Caspar Opitz är MO


Den 1 april 2021 tillträdde Caspar Opitz som Allmänhetens Medieombudsman. Han efterträdde Ola Sigvardsson som suttit i tio år på posten som först PO och sedan MO.

Caspar Opitz kom närmast från Dagens Nyheter där han mellan 2013 och 2021 var redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare. Tidigare har han varit inrikesreporter, chef för Stockholmsredaktionen, utrikeskorrespondent och nyhetschef på tidningen.

Jag ser MO-ämbetet som ett uppdrag i demokratins tjänst.

Caspar Opitz

Opitz har en fil kand i statsvetenskap och examen från Journalisthögskolans (JMG) ettåriga utbildning för akademiker. Hans första jobb som journalist var som reporter på SVT Norrköping 1996 varefter han arbetade i fyra år på Östgöta Correspondenten innan jobbet på DN inleddes år 2000.

– Fria och trovärdiga medier är avgörande för att vi ska ha en stark demokrati, och jag ser MO-ämbetet som ett uppdrag i demokratins tjänst. Jag ska medverka till att det finns seriösa medier som vill ta etiskt ansvar, säger Caspar Opitz.

– Å ena sidan är min roll att ge enskilda personer som utsatts för en skadlig publicering möjlighet att få upprättelse. Å den andra, genom att stävja bristande etik, så ser MO till så att det finns trovärdiga medier som kan upprätthålla demokratin.

Pressbilder på Caspar Opitz finns här.