Sveriges Television klandras för förlöjligande av privatperson i satirprogram

maj 6 2024


Svenska Nyheter beskrev en utpekad person på ett förlöjligande sätt, med vad som kunde uppfattas som sexuella anspelningar.

Sveriges Television, dnr. 23385, exp. nr. 25/2024

Mediernas Etiknämnds beslut

Mediernas Etiknämnd klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publi­cistisk sed.

Genom beslut den 18 januari 2024 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Sveriges Television.

MO:s beslut hade följande lydelse.

Allmänhetens Medieombudsman (MO) har tagit emot en anmälan gällande ett inslag i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter som sändes den 22 september 2023.

Inslaget anmäldes av Laurence Nachin.

Vad mediet publicerade

Inslaget ingick i den del av programmet som handlade om den höstbudget som regeringen hade presenterat under samma vecka som programmet sändes och som bland annat innebar mindre anslag till studieförbunden. Regeringens argument var att studieförbundens verksamhet måste bli mer jobbskapande.

I inslaget skämtades bland annat om att det var bäst att studieförbunden var förberedda på fattigdom: ”så gör du studiematerial av kottar och trolldeg” och ”gottigott som finns i papperskorgen”. Det skämtades vidare om vad regeringen kunde tänkas ha för motiv för att ”slakta folkbildningen”, om att ”allt ska leda till jobb och mätas i siffror och tal” och om det ”märkliga” i att den moderata Medborgarskolans utbud bland annat bestod av att lära ut hur en ”sosseros” broderades.

Programledaren sa också: ”Jag fattar att vissa kurser är lite flummiga men nån jobbskapande kurs måste det väl ändå finnas? Får jag upp en till bara?”

Efter denna mening visades ett klipp från Youtube från den 22 april 2021 som var en del i marknadsföringen och informationen om kursen ”Skogsbad” på Medborgarskolan. Klippet visade en kvinna som stod tätt intill ett träd, som hon omfamnade. Kvinnan hade lagt sin kind mot trädet och hennes ansikte uttryckte behag och njutning och samtidigt hördes kvinnans röst säga: ”Jag kan bjuda in för att upptäcka de olika texturer som finns omkring oss.”

I klippet återgavs vidare i en skylt kvinnans fullständiga namn och titel, skogsterapi-guide. I en annan skylt stod också: ”Att vara istället för att göra – använd dina sinnen”

Programledaren fortsatte: ”Det var från kursen Skogsbad. Jag vet inte, menar regeringen verkligen att den här talltallarens kurs inte skulle vara jobbskapande? Att furufistaren där inte skulle ha hundratals arbetsgivare efter sig?”

Därefter nämndes fler exempel på kurser som marknadsfördes av studieförbund, såsom ”Gör en blöjtårta på nästa babyshower” och ”Kravlös dans”.

Anmälan

Det gick att identifiera anmälaren genom bild, ljud, jobbtitel och namn. Syftet med inslaget skulle uppenbarligen vara att förlöjliga studieförbunden för sina så kallade ”flumkurser”. Målet missades tydligt. I slutet av klippet refererade programledaren till anmälaren som ”talltalare” och ”furufistare”. Förutom att vara extremt dåliga försök till allitteration, utgjorde det sistnämnda ordet en plump och brutal sexuell anspelning som var direkt kränkande.

God satir var att sparka uppåt på ett elegant och träffande sätt och inte som i detta fall: på ett anstötligt och kränkande vis. Ett klarare fall av att exponera, förlöjliga och kränka en privatperson som inte var i en offentlig ställning fick man leta efter. Om inte anmälan ledde till en fällning, gick det verkligen att ifrågasätta hur väl Medieombudsmannen fungerade som självsanerande system.

Mediets svar

Mediet svarade genom programdirektör Eva Beckman.

Avsikten med klippet var att illustrera ett exempel av många som förmodligen inte skulle uppfattas som direkt jobbskapande. Som framgick av inslaget var udden i skämtet riktat både mot budgetneddragningen och mot studieförbunden. Det påhittade ordet ”talltallare” som användes skämtsamt i sammanhanget hade ingen sexuell anspelning och användes inte i nedsättande syfte. Det andra påhittade ordet ”furufistande” – inte ”furufistare” så som anmälaren uppfattat det – var en ironisk dragning och syftade på studieförbundens uppdrag framöver att erbjuda kurser som skulle vara helt jobbskapande. Formuleringen i programmet löd: ”…Att furufistande inte skulle ha hundratals arbetsgivare efter sig?” Som framgick var inte detta riktat mot anmälaren utan en ironi om en icke-existerande verksamhet med udden riktad mot regeringen och målsättningen med ”jobbskapande” verksamhet.

