Anmälaren ansåg sig utpekad och hävdade att han inte givits tillfälle att bemöta påståendena. Nämndens bedömning är dock att det inte finns skäl att klandra Dagens Nyheter.
Dagens Nyheter, dnr. 24259, exp. nr. 5/2025
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till medieetiskt klander av Dagens Nyheter.
Genom beslut den 31 oktober 2024 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Dagens Nyheter.
MO:s beslut, som riktade sig till anmälaren, hade följande lydelse.
AA har i en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) riktat klagomål mot DN:s artikel SD-anställd hyllade Putin – kopplas till utpekad rysk säkerhetsrisk, publicerad på dn.se den 29 maj 2024 och i tryck dagen efter.
Vad mediet publicerade
Ingressen
”En av medarbetarna på SD:s kommunikationsavdelning har tidigare hyllat Putin och beskyllt Nato för Rysslands invasion av Ukraina, skriver Expressen.
DN kan berätta att på VK, en rysk version av Facebook, är mannen vän med en person som enligt Säpo har haft kontakt med rysk underrättelsetjänst.”
Artikeltexten
”’Kan vi inte låta Ryssland ockupera Sverige? Socialdemokraterna verkar skita i oss, andra EU-länder mycket viktigare.’
Inlägget är ett av många som den 35-årige mannen skrev på sociala medier-plattformen X under åren 2014 och 2015 och vars innehåll består av prorysk propaganda.
Även efter den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 skrev mannen flera proryska inlägg, bland annat om att svenska vapen som skänktes till Ukraina gick ’till nazister typ’.
I TV4-programmet ’Kalla faktas’ granskning inifrån SD:s kommunikations-avdelning kallas mannen för ’nätkrigare’. Han är en av de som har arbetat med att sprida hätska inlägg om partiets meningsmotståndare, men även om samarbetspartierna i regeringen.
SD:s presstjänst uppger för DN att mannen påbörjade sin tjänst på kommunikationsavdelningen med en provanställning våren 2023. Denna övergick efter sex månader till en fast anställning. Inför valet 2022 arbetade han deltid för partiet med annonsering. Inläggen som uppmärksammats skrevs innan han anställdes av Sverigedemokraterna.
Mannen är född i Ryssland och bodde som barn i en storstad i Sibirien. Han kom till Sverige som elvaåring med sin mamma och blev fem år senare svensk medborgare. Vid ungefär samma tidpunkt bytte han från ett slaviskt förnamn till ett mer västerländskt. Några år senare bytte han sitt ryska efternamn till ett svenskt. Fram till för tio år sedan var 35-åringen gift med en rysk kvinna som är bosatt i Sverige.
DN:s granskning visar att mannen är vän med NN [pseudonym angiven] på VK, en rysk version av Facebook. NN arbetade 2018 för sajten Samhällsnytt, som genom politikern Kent Ekeroth kan kopplas till SD.
NN har enligt Säpo haft kontakt med rysk underrättelsetjänst. Under sin tid på Samhällsnytt nekades han enligt Expressen tillträde till Sveriges riksdag, eftersom det ansågs finnas en risk för att han skulle ’inhämta skyddsvärd information’.
Samme NN har använt flera olika namn och Säpo har inte kunnat fastställa hans ursprungliga identitet. Han arbetade 2016 på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
Bland 35-åringens vänner på VK finns också namn som är kända från Kremlvänliga och högerextrema kretsar i Sverige. Han är bland annat vän med en kvinna som har gjort sig känd genom att upprepade gånger ifrågasätta bevisen för Förintelsen av judar under andra världskriget. En annan person på vänlistan är en svensk man som driver en Kremlvänlig och konspiratorisk nyhetssajt. Totalt har mannen 72 vänner på VK.
Efter Expressens avslöjande om att 35-åringen publicerat ett stort antal proryska inlägg har mannen ’tills vidare’ skilts från sin tjänst på SD:s kommunikationsavdelning.
’Vid anställningar anlitar partiet ett externt säkerhetsföretag som genomför bakgrundskontroller av belastningsregister, skulder hos kronofogden, samt närvaro på sociala medier. I det här fallet flaggades ingenting av den karaktär som ni redogör för, sannolikt på grund av att det rör sig om tio år gamla inlägg’, skriver SD:s pressavdelning.
På onsdagseftermiddagen meddelar SD att mannen sagt upp sig.
’Nu kan vi följa upp på det som tidigare kommunicerats med att han har sagt upp sig och arbetar inte längre kvar hos oss’, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli Björkman till DN.
Under ett besök i Karlstad kommenterar SD:s partiledare Jimmie Åkesson saken i en intervju med NWT.
