Expressens granskning av personer med kopplingar till nazistiska grupperingar som bedriver näringsverksamhet frias. Ägaren till butiken får tåla kritik och namngivning då det har funnits ett stort allmänintresse och då anmälaren har fått möjlighet att bemöta uppgifterna före publicering.
Expressen, dnr 24396, exp. nr. 3/2025
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till medieetiskt klander av Expressen.
Genom beslut den 20 september 2024 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Expressen.
MO:s beslut, som riktade sig till anmälaren, hade följande lydelse.
Du har i en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) riktat kritik mot Expressen för en artikel med rubriken Svenska nazistbutiken AA [företagsnamn angivet] levererar över hela världen som publicerades på expressen.se den 9 september 2024 och i tryckt tidning den 10 september 2024.
Vad mediet publicerade (i urval)
Ingressen
”Från en gård utanför skogarna i X-ort [ort angiven] förses Europas nazister med vitmaktmusik, nazistkläder och rasideologisk propaganda.
Expressen har – i ett internationellt samarbete – granskat den svenska nazistbutiken AA som blivit europeisk storleverantör av propaganda och som har starka band till nyligen terrorklassade NMR.”
Artikeln
”I somras terrorklassades Nordiska motståndsrörelsen, NMR, av det amerikanska utrikesdepartementet. Kort tid därefter började pengainsamlings- och sociala medier-konton kopplade till nazistorganisationen att stängas ner.
Samtidigt som terrorklassningen slår mot den nazistiska ekonomin dyker en man upp i ledig sommarklädsel vid ett postkontor i X-ort. Han har på sig shorts, sandaler, solglasögon och en t-shirt som hyllar de tyska nazisterna som dödades under andra världskriget. Med texten Revolution och män i SS-uniform över ryggen och med det tyska vitmakt-bandet Blutzeugen (Blodsvittnen, nazitysklands benämning på den egna rörelsens martyrer) och texten ’Der Kampf geht weiter’ (Kampen går vidare) på framsidan lämnar han postkontoret.
Mannen med t-shirten är NN [namn angivet], [ålder angiven]. Han är, enligt de senast tillgängliga bolagsprotokollen, ägare till den nazistiska nätbutiken AA som trots starka band till terrorklassade NMR har fortsatt sin verksamhet.
/…/
Spåren leder då in på en liten grusväg rakt in i skogen strax utanför centrala X-ort. Här slog polisen till mot en av AA:s två lagerlokaler i november 2022 efter att Justitiekanslern beslutat att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp.
Samtidigt som polisen gick igenom en matkällare och en förrådsbyggnad bredvid huset där NN bor, slog man till mot en vindslägenhet inne i centrala X-ort tillhörande bolagets medarbetare NA, [ålder angiven]. Från polisens bilder och en videofilm tagna vid razzian, i förundersökningen som sedan lades ner, syns på båda adresserna rader av bokhyllor fyllda med cd- och vinylskivor tillsammans med staplade kartonger innehållande tryckta tröjor och propaganda.
I NN:s matkällare hittades plastrullar med tusentals cd-skivor och i medarbetaren NA:s lägenhet låg varorna staplade i en särskild kontors- och lagerdel, men också i köket.
Dömdes för hets mot folkgrupp [mellanrubrik]
NN driver AA via bolaget B AB [företagsnamn angivet]. Sedan första halvan av 00-talet har han varit aktiv i den lokala naziströrelsen i X-ort, först i nuvarande Nordiska motståndsrörelsens ungdomsorganisation Nationell ungdom för att därefter gå vidare in i moderorganisationen. Han var aktiv där en bit in på 2010-talet, bland annat som medlem i redaktionsforumet för organisationens propagandasajt Nordfront och en återkommande kommentator på samma sajt.
2016 var NN ansvarig utgivare för AA:s sajt – vilket ledde till att han två år senare dömdes för tio fall av hets mot folkgrupp. Brotten gällde bilder på produkter, bland annat skivomslag med hakkors och tygmärken med siffrorna 88, som står för ’Heil Hitler’.
Men NN är inte ensam om att driva AA. Suppleant i bolagsstyrelsen är NB, [ålder angiven], som sedan våren 2018 står registrerad som utgivare för AA:s sajt.
/…/
Samtidigt är kopplingarna mellan butiken och den organiserade nazistiska rörelsen tydliga. Det gäller också för de enskilda personerna bakom AA.
NN säger att han inte har något intresse av att bli intervjuad om AA:s verksamhet.
– Nej, det finns det så klart inte. Jag får tacka så mycket för samtalet. Hej då, säger han.
Expressen har också varit i kontakt med NB. Han avböjer att svara på frågor och hänvisar till NN.”
Övrigt
Artikeln bildsattes med bland annat bilder av dig tillsammans med bildtexten: ”NN, ägare och vd för nazistbutiken AA, tömmer bolagets postbox i X-ort. Han dömdes för tio fall av hets mot folkgrupp efter att ha varit ansvarig utgivare för AA:s sajt”. I den tryckta upplagan fanns även en bildtext som löd: ”I AA:s ägare NN:s matkällare fann polisen tusentals cd-skivor i stora plastrullar”.
