Exp nr 107/2005 Expressen
En 12-årig flicka kunde identifieras av en mindre krets personer. Tidningen publicerade bl.a. ett av flickan handskrivet brev där detaljer om övergreppet framgick.
Publiceringen
Expressen skrev den 18 april 2005 om att en lärare som var aktiv i en frikyrkoförsamling hade åtalats för sexuellt ofredande i ett 25-tal fall. Församlingens namn och orten angavs. Läraren hade erkänt det han anklagades för.
En av hans elever, en tolvårig flicka, hade skrivit ett brev till sin mamma där hon berättade vad hon tidigare förtigit, att mannen ofredat henne sexuellt. I brevet beskrev flickan kortfattat vad hon utsatts för och hon bad mamman att inte berätta för någon annan om det hon skrivit. Tidningen återgav brevet i faksimil.
Anmälan
Publiceringen anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman (PO) av mamman till flickan som skrivit det publicerade brevet. Hon var bestört över att tidningen i faksimil publicerat det handskrivna brevet från hennes dotter. Flickan hade begärt att brevet inte skulle spridas men föräldrarna hade låtit myndigheterna ta del av det. Samtidigt som tidningen gav sken av att värna om dotterns integritet genom att inte publicera namnet kränktes integriteten genom att brevet visades upp.
Tidningens yttrande
Expressen påpekade att det rörde sig om allvarliga brott och att den åtalade erkänt. Händelserna hade ett tveklöst allmänintresse. Tidningen hade stor förståelse för att familjen kände obehag inför publiceringen. Dock hade inte brottsoffret eller hennes anhöriga identifierats och inte heller den åtalade. Brevet innehöll ingen information som kunde bidra till att röja brevskrivarens identitet. Handstilen var typisk för hur barn i flickans ålder skrev.
PO:s beslut
I beslut den 30 augusti 2005 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering:
Att en lärare missbrukar sin makt och sin ställning till att ofreda elever har ett obestridligt allmänintresse. Tolvåringen har inte blivit utpekad inför en bred krets av Expressens läsare men hon torde kunna identifieras av personer som på annan väg känt till lärarens övergrepp, rimligen framför allt av medlemmar i X-församlingen.
Faksimilet har gett dem upplysningar de tidigare inte haft tillgång till om arten av övergreppen. Självklart är det ytterst integritetskänsliga uppgifter. Hur oerhört känslig saken är för den tolvåriga flickan själv framgår av brevet till modern. Det bär nödropets karaktär.
God publicistisk sed kräver att en tidning visar stor aktsamhet med publicering av integritetskänsliga och integritetskränkande uppgifter i synnerhet när det gäller minderåriga. Jag anser att Expressen inte visat det tolvåriga brottsoffret tillbörlig hänsyn och att hon utsatts för en oacceptabel publicitetsskada.
Tidningens yttrande till Pressens Opinionsnämnd
Expressen har anfört bl.a. följande. PO:s beslut lämnar inget utrymme för tidningen att konkret beskriva de handlingar läraren gjort sig skyldig till. Den omskrivna flickan kan inte genom publiceringen ha identifierats av någon som inte tidigare kände till hennes situation i detalj. Genom den långtgående anonymiseringen har tidningen ansträngt sig för att visa flickan stor hänsyn.
Pressens Opinionsnämnds beslut
Vid publicering av integritetskänsliga uppgifter rörande barn som utsatts för övergrepp krävs mycket stor varsamhet.
I likhet med PO finner nämnden att den tolvåriga flickan har kunnat identifieras av personer som på annat sätt känt till lärarens övergrepp. Genom att i faksimil publicera flickans personliga brev till mamman, innehållande uppgifter om övergreppen, har Expressen utsatt henne för en oacceptabel publicitetsskada. Tidningen skall därför klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.