– Det är ganska gamla saker. Jag har inte satt mig in i det annat än att jag har sagt till hans chef att det är bra om du löser det här så fort som möjligt och vad jag förstår så är det löst; att han har sagt upp sig, säger han till tidningen.
Åkesson säger också att partiet gör bakgrundskontroller på personer innan de anställs och att det är ’väldigt märkligt att det har slunkit igenom’.”
Anmälan
Anmälaren förde i huvuddrag fram följande.
DN försökte koppla honom till en person som ska ha hyllat Putin och Rysslands krig i Ukraina genom att de skulle vara “vänner på VK”. I artikeln publicerades hans namn, men inte namnet på personen i fråga. Trots de allvarliga anklagelserna som fördes fram och de medieetiska regler som krävde bemötande kontaktades han aldrig för en kommentar.
Han hade samma kväll som publiceringen kontaktat DN:s redaktion och krävt att följande kommentar skulle publiceras i anslutning till artikeln:
“1. Jag har inget konto på VK.
2. Jag har aldrig träffat NA, än mindre en vän till honom.
3. Jag har stämt Säpo för förtal angående uttalandet om mina kontakter med rysk underrättelsetjänst.”
Han fick inte något svar av DN. Artikeln hade fått stor spridning och hade delats av många som bevis på att svenskar med etnisk rysk bakgrund konspirerade mot Sverige.
Mediets svar
Dagens Nyheter svarade genom redaktionschefen Anna Åberg i huvudsak följande.
Mediet inledde svaret med att sätta den publicerade artikeln i sitt sammanhang: Kalla Faktas program ”Undercover i trollfabriken” och den omfattande publicering som följde efter att programmet sänts. Artikeln relaterade till den 35-åring som förekom i Kalla Faktas granskning.
Granskningen hade bland annat visat att 35-åringen hade band till anmälaren, genom att de två var vänner på den ryska sociala medieplattformen VK. DN hade på olika sätt kunnat bekräfta att kontot på den ryska medieplattformen tillhörde anmälaren. Det fanns inget tvivel om att anmälaren var vän med 35-åringen på plattformen.
Anmälaren var under annat namn en välkänd person i dessa sammanhang. Under 2016 hade han arbetat på SD:s riksdagskansli, med hade lämnat sitt uppdrag efter uppgifter i media om att han verkat i Sverige under skilda namn och identiteter samt att han tjänat mångmiljonbelopp i en fastighetsaffär omgiven av frågetecken. År 2018 arbetade han för den främlingsfientliga sajten Samnytt och nekades under denna tid pressackreditering till riksdagen eftersom det ansågs finnas risk att han skulle ”inhämta skyddsvärd information”. Enligt Säkerhetspolisen hade anmälaren haft kontakt med rysk underrättelsetjänst. Dessa uppgifter om anmälaren var allmänt kända sedan tidigare.
Mot den bakgrunden var det självklart att berätta för läsarna om anmälarens band till 35-åringen i form av ett dittills okänt konto på VK där han var vän med anmälaren. Uppgiften var inte av sådan karaktär att den krävde bemötande.
Mediet hade i artikeln använt en av anmälarens många pseudonymer, NN. Då anmälarens nya namn inte nämndes i publiceringen tvivlade DN på att hans gamla pseudonym förknippade honom med det nya namnet.
Det stämde att anmälaren hade vänt sig till redaktionen efter att artikeln publicerats med önskemål om ”uppdateringar”. Mediet höll fast vid riktigheten i att inte uppdatera eller rätta någonting i artikeln utifrån anmälarens önskemål. Att anmälaren stämt Säkerhetspolisen för förtal var ovidkommande i detta sammanhang och att Säkerhetspolisen uttalat sig om NN:s kontakt med rysk underrättelsetjänst var ett faktiskt och inte ifrågasatt förhållande. I artikeln påstods inte att anmälaren skulle ha träffat ”NA”.
Avslutningsvis menade mediet att anmälaren inte hade åsamkats någon medieetisk skada.
Anmälarens kommentar
AA svarade bland annat följande. Påståendet att hans nuvarande namn inte kunde kopplas samman med NN stämde inte. Han invände också mot åsikten att den publicerade uppgiften “inte krävde något bemötande” och ifrågasatte att påståendet att han hade ett konto på VK var verifierat.
Ytterligare om handläggningen av ärendet
Medieombudsmannen Caspar Opitz har funnit att han är jävig i ärendet och Medieetikens Förvaltningsorgan har därför delegerat beslutanderätten till Robert Olsson.
