemmar som farliga och samhällshotande. Det var av stort allmänintresse för människor i Norrbotten att veta vilka som låg bakom organisationens etablering i länet. På så sätt kunde hela samhället hjälpas åt att förhindra finansiering och etablering av den organiserade brottsligheten.

Anmälarens ombud svarade att anmälaren inte var en ledande medlem i Eastside MC. Anmälaren hade själv inte fått veta varför han hamnat på Alcatrazlistan och polisen kunde inte ens bekräfta att det fanns en sådan lista. Ombudet undrade hur tidningen fått information om listan.

Tidningen bilade artiklar från november 2009, där det rapporterats om att Eastside MC tagits upp som fullvärdig medlem av Hells Angels. Anmälaren var med all säkerhet en av de ledande personerna i Eastside MC. Hells Angels var en kriminell organisation som levde på att allmänheten fruktade dem som företrädde organisationen, vilket var ett av skälen till att de så tydligt markerade sin tillhörighet med västar och andra symboler. Det fanns inga skäl att anonymisera personer som ville visa för allmänheten att de tillhörde Hells Angels.

PO:s bedömning

Det är viktigt att tidningar har möjlighet att granska och uppmärksamma utbredningen av organisationer med kopplingar till grov kriminell verksamhet. Ämnet för rapporteringen, det kriminella mc-gänget Hells Angels etablering i Norrbotten, äger stort allmänintresse.

Anmälaren har vänt sig mot att tidningen publicerat hans namn och bild och har även anfört att artiklarna innehåller felaktiga uppgifter, utan att specificera vad som skulle vara fel.

Anmälaren är medlem av motorcykelklubben Eastside MC, som ingår i Hells Angels. I ett sammanhang där tidningen rapporterat om den organiserade brottslighetens och Hells Angels utbredning anser jag att anmälaren får tåla namngivning.

Att anmälaren var misstänkt för medhjälp till dieselsmuggling, i ett mål där även presidenten för Eastside MC stod åtalad, var av betydelse i sammanhanget. Av vikt för den pressetiska bedömningen är att tidningen följt upp saken och skrivit att anmälaren friats från misstankarna. Det är oklart om anmälaren fanns med på polisens ursprungliga, hemliga, lista över farliga personer. Jag noterar emellertid att Norrbottens-Kuriren klargjort att anmälaren vid tiden för de anmälda publiceringarna inte fanns med på den nämnda listan.

Sammanfattningsvis: Det är av stort allmänintresse att identifiera företrädare för en organisation som vid tiden för publicering snart skulle bli fullvärdiga medlemmar av Hells Angels. Att medlemmar av denna organisation var inblandade i en tingsrättsprocess rörande dieselsmuggling är i sammanhanget relevant information. Det är ostridigt att anmälaren är med i Eastside MC och det har inte framkommit att artiklarna innehållit konkreta fel som ger anledning att rikta pressetisk kritik mot tidningen. Den publicitetsskada anmälaren eventuellt tillfogats på grund av artiklarna kan med hänsyn till sakens allmänintresse inte betraktas som oförsvarlig.

Mot denna bakgrund anser jag inte att det finns skäl att rikta pressetisk kritik mot Norrbottens-Kuriren. Ärendet avskrivs.

Överklagande

A har begärt att Pressens Opinionsnämnd prövar hans anmälan.

Pressens Opinionsnämnds bedömning

Nämnden anser i likhet med PO att allmänintresset av att namnge företrädarna för mc-klubben, som var på väg att bli fullvärdig medlem av Hells Angels, uppvägde publicitetsskadan av själva namngivningen. Särskilt med tanke på namnpubliceringen var det emellertid av vikt att tidningen var noggrann i beskrivningen av var och en av företrädarna.

Beträffande A skrevs den 14 april 2009 att han hade funnits med på den ursprungliga Alcatrazlistan under 2007. Det förklarades att det var en lista över Sveriges 100 farligaste män. Härigenom pekades A ut som en person som sysslade med grov brottslighet. Tidningen borde i sammanhanget ha tydliggjort att A avförts från listan och att han inte dömts för annat än trafikbrott. Genom artiklarna den 14 april 2009 förorsakades A en oacceptabel publicitetsskada. Att det av publiceringarna den 15 april 2009 framgick att A var struken från Alcatrazlistan förtar inte publicitetsskadan av artiklarna den 14 april. Nämnden finner att tidningen bör klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.