Exp nr 76/2008 Nya Wermlands-Tidningen
En artikel om en brand illustrerades med en bild på en restaurangdörr. Krogen och dess ägare identifierades härmed och kunde sättas i relation till branden. Publicitetsskadan ansågs oförsvarlig.
Publiceringen
Nya Wermlands-Tidningen publicerade den 10 och 11 april 2008 två artiklar om en brand som totalförstört en restaurang. Rubrikerna var bl.a. Förtäckta hot före branden och Mycket bensin på brandplatsen. Namnen på restaurangen och orten angavs. Ägarna hade även tidigare haft en krog som bränts ner. Polisen jämförde nu de båda bränderna och hade kommit fram till att det fanns vissa likheter. Bl.a. hade alkoholtillståndet dragits in för andra krogar i samma ort vid båda tillfällena. Det hade också cirkulerat sms med förtäckta hot i staden och till kommunanställda. I tidningen den 11 april fanns en bild av en igenbommad dörr, undertexten löd “Stängt på grund av att kommunen inte ger oss serveringstillstånd”. På samma uppslag fanns en intervju med en krogägare vars krog inte fått något serveringstillstånd av kommunen, anledningen var en rapport från polisen om att krogen haft problem med gäster som hamnat i slagsmål och nyttjat narkotika. Enligt honom ljög dock rapporten.
Anmälan
Ägaren till den krog vars dörr var med på bild i publiceringen den 11 april anmälde publiceringarna till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Han anförde att artikeln var vinklad på ett sådant sätt att hans krog associerades med vad som inträffat. Tidningen hade även felciterat honom i en intervju så att han förknippades med branden.
PO:s bedömning
I beslut den 24 april 2008 avskrev PO ärendet med följande motivering.
Du har bl.a. riktat klagomål mot att tidningen publicerat en bild på Din krogs dörr i samband med rapporteringen om en brand och att tidningen därför insinuerat att Du skulle vara inblandad i branden.
Tidningens rapportering om de liknande omständigheterna gällande krogbränderna får anses äga allmänintresse, det var därför motiverat att redogöra för uppgifterna. Att i sammanhanget nämna förhållandet att en annan krog, då som nu, vägrats serveringstillstånd kan tidningen inte klandras för. I samband med detta publicerades också bilden på dörren.
Även om jag har viss förståelse för Dina invändningar mot publiceringen, är min bedömning att den vanlige läsaren inte med ledning av de publicerade uppgifterna kunde sätta Dig i relation till branden. Mot denna bakgrund kan jag inte finna att Du orsakats en oförsvarlig publicitetsskada.
Jag måste därför meddela att Dina klagomål mot Nya Wermlands-Tidningen inte medför någon ytterligare åtgärd från min sida.
Ärendet hos Pressens Opinionsnämnd
Anmälaren har överklagat PO:s beslut.
Tidningen anser att det inte skett något utpekande av anmälaren. Han får i artikeln anonymt kommentera den anlagda branden och tar i sin kommentar kraftigt avstånd från dådet. De spekulationer som förekom bland allmänheten har tidningen försökt att skildra på ett ansvarsfullt sätt. Tidningen anser att det har funnits ett betydande allmänintresse som tidningen hanterat efter bästa förmåga, helt i enlighet de pressetiska reglerna.
Pressens Opinionsnämnds beslut
Bilden på dörren medförde att anmälarens krog, och därmed även han själv, med största sannolikhet blev identifierad av en inte obetydlig krets av personer i det aktuella samhället. Intervjun med anmälaren och bilden med uppgiften att krogen inte fått något serveringstillstånd publicerades i ett sammanhang där anmälaren och hans krog kunde sättas i relation till branden. Anmälaren har därigenom utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada. Nya Wermlands-Tidningen skall klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.