Ryssland kvar men Ukraina fick gå – Sverige lämnar europeisk organisation i protest

oktober 31 2022


PRESSMEDDELANDE

Allmänhetens Medieombudsman lämnar med omedelbar verkan det Europeiska nätverket Alliance of Independent Press Councils of Europe (AIPCE). Anledningen är AIPCE:s ovilja att stänga av Ryssland från samarbetet, vilket i stället lett till att Ukraina sett sig tvungen att lämna organisationen.

-Jag kan omöjligen försvara att svenska MO är med i en organisation där Ryssland är kvar men där Ukraina känner sig borttvingade, säger Medieombudsmannen Caspar Opitz.

Det var i fredags som han och ytterligare åtta länder (Norge, Finland, Danmark, Irland, Estland, Armenien, Georgien, Moldavien) i en skrivelse till AIPCE:s ledningskommitté avslutade medlemskapet. Länderna bad om att deras namn och logotyper ska tas bort från AIPCE:s hemsida.

-Vi skrev att vi pausar vårt medlemskap med omedelbar verkan men att vi är redo att återinträda om Ukraina välkomnas åter, säger Caspar Opitz.

Den ukrainska motsvarigheten till Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd, CJE (Commission on Journalism Ethics) har länge krävt att den ryska organisationen PPCC (Public Press Complaints Collegium) ska uteslutas ur AIPCE. Anledningen är att fri press är helt strypt i Ryssland och att hela mediesektorn sugs in i Vladimir Putins propagandaapparat.

Men i stället är det alltså Ukraina som nu ansett sig tvungen att lämna organisationen, medan Ryssland är kvar.

-Detta har hanterats förfärligt dåligt. Ukrainas vädjan och förtvivlan har inte tagits på allvar. I stället har man månat om att den ryska organisationen ska vara kvar – detta i ett europeiskt nätverk som säger sig syssla med etik, säger Caspar Opitz.

Beslutet om Ukraina och Ryssland var uppe för omröstning under AIPCE:s årliga konferens i förra veckan. AIPCE:s ledningskommitté försökte få till en kompromiss där Rysslands status ändrades från ”member” till ”associated member” – vilket betydde att landet fick delta i organisationen fullt ut men saknade rösträtt på årsmötet. Det kunde ukrainarna omöjligen gå med på. Sverige och en rad övriga länder försökte med en annan kompromiss där Rysslands stängdes av helt men tillfälligt, med möjlighet till återkomst när kriget en dag är över. Ukraina sa ja, en majoritet röstade för förslaget men eftersom det enligt stadgarna krävs två tredjedelars majoritet så gick förslaget inte igenom.

Ukraina lämnade därmed organisationen med omedelbar verkan.

-Vi har varit tydliga gentemot våra ukrainska vänner att vi ska göra allt för att stötta dem. Vi bildar nu ett nätverk utanför AIPCE för att ta strid för god pressetik och oberoende självreglerande system som kan borga för trovärdiga medier och demokrati i Europa, säger Caspar Opitz.

AIPCE, som bildades 1998 i London, är ett nätverk bestående av organisationer i de länder i Europa som har någon typ av självreglerande pressetiskt system.