Starkt integritetskänsliga uppgifter publicerades om en kvinna trots ett obefintligt allmänintresse. Expressen klandras därför av Mediernas Etiknämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Expressen, dnr. 24287, exp. nr. 61/2024
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd klandrar Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Genom beslut den 18 september 2024 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Expressen.
MO:s beslut hade följande lydelse. Vissa uppgifter i beslutet som återger vad som närmare stod i den aktuella artikeln har utelämnats.
NN har riktat kritik mot Expressen för artikeln Kvinnlig XN [yrke angivet] hade sex med våldtäktsmannen som publicerades på expressen.se den 18 juni 2024. Hon har även riktat kritik mot artikeln i den uppdaterade form den fick den 25 juni 2024.
Vad mediet publicerade
Ingressen
Kvinnan var XN för en verksamhet [yrke, verksamhet och region angiven]. Hon hade gått på massage hos den dömde våldtäktsmannen minst XX gånger. Vid några av tillfällena hade hon haft sex med mannen inne på salongen. Därefter återgavs ett sms från kvinnan till mannen.
Artikeltexten (i sammanfattning)
XN (yrket angivet), som var rutinerad NY (befattning angiven) för en verksamhet (region och verksamhet närmare angivet), började gå till massören under YY (år angivet). De första XX gångerna handlade det om vanlig massage, därefter ändrades inriktningen på mötena enligt den kvinnliga XN (yrke angivet).
Hon var ett av vittnena i polisutredningen av mannen och har inte varit misstänkt för brott. I stället var det relationen hon berättade om i förhören.
Hon sa själv att massören haft sex med henne på salongen vid flera tillfällen.
I artikeln angavs i anslutning till detta att kvinnan uttalat sig närmare på ett visst sätt om hur detta gått till.
Hon beskrev relationen som ”romantisk”, men beklagade i sms till mannen att deras kontakt varit ensidig. I anslutning till detta återgavs ett sms från kvinnan till mannen.
I maj dömdes mannen för fyra våldtäkter till fyra års fängelse och utvisning. Mannen nekade till brott och förnekade också att han haft sex med XN (kvinnan benämnd med sin yrkesroll)
XN (kvinnan benämnd med sin yrkesroll) avböjde att kommentera.
Övrigt
Under artikeln fanns en ruta med rubriken ”Sms:en från den kvinnliga XN (yrkesrollen angiven). I rutan återgavs åtta sms från kvinnan till massören. Innehållet i dessa har utelämnats här.
Uppdatering
Artikeln uppdaterades den 25 juni 2024. Rubriken ändrades till ”Kvinnans ord i förhör om relationen med våldtäktsmannen” och det gjordes vissa ändringar i texten. Rutan med utdrag från sms togs bort.
Anmälan
NN förde fram i korthet följande.
Hon hade haft en relation med mannen, precis som det stod i artikeln. Hon var dock inte intressant för rättsprocessen mot honom. Hon var varken misstänkt för brott eller utsatt för brott. Relationen var kopplad till henne som privatperson och inte hennes yrkesroll. Hon var inte XN (yrkesroll angiven) för massören och hennes medarbetare har inte gått på massage på salongen. Publiceringen av hennes privata meddelanden var kränkande och saknade allmänintresse.
Artikeln har orsakat en stor publicitetsskada. Så fort artikeln hade publicerats skapades en tråd på Flashback där någon såg till att hennes namn och arbetsplats skrevs ut. Hon har blivit tvungen att informera sin arbetsgivare om situationen och berätta för sina barn att hon varit otrogen.
Mediets svar
Expressen svarade bland annat följande.
Publiceringen utgjorde nyhetsrapportering och breddade bilden av vad som pågått på massagesalongen. Mot bakgrund av de brottsmisstankar som funnits var det relevant att berätta om denna kontakt mellan mannen och en av hans kunder. Ingenting i texten kritiserade anmälaren.
Anmälaren hade anonymiserats. Exempelvis framgick inte var hon bodde eller var hennes arbetsplats var belägen, hennes ålder eller hennes bakgrund. Uppgiften om att hon var XN (yrke angivet) på en AA (viss typ av verksamhet angiven) i Region X (region angiven) var inte ett utpekande i medieetisk mening. Det fanns uppemot 800 XY liknande verksamheter i Region X.