Medieombudsmannens bedömning
Undertecknad prövar om anmälaren utsatts för en oförsvarlig skada av publiceringen. Detta utifrån en avvägning mellan allmänhetens rätt till insyn i olika frågor och den hänsyn som bör tas till den enskildes integritet.
Mediet ska naturligtvis sträva efter att det som publiceras är korrekt. MO:s uppgift är dock inte att slå fast vad exakt som är sant eller falskt gällande detaljerna eller tolkningarna i en publicering. I stället tittar MO på om mediet haft underlag, eller belägg, för det väsentliga i rapporteringen.
Som MO uppfattat saken är anmälaren den man som omnämns som NN i publiceringen.
Den anmälda artikeln kan delas upp i två huvudspår:
1. Mediets granskning av en 35-åring som arbetar på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Detta sker i kölvattnet av Kalla Faktas publicering ”Undercover i trollfabriken” och mediet dokumenterar 35-åringens aktiviteter på sociala medier, primärt VK, en rysk variant av Facebook.
2. Politiska reaktioner på Kalla Faktas program samt de nya uppgifter som framkommit genom uppföljningar av andra medier.
Under punkt 1 publiceras tidigare kända uppgifter om NN: att han arbetat för sajten Samhällsnytt, att han enligt Säpo haft kontakt med rysk underrättelsetjänst, att han arbetat på Sverigedemokraternas riksdagskansli samt att NN använt flera olika namn.
Den nya uppgiften förknippad med NN som framkommer i mediets granskning är att det finns en koppling via plattformen VK mellan 35-åringen på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och NN.
Anmälaren anser att påståendet är felaktigt, medan mediet med skärpa hävdar att detta sakförhållande är korrekt återgivet: DN har fört fram att det inte finns något tvivel om att anmälaren är vän med 35-åringen på plattformen. Givet en helhetsbedömning av publicerade uppgifter ser undertecknad ingen anledning att i detta avseende ifrågasätta underlaget av mediets granskning.
Även om anmälaren stämt Säpo för förtal finns det inte heller skäl att ifrågasätta mediets underlag för påståendet att Säpo har uttalat att NN har haft kontakt med rysk underrättelsetjänst.
Anmälaren kritiserar i sin anmälan att han inte gavs tillfälle att bemöta de påståenden om honom som framkommer i artikeln. Han hävdar att han inte har ett konto på VK och att han inte känner och inte träffat en i artikeln utpekad person som han länkas ihop med. Dessutom menar anmälaren att han är möjlig att identifiera genom att mediet använder ett av honom tidigare använt namn.
I ärendets skriftväxling framkommer att mediet genom ett aktivt beslut valt att inte låta anmälaren bemöta uppgifter som mediet anser vara faktiska och tidigare väl dokumenterade. I något fall påvisar mediet att det inte publicerat uppgifter som han påstår i sin anmälan. Därför fann redaktionen ”inte skäl att uppdatera eller rätta artikeln.” Mediet motsätter sig också anmälarens uppfattning att han är möjlig att identifiera.
Vid en helhetsbedömning av publicerade uppgifter, och inte minst efter att ha tagit del av skriftväxlingen gällande frågan om bemötande, ser undertecknad ingen anledning att heller i detta avseende ifrågasätta publiceringen.
Undertecknad ser heller inte att mediets användning av anmälarens tidigare namn riskerar att röja anmälarens nuvarande identitet.
Sammantaget har mediet haft fog för publicerade uppgifter, som är av allmänintresse, och slutsatsen är att anmälaren inte har utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada. Ärendet skrivs av.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Anmälaren har överklagat MO:s beslut och, utöver det som anförts tidigare, framhållit att han inte fått bemöta det han anklagats för.
Tidningen har yttrat sig och sammanfattningsvis anfört följande. De publicerade uppgifterna var inte felaktiga. Det fanns därmed inte anledning göra någon rättelse eller uppdatering. Anmälaren har vidare inte anklagats för någonting. Publiceringen innehåller sanna uppgifter som inte utgör någon beskyllning.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot Dagens Nyheter.
I beslutet har deltagit ordförande Kristina Svahn Starrsjö samt Martin Schori, utsedd av Publicistklubben, Hanna Nyberg, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Mikael Rothsten, utsedd av Tidningsutgivarna, Alice Petrén, utsedd av Sveriges Radio, Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, Kajsa Stål, utsedd av TV4, Robert Hårdh, Göran Collste, Ruth Mannelqvist, Laura Hartman och Karin Johannesson, representerande allmänheten.
Dessutom har Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, varit närvarande vid ärendets behandling.