Exakt24 klandras för utpekande av påstådd terrorist

juni 13 2022


Mediernas Etiknämnd klandrar Exakt24 för att ha pekat ut en person som terrorist. Nättidningen har inte haft tillräckliga belägg för påståendena vilket orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada.

Exakt24, exp. nr. 32/2022, dnr. 21263

Mediernas Etiknämnds beslut

Mediernas Etiknämnd klandrar Exakt24 för att ha brutit mot god publicistisk sed.Genom beslut den 10 januari 2022 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Exakt24.

MO:s beslut hade följande lydelse.

Exakt24 gjorde i maj 2021 följande publiceringar på sajten exakt24.se:

Här är sjuksköterskan som leder det vänsterextrema terrornätverket (Publicering 1),

Vänsterterrorismens ledare i Göteborg avslöjas (Publicering 2), och

Sahlgrenska sjukhuset skyddar terrorledare (Publicering 3).

Mediet lade upp puffar om publiceringarna på sitt Twitter-konto.

VAD MEDIET PUBLICERADE

Publicering 1

Publiceringen bestod av ett cirka tjugo minuter långt filminslag, där en reporter berättade om en granskning som mediet gjort. I anslutning till filmen fanns en text som i allt väsentligt återgav vad reportern berättade. Nedan redogörs, i relevanta delar, för innehållet i texten samt för videomaterialet.

Innehållet i publiceringen

I kväll kunde Exakt24 avslöja en central figur inom det vänsterextrema terrornätverket AFA, som hade attackerat journalisten och opinionsbildaren Christian Peterson.

Tor Alsén var en 35-årig man som spred terrorpropaganda, men som länge hade hållit sig under radarn genom olika pseudonymer. Han hade bland annat uttryckt en önskan att knivhugga borgerliga ungdomspolitiker [Ljudklipp 1], uppmanat till mord på kristdemokraten Per Gudmundson [Bildklipp 1], och diskuterat mord på sina arbetsgivare [Ljudklipp 2]. Deras enda chans till att någonsin få makten var att mörda sina politiska motståndare [Ljudklipp 3]. Uppmaningar till sprängdåd och mordbränder emot meningsmotståndare hade även diskuterats i podden Komintern [Ljudklipp 4].

Ljud- och bildklippen:

Ljudklipp 1 var taget från podden Komintern, ”i Pestens tid #1”. En röst sade: Det finns någon som kan producera riktigt bra knivar som man bara kan hugga ”MUF-are” i njuren med.

Bildklipp 1 visade ett inlägg på sociala medier av användaren ”kominternpodd”. På bilden syntes Per Gudmundsson med ett rött kryss ritat över halsen, en kniv vid sidan av ansiktet samt orden ”skär här”. Texten i inlägget löd: Kristdemokraternas presstalesman Per Gudmundson. Den som lyssnade på senaste avsnittet i sommarserien tar referensen.

Ljudklipp 2 var taget från podden Komintern, ”Sossarna kunde inte komma på något bättre”. En röst sade: Men jag jobbar i alla fall på Sahlgrenska sjukhuset som sjuksköterska och det har jag gjort i några år. Och det här har lite bakgrund på olika sätt men resultatet av det här mötet i alla fall var att jag var fruktansvärt arg och knappt kunde avsluta mitt arbetspass för att jag inte kunde koncentrera mig för jag var så jävla sned. Min första tanke var att jag borde bli en sån här… dyker upp på Sahlgrenskas ledning, skriker något episkt om död åt tyrannerna eller liknande och kastar en bomb eller en packe dynamitgubbar och sen förvinner i natten.

Ljudklipp 3 var taget från podden Komintern, ”Månglarna i marxismens tempel”. En röst sade: Det är det enda sättet man har att organisera sig på i ett kapitalistiskt samhälle. En kader, och sen bara fånga upp det historiska ögonblicket, mörda oppositionen.

Ljudklipp 4 var taget från podden Komintern, ”i Pestens tid #3”, och löd:

Röst 1: I stället för att sitta och gnälla på våra avsnitt och bete er som små fånar, gå ut och gör något nyttigt i stället.

