Under rubriken ”Flygvärdinna åtalas för flygfylleri: Big Mistake” publicerades en bild av en flygvärdinna. Kvinnan på bilden hade dock ingenting med artikeln att göra.
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd klandrar Sveriges Radio för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Genom beslut den 9 januari 2024 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Sveriges Radio.
MO:s beslut hade följande lydelse.
I en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) har NN riktat kritik mot den bild som P4 Region X använt i artikeln ”Flygvärdinna åtalas för flygfylleri: Big mistake”. Bilden publicerades på mediets sajt, sverigesradio.se, på SR Play samt på mediets Facebook- och Instagram-konton den 13 oktober 2023.
Vad mediet publicerade
Inslaget handlade om att en flygvärdinna ertappats med en promille i blodet när gränspolisen gjorde en kontroll på ett flygplan. Flygvärdinnan skulle nu åtalats för flygfylleri.
Till inslaget fanns en bild på en flygvärdinna med munskydd. Kvinnan stod i en flygplansgång. Armarna var utsträckta åt sidorna och i ena handen höll hon i en syrgasmask, som om hon utförde en säkerhetsgenomgång. Kvinnan bar uniform. Bakom henne skymtade en SAS-logga.
Anmälan
En sen lördagskväll den 14 oktober 2023 tog en kollega kontakt med anmälaren på Instagram. Kollegan skickade en skärmdump på en bild där anmälaren stod i SAS-uniform i kabinen. Anmälaren trodde att det var ett skämt men såg sedan att bilden var från P4 Region X. På mediets Instagram-konto fanns bilden som en nyhet.
Anmälaren, som fick ta emot flera meddelanden från kollegor som undrade över bilden, blev chockad, kränkt och ledsen. Bilden förekom på flera sidor med den tillhörande rubriken ”Flygvärdinna åtalas för flygfylleri: Big mistake”. Hon mådde riktigt dåligt när hon förstod konsekvenserna av att hon hängts ut av statlig media. Sveriges Radio hade många följare. Hon hade ju inte gjort någonting.
Artikeln var publicerad på morgonen den 13 oktober 2023. Artikeln och bilden på henne hade legat ute ett tag. Den var delad och många hade gillat bilden. Anmälaren försökte kontakta Sveriges Radio via telefon den 14 oktober 2023. Hon ville att bilden omedelbart skulle tas bort, men fick ett dåligt bemötande. Personen som hon pratade med kunde inte göra något och sa att hon skulle kontakta P4 Region X nästa morgon.
Efter samtalet gjorde hon sökningar på ”flygvärdinna flygfylleri” på Google. Bilden på henne kom direkt upp i resultatet. Hennes bild förknippades med flygfylleri, vilket gjorde att hon kände sig ännu mer illa till mods. Hon fick tusen tankar i huvudet om hur detta kunde påverka hennes jobb, familj och vänner. Hon skrev ett meddelande till P4 Region X på deras Instagram och bad dem att omedelbart ta bort bilden.
Hon sov knappt någonting den natten. Tankarna snurrade och det var frustrerande att inte kunna göra någonting. Hon upplevde det som att hon skulle få en missbrukarstämpel och fann det jättejobbigt. Eftersom hon bar sin uniform på bilden kändes det också som att hon hängde ut sin arbetsgivare, SAS. Enligt bolagets regler fick ingen passagerare ta bilder på de anställda utan medgivande. Hon hade inte gett något medgivande.
Följande morgon fick hon svar från P4 Region X på Instagram: de skulle ta bort bilden, men bilden var en så kallad ”genrebild”, som de skaffat från TT:s bildbank, och kunde förekomma i en mängd olika artiklar. Det var fruktansvärt. Hon undrade om hon fanns med på flera ställen, om hon hade hängts ut tidigare för saker hon inte har gjort. Hon mådde riktigt dåligt. Det stod inget om att det var en genrebild eller att personen på bilden inte skulle ha något med inslaget att göra.
Anmälaren fick ett samtal av sin ex-man, som i sin tur hade blivit kontaktad av en bekant. Han undrade varför hon fanns med på en bild där det stod att hon var åtalad för flygfylleri. Hon fick kontakta sina barn, så att de inte skulle känna oro eller obehag, om det skulle vara så att deras vänner eller bekanta hade sett bilderna. Barnen blev väldigt oroliga.
Hon fick även kontakta sin manager på SAS och försöka förklara vad som hade hänt. Managern fick i sin tur kontakta SAS pressavdelning, som sedan kontaktade P4 Region X. Pressavdelningen krävde att bilden skulle tas bort eftersom den kopplades till flygfylleri när Googles sökmotor användes.
Det som skett var oerhört kränkande och hade medfört att hon hade svårt att sova. Hennes tankar gick till att försöka bearbeta händelsen. Hon var oskyldig till det som skrevs i inslaget. Hon hade haft telefonkontakt med flera vänner och bekanta, som undrade vad som försiggick. Hon hade fått förklara sig, vilket känts tufft och hon kände sig enormt uthängd. Även om hon hade bra stöd av familj och vänner, hade detta påverkat henne otroligt mycket. Hon hade känt sig väldigt ledsen och bedrövad och gjorde så fortfarande.
