TV4 klandras för utpekande av oskyldiga i klandervärt sammanhang
oktober 11 2021
TV4, exp.nr. 38-39/2021 dnr. 20411-12
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd klandrar TV4 för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Genom beslut den 9 juni 2021 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot TV4.
MO:s beslut, som riktade sig till anmälarna, hade följande lydelse.
Bröderna Kerrar Hassan Al-Battat och Mohammed Hassan Al-Battat har genom ombudet Johanna Nygren Spanne anmält ett inslag av TV4. Inslaget sändes den 5 november 2020, kl. 22.00 i TV4 Nyheterna, samt publicerades på tv4play.se den 5-8 november 2020.
Vad TV4 publicerade
Inslaget handlade om en man som i reportaget kallades för Yousef. Han hade dömts för allvarlig brottslighet, men hade nu fått hjälp med återanpassning till samhället genom arbete med trädgårdsskötsel.
I inslaget intervjuades Yousef om sin tidigare brottslighet. En reporter berättade att Yousef dömts till fängelse för mordförsök redan som 19-åring. Några bilder visades och reportern presenterade dem som bilder från Yousefs tidigare kriminella liv. Yousef sa att det rörde sig om rån, misshandel och narkotikabrott, samt att han jobbade för olika gäng. Han umgicks med folk som ansåg att mord var som att dricka ett glas vatten.
Därefter visades en bild på Yousef på ett gym tillsammans med två andra män. Yousef höll armarna om dem och de tittade in i kameran. Samtidigt berättade reportern att Yousef hade 15 domar i belastningsregistret.
En annan bild visades. I samband med detta berättade reportern att Yousef körde olovligt och drog in miljonbelopp på olika brott. Han hade också erbjudits stora summor pengar för att begå mord.
Det längre inslaget innehöll också en intervju med en företrädare för den organisation som Yousef nu jobbade för. Yousef berättade vidare att vänner från hans tidigare liv försökt locka tillbaka honom till kriminaliteten.
Anmälan
Anmälarna anförde följande skäl för anmälan.
De hade vid ett tillfälle längre tillbaka i tiden hjälpt huvudpersonen i inslaget med hans träning på ett gym. Yousef hade i samband med detta tillfälle bett en tredje person att ta en bild på dem.
Utan tillstånd hade TV4 publicerat bilden på dem tillsammans med Yousef. Deras ansikten var inte maskade. Detta gjordes i ett inslag som handlade om grovt kriminella personer. Genom detta blev de utpekade på ett klandervärt och kränkande sätt och deras liv hade förstörts.
Kerrar Hassan Al-Battat hade själv försökt få TV4 att ta bort bilden, men det var först när hans lärare på universitetet involverades som bilderna togs bort. TV4 medgav att man gjort fel. Anmälarna förväntade sig nu en ursäkt, ett tydliggörande om att programbolaget gjort fel och att de inte var kriminella, mördare, rånare och drogförsäljare.
Efter att TV4 publicerat bilden i nyhetsinslaget blev anmälarna kontaktade av ett stort antal vänner och bekanta, som berättade att bröderna pekats ut som om de hade koppling till gängkriminella kretsar.
TV4:s svar
Inslaget kom till efter att representanter för Malmö stad kontaktat redaktionen och berättat hur deras verksamhet Krami lyckats få bort kriminella från gatan genom att sätta dem i arbete och utbildning. Arbetet kopplades till en rapport om de samhällsvinster som detta gav och som nationalekonomer gjort på uppdrag av Malmö kommun.
I inslaget berättade en av dem som deltagit i verksamheten, Yousef, om hur hans liv sett ut tidigare och om hur det hade förändrats. Som en allmän illustration till berättelsen visades både rörligt material och stillbilder på deltagaren. På en av bilderna syntes han tillsammans med två andra personer i en träningslokal. I den version av inslaget som sänts i etern kl. 22.00 den 5 november samt publicerats på tv4play mellan den 5 november kl. 20.01 och den 8 november 2020 kl. 11.27, hade dessa två personers ansikten inte maskats.
När anmälarna kontaktade redaktionen togs inslaget omgående bort. Redaktionen bad om ursäkt varpå anmälarna sa sig vara nöjda med åtgärden.
Bilden sa inget om anmälarna. De gjorde inget anmärkningsvärt på bilden. Personerna var inte namngivna. Inslaget handlade om huvudpersonen.
Anmälarnas kommentar
Det var i och för sig riktigt att bilden i sig inte sa något om anmälarna. Bilden kopplades dock muntligen, mycket tydligt, till inslagets huvudpersons kriminella förflutna. Om man lyssnade på inslaget och såg den omaskerade bilden samtidigt, drog man som tittare slutsatsen att de igenkännbara personerna på bilden rörde sig i de kriminella kretsar som inslagets huvudperson befunnit sig i tidigare.
Sändningen hade inneburit en stor psykologisk press för dem. Bekanta som sett inslaget hade reagerat avståndstagande mot dem, eftersom de dragit slutsatsen att anmälarna var kriminella.
Inslaget hade inte tagits bort omgående. Det var först när deras ombud den 7 november 2020 kontaktade TV4, som programbolaget undersökte vad som hänt och sedan tog bort inslaget. Ombudet hade tagit denna kontakt eftersom Kerrar Al-Battat ansåg att han inte fått något gehör. TV4 svarade först den 9 november och då hade TV4 ännu inte upptäckt eller åtgärdat problemet. Det åtgärdades först den morgonen.
Anmälarna hade inte sagt sig vara nöjda med programbolagets åtgärd och ursäkt. Det var ombudet som hade skrivit för egen del att hon var nöjd med att inslaget tagits bort.
Till yttrandet bifogade anmälarna e-mejlkorrespondens med TV4.
Medieombudsmannens bedömning
Det finns ett allmänintresse av att rapportera om insatser som görs för att förebygga fortsatt brottslighet hos brottsaktiva personer. Att ämnet är viktigt utesluter dock inte att enskilda personer kan orsakas oförsvarliga publicitetsskador.
En oförsvarlig publicitetsskada förutsätter dels ett utpekande, dels att negativa eller kränkande uppgifter om de utpekade publicerats på ett sätt som inte har varit försvarligt.
I detta fall har TV4 publicerat en bild på anmälarna, utan att de haft något med sammanhanget att göra. De har inte namngivits, men har varit fullt igenkännbara på bilden för de som känner dem.
Bilden har förekommit samtidigt som inslaget redogjorde för mycket allvarliga uppgifter om grova och organiserade brott. På grund av sammanhanget som bilden förekommit i, har tittarna kunnat uppfatta det som att de uppgifter som framkom om Yousefs liv i inslaget hade koppling till anmälarna.
Genom detta har anmälarna helt oförskyllt blivit utpekade i ett klandervärt och nedsättande sammanhang. Det är positivt att TV4 åtgärdat bristen i efterhand. Eftersom bilden på anmälarna redan spritts, kan dock denna åtgärd inte läka den skada de orsakats.
Det är Medieombudsmannens bedömning att anmälarna drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada. För det bör TV4 klandras.
Ärendena hänskjuts till Mediernas Etiknämnd.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Anmälaren/mediet har inte yttrat sig i sak i nämnden.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar TV4 för att ha brutit mot god publicistisk sed.