Röst 2: Och jag är inte ens emot, jag är hundra procent för att spränga, individuell terror riktad mot politiska mål. Det måste inte vara så jävla genomtänkt alla gånger, tycker jag i alla fall.

Röst 1: Det måste inte vara ett tydligt syfte med det heller. Det behöver inte framgå varför, huvudsaken är att det görs.

Röst 2: Det finns ett värde i bara att rättvisa skipas på något plan.

Innehållet i publiceringen, forts

Politiskt våld hade länge varit vanligt i Göteborg. Nya generationer av vänsterextremister tog gång på gång över efter den äldre generationen. Dagens terroraktivister samverkade med de ledande aktivisterna från Göteborgskravallerna år 2001 och det fanns kopplingar mellan dessa och den på ytan parlamentariska vänstern.

Exakt24 kunde nu exponera några av de aktiva terroristerna som i olika poddar propagerade för terror och även utförde politiskt våld.

De få gånger Tor Alsén deltagit på offentliga arrangemang hade han alltid varit maskerad, till exempel när han deltog i vänsterextrema upplopp i Grekland 2013 eller vid AFA:s demonstration i Stockholm 2019.

Tor Alsén hade länge gått under rättsväsendets radar, men Exakt24 hade nu tagit del av information om den autonoma vänstern, vilken kopplade Alsén till en rad terrordåd mot journalisten och opinionsbildaren Christian Peterson.

Efter att ha fått stor räckvidd i sociala medier hade Christian Peterson ådragit sig AFA:s uppmärksamhet. Christian var en ung journalist och opinionsbildare som var aktiv på Exakt24 och i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Det skulle visa sig få konsekvenser för hans familj eftersom AFA lagt ut Christians och hans familjs personuppgifter på nätet.

Under hösten 2020 hade den bostad där Christian bodde tillsammans med sin ensamstående mamma och lillasyster attackerats vid fyra tillfällen av vänsteraktivister som sprayat hatiska budskap på fasaden. De hade även förstört Christians mammas bil så att hon inte kunnat ta sig till arbetet. Den sista gången hade de dock blivit påkomna på bar gärning och tagit till flykten när Christian jagat efter de två personerna. Paret hade tagit till flykten i en grå Volkswagen Polo som tillhörde Tor Alsén, som nu var misstänkt för skadegörelse mot Christian Peterson.

Videomaterial:

I bild visades en vy filmad inifrån ett hus ut mot uppfarten där en bil stod parkerad. Två maskerade personer närmade sig och en av dem kunde ses röra sig vid fasaden och vid bilen. En man rusade ut ur huset med ett basebollträ varvid de två personerna snabbt avlägsnade sig.

Innehållet i publiceringen, forts

Polisen hade inlett en förundersökning och gjort husrannsakan i Tor Alséns lägenhet, där mobiltelefoner och datorer som tillhörde terrornätverket beslagtagits. Detta hade fått till följd att deras poddsändningar inte längre kunde genomföras, men även viljan att sprida propaganda hade avtagit så kraftigt att de medlemmar i nätverket som utreddes raderat sina konton på sociala medier. Alsén var förhörd och delgiven misstanke om brott samt skadeståndskrav som uppstått till följd av hans agerande.

Tor Alsén hade länge gjort sig oanträffbar genom att folkbokföra sig på en skenadress mitt ute i skogen där även andra vänsterextremister skrivit sig. Med anledning av detta var han också misstänkt för folkbokföringsbrott.

Med hjälp av Tor Alséns pappa hade Exakt24 lyckats få reda på var Tor Alsén arbetade och vilken hans verkliga adress var. Det visade sig att Tor Alsén var sjuksköterska vid Sahlgrenska sjukhuset.

Videomaterial:

I bild visades hur en reporter på Exakt24 närmade sig en man som parkerade en cykel. Vid mannen stod texten ”Tor Alsén AFA-ledare”. De interagerade samtidigt som mannen låste cykeln och gick mot en byggnad:

Reportern: Tor Alsén?

Mannen: Nej. Det är inte jag.

Reportern: Det är inte du?

Mannen: Nej. Vem är du då?