SVT beklagade att anmälaren hade tagit illa vid sig. Det hade inte varit programmets avsikt. Naturligtvis kunde det diskuteras om formuleringen i inslaget kunde gjorts annorlunda eller varit tydligare i sin udd. SVT ansåg dock att det framgick att udden i ironin inte var riktad mot anmälaren och inom ramen för det tillåtna.

Anmälarens kommentar

Anmälaren förstod skämtet om studieförbundens ”flummiga” kurser som inte var direkt jobbskapande och hade självklart inga problem med att det gjordes satiriska poänger av det. Delen om skogsbad missade dock målet på grund av att anmälaren var den enda kursledaren som syntes i bild med namn och jobbtitel och att ordet ”furufistare” inte var ett ord som anmälaren uppfattat fel. Ordet stod tydligt i undertexten till programmet och när programledaren sa ”furufistaren där” fanns en direkt koppling till anmälaren. Ordet ”furufistande”, som enligt SVT hade använts, innehöll samma sexuella anspelning. Hon hade aldrig påstått att ”talltallare” hade någon sexuell anspelning.

Publiceringen missade sitt mål och riktades mot personligen mot anmälaren i stället för verksamheten och stred därför mot god publicistisk sed.

Anmälaren bifogade en skärmdump från programmet och där undertexten löd: ”Att furufistaren där inte skulle ha hundratals arbetsgivare efter sig?”.

Medieombudsmannens bedömning

I MO:s bedömning vägs allmänintresset mot den hänsyn som bör tas till den enskildes integritet.

Humor och satir som uttryckssätt är en självklar del av den fria samhällsdebatten. Svenska Nyheter är ett humorprogram som beskriver aktuella händelser på ett humoristiskt sätt, inte sällan med inslag av satir och ironi. I den typen av program ska det vara mycket högt i tak.

Det är ostridigt att ett reklaminslag i vilket anmälaren figurerar i egenskap av kursledare visas i programmet. MO konstaterar att förutom ansvarig minister är anmälaren den enda person som förekommer med bild, röst, fullständigt namn och titel i det aktuella inslaget. Det finns inte skäl att ifrågasätta att anmälaren har haft en negativ upplevelse av det hela, och att benämnas som ”furufistare” och ”talltallare”.

Att som privatperson och utan egen förskyllan i ett rikstäckande program bli förlöjligad i sin yrkesutövning och det dessutom med sexuella anspelningar, är ett intrång i anmälarens privatliv. MO har full förståelse för att det handlar om humor och satir, och att SVT:s avsikt inte varit att skada någon enskild. Men det finns inte något allmänintresse som motiverar att anmälaren, som inte har någon ställning i offentligheten, exponerats på det sätt som skett. Det obehag anmälaren fått uppleva har därmed tillfogat henne en oförsvarlig publicitetsskada. För det bör mediet klandras.

Ärendet hänskjuts till Mediernas Etiknämnd.

Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Sveriges Television har yttrat sig i nämnden och anfört sammanfattningsvis följande.

Sveriges Television vidhåller vad som framförts till MO, men vill tillägga att även bolaget nu anser att det kunde uppfattas som att det sades ”furufistaren där” i inslaget. Oavsett det handlade det om ett påhittat ord som användes i en ironi. Det var uppenbart att det som sades inte var på allvar eller syftade på anmälarens sexualliv. Inslaget kan rymmas inom den frihet satiren ger. Det var tydligt att udden i inslaget var riktad mot studieförbundens kursverksamhet och politiken som styr dessa och inte mot anmälaren.

Även anmälaren, Laurence Nachin som angett att hon vill anges med namn i nämndens beslut, har yttrat sig i nämnden. Hon har sammanfattningsvis fört fram att Sveriges Television inte tillför något nytt i nämnden, förutom att bolaget nu erkänner att det i inslaget användes en ordalydelse som man tidigare hävdade inte hade använts.

Mediernas Etiknämnds bedömning

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I beslutet har deltagit ordförande Christine Lager samt Sanna Gustavsson, utsedd av Publicistklubben, Ingrid Östlund, utsedd av Sveriges Radio, Mikael Rothsten, utsedd av Svenska Tidningsutgivareföreningen, Göran Ellung, utsedd av TV4, Carina Tenor, utsedd av Utbildningsradion, Filippa Bergin, Robert Hårdh, Johan Trouvé och Arash Sanari, representerande allmänheten.