SVT klandras för inslag om rysk-ortodoxa kyrkan

november 28 2022


SVT publicerade ett inslag om en gudstjänst i rysk-ortodoxa kyrkan i Stockholm där ett barn kopplades ihop med felaktiga påståenden om böner som stöd för Rysslands invasion av Ukraina.

 

Sveriges Television, exp. nr. 107/2022, dnr. 22215

Mediernas Etiknämnds beslut

Mediernas Etiknämnd klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publi­cistisk sed.

Genom beslut den 7 juli 2022 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Sveriges Television.

MO:s beslut hade följande lydelse.

I en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) anförde NN klagomål mot SVT Nyheter för inslaget Rysk-ortodoxa kyrkan ber för ”en seger över fienden” som publicerades på svt.se den 6 maj 2022. Anmälan gällde att hans X-åriga barn fanns med på bild i inslaget.

Vad mediet publicerade

I inslaget rapporterades om kritik mot att den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, stöttade Putin och kriget mot Ukraina. Kritiker menade nu också att den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige hade församlingar som stöttade kriget mot Ukraina och att propaganda spreds till församlingsmedlemmar. I inslaget visades bilder från en bön under en gudstjänst från en rysk-ortodox kyrka, varvid flera gudstjänstsdeltagare syntes, däribland anmälarens barn.

Delar av bönen löd enligt SVT:s textning: ”Skänk oss styrka att besegra fienden och med hjälp av ditt fredsvapen giv oss en oövervinnerlig seger nu och i evigheters evigheter, amen. Vi ber för vår fader, hans helighet patriark Kirill. Vi ber för vårt land, för dess styresmän, för dess härskaror och om ett stilla liv.”

Anmälan

NN var kritisk till att hans X-åriga barn visades på bild tillsammans med en felaktig beskrivning och översättning av bönen. Barnet hade felaktigt pekats ut för att stödja Putin och den ryska invasionen av Ukraina.

Bönen om ”seger över fienderna” var inte en bön för den ryska militären och invasionen. Tvärtom handlade den om en kristen seger och barnet bad mot den ryska invasionen som hen motsatte sig.

Det framstod också som att barnet bad för Kirill, vilket hen inte gjorde.

När bönen handlade om ”vårt land” skulle bönen i Sverige syfta på just Sverige, vår konung och alla som bar ansvar för landet.

Publiceringen var mycket kränkande för barnet.

Mediets svar

Bilderna från gudstjänsten var illustrerande, allmänna miljöbilder. Reportageteamet hade fått tillstånd att filma från de som stod närmast kameran. Eftersom inslaget handlade om kritik som riktats mot kyrkans ledning och inte enskilda individer i församlingen bedömdes att bilderna inte var av känslig karaktär.

Kort efter publiceringen hörde det X-åriga barnets mamma av sig till redaktionen och begärde att bilderna på henne och barnet skulle klippas bort. Redaktionen hörsammade önskemålet och inslaget klipptes om till en version utan bilderna på henne och barnet. Denna version ersatte den äldre i både SVT Play och på svt.se. (Versioner av reportaget, men utan bilder på barnet, hade även sänts i Morgonstudion och Rapport.)

Tilläggas kunde att även den anslutande artikeltexten på svt.se uppdaterats med en rättelse: ”Vi har i en tidigare version skrivit att församlingen ber för ryska staten. Den korrekta översättningen är att de ber för staten eller myndigheterna. Efter publicering har andra rysk-ortodoxa kyrkor hört av sig och menar att predikningarna är traditionella och att staten/myndigheten syftar på landet man bor i. Alltså svenska staten. Artikeln har också uppdaterats med en kommentar kring bönen om ’en seger över fienden’.”

(Ett förtydligande hade enligt programföretaget även sänts i Rapport den 10 maj.)

SVT anförde sammanfattningsvis att publiceringen av bilderna med gudstjänstdeltagare bara hade haft till syfte än att gestalta kyrkomiljön. Redaktionen hade inte uppfattat att den korta sekvensen där det X-åriga barnet syntes var av känslig karaktär. Genom kontakten från barnets mamma fick redaktionen kännedom om hennes och barnets upplevelse, och valde då att omgående klippa om reportaget så att de inte längre syntes. SVT kunde inte finna att publiceringen var i strid med god publicistisk sed.

Medieombudsmannens bedömning

MO prövar om enskilda har utsatts för oförsvarliga publicitetsskador genom det som publicerats om dem och deras personliga angelägenheter. Vid bedömningen vägs allmänintresset, det intresse som allmänheten har av att få insyn i olika frågor, mot den hänsyn som bör tas till den enskildes integritet.

Allmänintresset för rapporteringen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och hur olika grupper påstås ställa sig till kriget, är mycket stort; det är frågor som medierna ovedersägligen bör rapportera om och granska.

Men att ett X-årigt barn, som gudstjänstdeltagare, ska bli utpekad i ett sammanhang där kritik riktats mot att svenska rysk-ortodoxa församlingar skulle stödja kriget, är oacceptabelt. Det finns inget intresse som motiverar en identifiering av hen. Barnets pappa har också anfört att barnet är helt emot kriget, att hen inte har bett för Kirill och att bönen därutöver har översatts på ett felaktigt sätt.

Programföretaget har agerat snabbt när barnets mamma hörde av sig till redaktionen efter inslaget, och redaktionen klippte bort de utpekande bilderna. Detta är bra. Men även om programföretaget gjorde vad det kunde när kritiken framkom var skadan redan skedd.

Den allvarliga och negativa kopplingen för barnet, med påståenden om ett ställningstagande för Rysslands krig mot Ukraina, är inte försvarlig.

SVT ska därför klandras för de publiceringar som gjordes med bilderna på barnet, på svt.se*.

Ärendet överlämnas till Mediernas Etiknämnd.

Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Både SVT och anmälaren har yttrat sig i nämnden. De har anfört i huvudsak följande.

SVT: Barnet blev inte utpekat för en vidare krets än de som redan kände till att hen besökte kyrkan. Den aktuella videosekvensen var en allmän bild från kyrkan, som inte syftade till att visa barnet. Artikeln och videoklippet handlade om kritik som riktats mot rysk-ortodoxa kyrkans ledning och efterföljande debatt. Kritiken var riktad mot kyrkans ledare, inte enskilda församlingar eller församlingsmedlemmar, vilket framgick av såväl artikel som videoklipp.

Anmälaren: Det är olämpligt att visa barn som ber i en kontext där man påstår att de ber för krig. Barnet ber för fred. Personer som känner barnet såg inslaget och mobbning har förekommit på grund av inslaget. Detta är inte god etik.

Mediernas Etiknämnds bedömning

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I beslutet har deltagit Johan Danelius, ordförande, Andreas Ekström, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Eva Burman, utsedd, av Svenska Tidningsutgivareföreningen, Carina Löfkvist, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Ingrid Östlund, utsedd av Sveriges Radio, Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, Göran Ellung, utsedd av TV4, Kerstin Brunnberg, utsedd av Utbildningsradion, Filippa Bergin, Sven Hagströmer, Magnus Ramberg och Ruth Mannelqvist, representerande allmänheten.

*FOTNOT: Efter att Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd fattat beslut i ärendet har det framkommit att filmen där flickan syntes aldrig publicerades i SVT Play. Den uppgiften har därför redigerats bort ur beslutet (2022-12-14).