Medieombudsmannens bedömning
Jag vill inleda med att betona att jag har stor förståelse för att NN har reagerat på publiceringen. Det finns ett allmänintresse för brottsutredningen kring massagekliniken men som MO uppfattat saken finns inga misstankar kring anmälarens relation med den åtalade mannen. Anmälaren har varit där som privatperson och haft en privat relation med massören. Kopplingarna till hennes yrkesroll saknas helt. Allmänintresset för detaljer i vad som sker i en sådan relation är obefintligt. Uppgifterna som publicerats, särskilt de privata sms:en, är mycket integritetskänsliga.
För att mediet ska kunna klandras krävs dock att anmälaren har drabbats av det som inom medieetiken kallas en oförsvarlig publicitetsskada. En förutsättning för detta är att anmälaren har pekats ut i publiceringen – med namn, bild eller andra uppgifter – på ett sådant sätt att han eller hon kan identifieras.
De identifierande uppgifter om NN som förekommer i publiceringen är att hon är kvinna, XN (yrkesroll angiven) på en verksamhet AA (viss typ av verksamhet angiven) i Region X, rutinerad NY (viss typ av befattning angiven) och att hon gått på massage hos den dömde mannen minst XX gånger sedan YY (år angivet). Med hänsyn till det stora antal verksamheter i samma sektor som finns i Region X, och att många av dem sannolikt har kvinnliga XN (yrkesroll angiven), bedömer jag att dessa uppgifter är så allmänt hållna att NN inte har blivit utpekad i medieetisk mening. Noteras bör att min bedömning endast gäller Expressens publicering. Vad som publicerats på andra nätforum ingår inte i min prövning.
Det finns, trots den kritik jag riktar mot mediet ovan, inte förutsättningar att klandra Expressen. Ärendet skrivs därför av.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Anmälaren har överklagat till Mediernas Etiknämnd och sammanfattningsvis fört fram följande. Hon var lätt att identifiera genom Expressens artikel. Expressen har valt att hänga ut henne som tjänsteperson med fokus på hennes yrkesroll, trots att den inte har något att göra med den privata relation hon hade med mannen. Tidningen har publicerat mycket integritetskänsliga uppgifter om hennes privatliv trots obefintligt allmänintresse. En del av hennes privata innersta har släppts ut och det kan hon inte få tillbaka. Det har skadat henne mycket. Hon vet inte om hon kommer att kunna fortsätta att jobba. Hon deltar i livet genom ett filter för att kunna fortsätta att andas och för att inte ge efter. Hon känner att det är ganska kört för henne.
Expressen har yttrat sig och sammanfattningsvis angett följande. Expressen vidhåller att anmälaren inte är utpekad i medieetisk mening. Expressen uppmanar Mediernas Etiknämnd att, i likhet med MO, skriva av ärendet utan ytterligare åtgärd.
Mediernas Etiknämnds bedömning
I Expressens artikel anges anmälarens yrke, att hon är rutinerad i yrket, vilken typ av verksamhet hon arbetar inom och en viss precisering av verksamheten, vilken geografisk region verksamheten ligger i, det antal gånger hon gått till mannens verksamhet och från vilket år samt i vilken stad mannens verksamhet låg. Uppgifterna är sådana att de medför att anmälaren kan identifieras och är att anse som utpekad i medieetisk mening i åtminstone en mindre krets. Det gäller särskilt inom hennes familj och närmare yrkeskrets som genom artikeln får uppgifter om anmälaren som inte kan ha varit kända för dem tidigare.
Som MO framhållit fanns inte ens några brottsmisstankar kring anmälarens relation med mannen. Anmälaren har haft en privat relation med mannen. Kopplingar till hennes yrkesroll saknas helt. Allmänintresset för vad som sker i en sådan privat relation är, såsom MO också understrukit, obefintligt. Trots det har Expressen publicerat starkt integritetskänsliga uppgifter om anmälaren. Det gäller särskilt detaljerade uppgifter om innehållet i anmälarens privata sms, men också andra uppgifter av mycket privat karaktär.
Expressen ska därför klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed. Klandret gäller både den ursprungliga artikeln och artikeln i uppdaterad form.
I beslutet har deltagit ordföranden Christine Lager, Kristina Svahn Starrsjö och Linda Haggren samt Hanna Nyberg, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Alice Petrén, utsedd av Sveriges Radio, Ingrid Östlund, utsedd av Sveriges Radio, Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, Nils Hanson, utsedd av Sveriges Television, Göran Ellung, utsedd av TV4, Carina Tenor, utsedd av Utbildningsradion, Kerstin Brunnberg, utsedd av Utbildningsradion, Filippa Bergin, Ruth Mannelqvist, Robert Hårdh, Johan Trouvé, Göran Collste, Arash Sanari, Laura Hartman, Anders Forkman, Karin Johannesson och Per Lyrvall, representerande allmänheten.