Reportern: Du Tor vi skulle vilja ställa lite frågor om polisförhöret… Men Tor vi skulle vilja prata litegrann.

En annan reporter: Vill du inte svara på medborgarnas frågor?

Mannen hade gått in i en byggnad.

Reportern, vänd mot kameran, sa: Vi står härutanför Sahlgrenska som är Tor Alséns arbetsplats. Vi har sökt honom för att ställa några frågor men när vi får tag i honom så förnekar han att han är han. De frågor vi hade velat tala med honom om handlar bland annat om den podd där han uppmuntrar till terrorbrott mot människor, och där han faktiskt också verkställt sådana brott mot politikern och opinionsbildaren Christian Peterson. Vidare så pågår det nu en polisutredning om detta. Och inte nog med att han hotar politiska motståndare, han har också hotat sina chefer här på Sahlgrenska. Och vi skulle vilja veta lite grann hur han ser på om medarbetare och patienter kan vara trygga här på sjukhuset när han arbetar där.

Innehållet i publiceringen, forts

Direkt efter den sista attacken mot Christians mammas hus hade Tor Alsén sjukskrivit sig och raderat alla sina sociala medier.

När han varit tillbaka i tjänst hade han efter varje pass åkt hem till en tidigare dömd aktivist från Revolutionära Fronten och den avsomnade vänstertidningen Fria Tidningen. Där hade han gömt sig för polisen i flera dagar. Där hade även den bil han använt vid det senaste attentatet stått parkerad.

Revolutionära Fronten hade varit en extremt våldsam organisation under mitten av 2010-talet som gjort sig ökänd för att brutalt misshandla meningsmotståndare och förstöra deras hem. Filmer på detta lades upp på nätet.

I början av 2021 hade Tor Alsén bytt adress till en lägenhet i Biskopsgården tillsammans med sin flickvän, men i själva verket bodde han nu i Masthugget. I lägenheten i Biskopsgården bodde även en vänsterextremist som var dömd för våld mot tjänsteman. Personen drev tillsammans med Tor Alsén podcasten Komintern och personen hade i podden sagt att terror inte behövde vara så genomtänkt utan att det var bättre med ”någon form av rättvisa” än ingen alls.

I podden medverkade också personer som bland annat förespråkat misshandel av borgerliga politiker, arrangerat och dömts till fängelse efter Göteborgskravallerna 2001, och gått till motattack vid en demonstration.

Tor Alsén använde sin fritid till att förbereda sig för våldsdåd. Han hade länge tränat och tävlat i kickboxning och vid minst ett tillfälle blivit diskad för sitt aggressiva uppträdande. När Exakt24 talade med ägaren till klubben om Tor Alséns brottslighet förklarade ägaren att Tor Alsén inte längre var välkommen och att man skulle utreda om det fanns fler extremister som tränade på klubben.

Sammanfattningsvis kunde man konstatera att den vänsterextrema rörelsen hade många likheter med IS. Båda sidor manade öppet till mord och sprängdåd och försökte få igenom sin politik genom attentat. Skillnaden var att IS gjorde det i det öppna medan Tor Alsén hade försökt dölja sin identitet som ledare för den vänsterextrema miljön i Göteborg.

Publicering 2

Publiceringen bestod av ett filminslag. En reporter syntes i studiomiljö. Vid sidan av reportern visades en mindre bild från mediet Fria Tider med ett foto på Tor Alsén samt rubriken ”Tor Alsén, 36, pekas ut som hjärnan bakom vänsterns terror”.