Anmälan
Du förde fram i huvudsak följande.
Publiceringen av ditt namn och bild gjorde att du kände dig dödshotad och det skadade dig psykiskt och socialt. Eftersom tidningen ytterst sällan visade namn och bild på icke-offentliga personer fick läsarna bilden av dig som grovt kriminell. Ni var få som bar ditt efternamn i Sverige och publiceringen påverkade därför även dina barn. På grund av artikeln var andra barn hotfulla mot dem och de fick inte samma sociala möjligheter som andra barn. Du vädjade även till reportern om att inte publicera namn och bild med hänsyn till barnen.
Medieombudsmannens bedömning
MO ska pröva om du utsatts för en oförsvarlig skada av det som publicerats om dig.
Jag kan inledningsvis konstatera att artikeln innehåller flera uppgifter som är skadliga för dig, huvudsakligen rörande din koppling till olika nazistiska grupperingar samt andra personer inom den sfären. Frågan jag har att utreda är om publicitetsskadan har varit oförsvarlig eller inte. För att avgöra det tittar jag på allmänintresset för det som publiceras, din ställning, beläggen mediet haft för sina påståenden samt om du fått möjlighet att bemöta uppgifterna.
Det finns ett stort allmänintresse att kartlägga personer och organisationer som förespråkar en antidemokratisk ideologi. Artikeln beskriver även omfattande försäljning av produkter med kontroversiellt innehåll. Jag har därför ingen invändning mot mediets rapportering om ämnet som sådant.
Avseende din ställning anges i artikeln bland annat att du under en längre tid varit aktiv inom naziströrelsen, att du varit medlem i redaktionsforumet för Nordfront och att du varit en återkommande kommentator på denna sajt. Du har även tidigare varit ansvarig utgivare för AA:s hemsida och då dömts för flera fall av hets mot folkgrupp. Du är därtill numera ägare och vd för AA. Mot bakgrund av din historik på hög nivå inom nazistiska organisationer samt att du är företagsledare och ägare av AA anser jag att du har en sådan ställning att du kan förväntas tåla granskning av din yrkesverksamhet samt publicering av namn och bild i anslutning till detta.
Vad avser frågan om belägg är MO:s uppgift inte att avgöra vad som är sant eller falskt. Det jag tittar på är om mediet haft underlag för att göra publiceringen. Av artikeln framgår att tidningen har samarbetat med flera utländska medier för att göra en granskning och kartläggning av AA:s verksamhet. Det förekommer hänvisningar till bland annat domar, årsredovisningar och andra offentliga handlingar. Ur ett medieetiskt perspektiv är detta att betrakta som tillräckliga belägg för publiceringen. Du har inte heller invänt mot att uppgifterna om dig skulle vara felaktiga.
Det framgår slutligen att tidningen har sökt dig för en kommentar men att du avböjt detta.
Sammantaget anser jag att uppgifterna i och för sig har varit skadliga för dig. Det har dock funnits ett allmänintresse för publiceringen, du har en sådan ställning att du får tåla kritik och namngivning, det har funnits tillräckliga belägg för rapporteringen och du har fått möjlighet att bemöta uppgifterna före publicering. Det saknas alltså skäl att klandra mediet för publiceringen. Ärendet skrivs därför av.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Anmälaren har överklagat MO:s avskrivningsbeslut och sammanfattningsvis fört fram följande. Han kallas upprepade gånger för nazist och det görs dessutom kopplingar till terrorism. Tidningen har ingen aning om hans politiska åsikter. Att han var aktiv i Motståndsrörelsen för 15-20 år sedan är inget bevis för detta. Han har inte varit på någon hög nivå inom nazistiska organisationer såsom påstås och han har aldrig fått några frågor från tidningen om sina personliga politiska åsikter. Det företag som det skrivs om är inget politiskt företag. Däremot är företaget för yttrandefrihet för alla, även de som finns på den så kallade högerkanten.
Tidningen har yttrat sig till nämnden och sammanfattningsvis fört fram följande. Det finns ett stort allmänintresse att rapportera om personer och organisationer som förespråkar en antidemokratisk ideologi. Anmälaren har en bakgrund som aktiv inom NMR under flera år. Han har rört sig i det offentliga rummet i kläder som hyllar de tyska nazister som dödades under andra världskriget. Tidningen kontaktade anmälaren för en kommentar inför publiceringen, men anmälaren avböjde att kommentera.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot Expressen.
I beslutet har deltagit ordförande Christine Lager samt Martin Schori, utsedd av Publicistklubben, Hanna Nyberg, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Mikael Rothsten, utsedd av Tidningsutgivarna, Kajsa Stål, utsedd av TV4, Göran Collste, Ruth Mannelqvist, Laura Hartman och Karin Johannesson, representerande allmänheten.
Dessutom har Alice Petrén, utsedd av Sveriges Radio och Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, varit närvarande vid ärendets behandling.