Mediets svar
Mediet svarade genom vd:n Cilla Benkö.
Den aktuella bilden fanns vid tidpunkten för P4 Region X publicering i TT:s bildbank och hade använts som genrebild i flera olika sammanhang, såväl av Sveriges Radio som av andra medier. På den aktuella bilden bar flygvärdinnan munskydd vilket gjorde att det inte gick att se större delen av ansiktet på personen på bilden. Mot den bakgrunden gjorde redaktionen bedömningen, när de valde bilden, att flygvärdinnan inte skulle vara identifierbar för en bredare publik. Det framgick också i text i direkt anslutning till bilden att det var en genrebild. Efter en uppdatering av artikeln på fredagen föll dessvärre den texten bort. När redaktionen genom ett påpekade av en person i kommentarsfältet på Facebook upptäckte att informationen saknades lades texten om att det var en genrebild in i artikel igen samma dag, dvs. under fredagen den 13 oktober.
Anmälaren hörde av sig till P4 Region X via direktmeddelande på kanalens Instagram-konto natten mot söndagen den 15 oktober 2023. Hon skrev att hon var identifierbar på bilden som illustrerade artikeln och ville att den skulle tas bort. På söndags-förmiddagen, det vill säga så snart redaktionen tog del av meddelandet, fattades beslut om att bilden skulle avpubliceras på samtliga plattformar.
Anmälaren uppgav i sin anmälan att hon i den första kontakten med Sveriges Radio fick besked om att det inte gick att göra något och att hon skulle höra av sig dagen därpå. Detta berodde på att samtalet, som var från en närstående till anmälaren, ringde strax före klockan 01.00 på natten och att ingen fanns på redaktionen förrän nästkommande dag.
P4 Region X lade under söndagen in en text i anslutning till den nya bilden i den befintliga artikeln på sverigesradio.se och i SR Play med ett förtydligande att flygvärdinnan som hade synts på den tidigare genrebilden inte hade någonting med inslaget att göra. Detta gjordes efter samråd med anmälarens arbetsgivare och anmälaren. En fristående publicering gjordes också med en rättelse på samma plats där den ursprungliga hade publicerats. Rättelsen och förtydligandet publicerades också på sociala medier.
Vidare kontaktades google för att säkerställa att bilden inte skulle ligga kvar när det gjordes sökningar på artikeln. P4 Region X agerade skyndsamt och gjorde således vad man kunde för att se till att ta bort bilden och klargöra att anmälaren inte var den åtalade flygvärdinnan.
Sveriges Radio beklagade att anmälaren hade upplevt obehag av publiceringen. Det hade den ansvariga utgivaren framfört till anmälaren flera gånger via hennes arbetsgivare och ville återigen göra det i detta sammanhang. Programbolaget ansåg dock att det sammantaget måste uppstått ett relativt begränsat utpekande, dels med hänvisning till hur kort tid bilden var publicerad, dels på grund av att anmälaren bar munskydd på bilden vilket täckte en stor del av ansiktet. Det i kombination med att det tydligt framgick att det var en genrebild redan från början och även i rättelser efteråt begränsade den publicitetsskada som uppkommit.
Medieombudsmannens bedömning
I MO:s bedömning vägs allmänintresset mot den hänsyn som bör tas till den enskildes integritet. Det är ostridigt att den första versionen av artikeln innehöll en bild på anmälaren och att den även använts i mediets sociala kanaler. Genrebilder måste väljas med stor omsorg och kräver ett noggrant övervägande om det på en sådan bild finns igenkännbara personer som kan skadas av publiceringen.
På den använda bilden syns huvudsakligen anmälaren. Hennes ansikte är täckt av ett munskydd, men måste trots det anses vara identifierbar för en tämligen vid krets av människor. MO har ingen anledning att ifrågasätta anmälarens egen berättelse att en rad personer känt igen henne.
Det finns inte något allmänintresse som motiverar att anmälaren exponerats i sammanhanget. Det obehag anmälaren fått uppleva av den publicerade bilden har tillfogat henne en oförsvarlig publicitetsskada.
MO har förståelse för att mediets syfte inte var att peka ut anmälaren som berusad på jobbet och det är bra att SR försökt ställa saker till rätta med såväl bildbyte som rättelser och att den försvunna texten om att det handlade om en genrebild återpublicerades. Skadan av att oförskyllt ha pekats ut med allvarliga uppgifter i en av Sveriges största nyhetskanaler, om än under en tämligen kort tid, är ändå sådan att mediet inte kan undgå klander.
Ärendet hänskjuts till Mediernas Etiknämnd.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Varken anmälaren eller Sveriges Radio har yttrat sig i nämnden.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Sveriges Radio för att ha brutit mot god publicistisk sed.
I beslutet har deltagit ordförande Stefan Johansson samt Hanna Nyberg, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Eva Burman, utsedd av Svenska Tidningsutgivareföreningen, Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Kerstin Brunnberg, utsedd av Utbildningsradion, Ruth Mannelqvist, Göran Collste, Anders Forkman och Karin Johannesson representerande allmänheten.
Dessutom har Sven Hagströmer och Gertrud Åström, representerande allmänheten, närvarat vid behandlingen av ärendet.