Reportern sade: Exakt24:s granskning av den svenska extremvänstern fortsatte. Efter attackerna mot Christian Peterson hade spåren lett till AFA-ledaren Tor Alsén. Deras granskning hade visat att Alsén öppet hetsade till våld och terror mot politiska motståndare. Christian Peterson och dennes mor hade blivit ett mål för vänsterextremisternas attentat och attacker. Vid den fjärde attacken hade Christian Peterson tagit dem på bar gärning och lyckats ta registreringsnumret på bilen de flytt i. Det visade sig att bilen tillhörde Tor Alsén, en ljusskygg ledargestalt inom AFA som nu misstänktes för brott mot Christian Peterson. Christian Peterson hade granskat Alsén och dennes nätverk. I går hade en dokumentärfilm (syftar på publicering 1, MO:s anm) med den research som gjorts släppts. I filmen framgick att Alsén i olika poddar öppet uppmanat till terror mot enskilda meningsmotståndare. Han hade också berättat att han drömde om att döda sina chefer på Sahlgrenska. När Exakt24 konfronterat honom hade han påstått att han inte var Tor Alsén. Alsén hade bland annat deltagit i upplopp i Grekland 2013 och vid en AFA-demonstration i Stockholm 2019. Han var dock alltid maskerad vid dessa tillfällen. Efter attacken mot Christian Petersons mamma hade Alsén sjukskrivit sig och raderat alla sina sociala medier.

Publicering 3

Publiceringen bestod av ett filminslag. I bild visades bland annat bilder på Sahlgrenska universitetssjukhuset, bilder från tillfället då mediet sökt upp Tor Alsén (visat i publicering 1), samt porträttbilder på anställda vid sjukhuset.

En reporter sa: Just nu befann sig den vänsterextrema högborgen Sahlgrenska sjukhuset i en total härdsmälta. För de som inte sett Exakt24:s avslöjande om extremvänstern i Göteborg kunde man berätta att man i dokumentären avslöjat den vänsterextrema terrorledaren Tor Alsén, som bland annat uppmanat till terrordåd mot sjukhuset och pratat om att hugga ”MUF-are” i njuren, samtidigt som han jobbat som sjuksköterska. Nu var Tor Alsén misstänkt för skadegörelse mot journalisten och opinionsbildaren Christian Peterson och polisen hade nyligen gjort en husrannsakan hos Tor Alsén. Efter att journalister och oroade medborgare ringt in från alla håll och kanter till Sahlgrenskas presstjänst, hade presstjänsten gått ut med att de vägrade besvara frågor om varför de hade en terrorledare anställd. Men presstjänsten verkade inte ha pratat ihop sig. Vissa menade att de själva tagit beslutet att inte ta avstånd från vänsterterrorism, medan andra påstod att Sahlgrenskas ledning tagit beslutet. När Exakt24 sökte företrädare för ledningen berättade de att det inte existerade något sådant beslut.

Därefter följde en uppspelning av samtal med anställda på Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst.

ANMÄLAN

Publiceringarna anmäldes av Tor Alsén.

Han hade blivit utpekad som terrorist och mediet spekulerade i att han begått brott som han inte var dömd för. Detta hade lett till en hetskampanj mot hans arbetsplats, Sahlgrenska sjukhuset. Man hade hotat personal på presstjänsten för att få honom avskedad. Journalister på Exakt24 hade uppmanat sina följare på Twitter att höra av sig till hans arbetsplats och kräva att han skulle få sparken.

MEDIETS SVAR

Exakt24 svarade genom Erik Almqvist, chefredaktör.

Anledningen till att mediet benämnt en person som ledande för en terrororganisation var att mediet genom sin granskande journalistik hade kunnat fastställa bortom allt tvivel att personen hade en ledande roll i den vänsterextrema terrorgruppen AFA.

Påståendet om att mediet spekulerat i att personen i fråga begått brott behövde utvecklas för att vara möjligt att bemöta. Detsamma gällde påståendet att mediets journalistik ”lett till en hetskampanj” – vad var det som hade hänt och på vilket sätt var det mediets ansvar?

Det stämde inte att journalister på Exakt24 uppmanat folk på Twitter att kräva att den granskade terrorledaren skulle få sparken. Endast en person, som jobbade som frilansjournalist för bland annat Exakt24, hade från ett privat konto uttryckt en önskan om att den granskade skulle avskedas på grund av sitt engagemang inom extremvänstern. Men personen hade inte jobbat med reportaget och förekom endast i produktionen i egenskap av brottsoffer efter flera vänsterextrema våldsattacker mot vederbörande.

ANMÄLARENS KOMMENTAR

Det var inte på något sätt är fastställt att han tillhörde någon organisation och mediet fick gärna utveckla vad som pekade mot det.

Han undrade även varför mediet valt att använda ord som skulle likställa honom med personer som sprängde bomber och skar halsen av människor, när han på sin höjd figurerat i en numera nedlagd förundersökning om skadegörelse. Den omnämnda frilansjournalisten var mycket tätt kopplad till Exakt24. Han tyckte att det var svårt att se skillnad på mannens roll som journalist på Exakt24 och roll som brottsoffer.

Han undrade hur mediet tänkt när de publicerat hans namn och hur det gick ihop med god medieetisk sed.

MEDIEOMBUDSMANNENS BEDÖMNING

Medieombudsmannen prövar om publiceringarna har orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada. Vid bedömningen vägs allmänintresset, det vill säga allmänhetens rätt till insyn i olika frågor, mot intrånget i den enskildes privatliv. Om mediet har publicerat negativa eller nedsättande uppgifter om anmälaren behöver det ha haft tillräckliga belägg för uppgifterna.

Det finns ett allmänintresse av att granska påstådda våldsbejakande extremister.

Mediet har namngivit och pekat ut anmälaren. Han har dock ingen tydlig ställning i offentligheten som medför att han ska behöva tåla att namnges vid en granskning av, till exempel, sin politiska åskådning. Skulle det finnas belägg för att anmälaren kan anses vara en politisk terrorist får han däremot tåla att bli granskad och namngiven.

MO:s roll är inte att avgöra om uppgifterna i en publicering är sanna eller falska. Det som prövas är om mediet haft tillräckliga belägg för att publicera negativa uppgifter om anmälaren.

Mediet har påstått att anmälaren är terrorist, att han sprider terrorpropaganda, att han uppmanat till sprängdåd och mordbränder, att han velat knivhugga och döda människor, samt att han är ledare för en organisation som, enligt mediet, har många likheter med IS på så sätt att båda uppmanar till mord och sprängdåd.

Uppgifterna är allvarliga, vilket innebär att mediet bör ha haft klara och tydliga belägg för sina påståenden.

Mediet har presenterat belägg i form av inlägg på sociala medier och ljudklipp från poddar. Mediet gör, som det får uppfattas, gällande att det är anmälaren som uttalat sig, alternativt att han ändå kan anses stå bakom uttalandena.

Det är svårt att enbart med ledning av dessa inlägg och ljudklipp dra någon slutsats om vad anmälaren faktiskt har gjort och haft för intentioner avseende det som mediet har påstått om honom. I övrigt har mediet gjort gällande att anmälaren ska ha deltagit i demonstrationer för tre respektive nio år sedan, men inte heller detta, om det skulle stämma, kan anses vara ett tillräckligt underlag för publiceringen av uppgifterna.

MO ifrågasätter inte att en närstående till en av mediets medarbetare har blivit utsatt för skadegörelse. Oavsett om anmälaren varit inblandad i skadegörelsen eller inte, har dock uppgifterna i publiceringarna varit så pass allvarliga att denna eventuella inblandning i sig ändå inte kunnat motivera rapporteringen.

Underlaget för att publicera de långtgående påståendena om anmälaren har därmed inte varit tillräckligt.

Sammanfattningsvis: Mediet har pekat ut och publicerat mycket allvarliga och negativa påståenden om anmälaren utan att ha haft tillräckliga belägg. Därigenom har mediet orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada. För det bör mediet klandras.

Ärendet hänskjuts till Mediernas Etiknämnd.


Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Exakt24 och anmälaren har yttrat sig i nämnden.

Mediernas Etiknämnds bedömning

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Exakt24 för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I beslutet har deltagit Kristina Svahn Starrsjö, ordförande, Nils Funcke, utsedd av Publicistklubben, Ann Johansson, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Anna Hjorth, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Anders Nilsson, utsedd av Svenska Tidningsutgivareföreningen, Rolf Stengård, utsedd av Sveriges Radio, Jan Axelsson, utsedd av Sveriges Television, Anna Lindberg, utsedd av TV4, Carina Tenor, utsedd av Utbildningsradion, Annika Levin, Magnus Ramberg, Göran Collste och Robert Hårdh, representerande allmänheten.