Anmälaren dömdes i hovrätten för olaga förföljelse, olaga hot och ofredande. Han har en sådan ställning att han får tåla att namnges i det aktuella sammanhanget.
Hem & Hyra, dnr. 24112, exp. nr. 46/2024
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till medieetiskt klander av Hem & Hyra.
Genom beslut den 15 april 2024 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Hem & Hyra.
MO:s beslut, som riktade sig till anmälaren, hade följande lydelse.
Du har i en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) riktat kritik mot Hem & Hyras artikel Hyresråd försökte driva in skuld från ex-sambo – döms i hovrätten för olaga hot, publicerad på hemhyra.se den 4 december 2023.
Vad mediet publicerade
Ingressen
”Hyresrådet skickade hotfulla mejl och en bild på en stridskniv till sin ex-sambo och krävde in en hyresskuld. X hovrätt har bekräftat en fällande dom för olaga förföljelse, ofredande och olaga hot. Arbetsgivaren, hyresnämnden i Y-ort, vill inte att mannen ska jobba kvar och nu ska Statens ansvarsnämnd avgöra frågan.”
Artikeltexten
”Historien om hyresrådet som nu döms i hovrätten började för flera år sedan med en lång och konfliktfylld relation mellan mannen och hans före detta sambo.
När relationen tog slut mejlade NN, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Y-ort, ett stort antal mejl till sin ex-sambo där han krävde att hon skulle betala en påstådd hyresskuld på 120 000 kronor.
Ett av mejlen från 2019 innehöll en bild på en kniv, under bilden stod det ’Betala dina skulder !!!!!’.
Kvinnan polisanmälde hyresrådet och begärde kontaktförbud. Men polisen lade ner förundersökningen och i stället för kontaktförbud ringde polisen upp NN och varnade honom för att kontakta sin exsambo igen.
Därefter stämde hyresrådet sin exsambo i tingsrätten 2020 och krävde att hon skulle betala hyresskulden, men förlorade. Efter domen har han skickat hundratals mejl till sitt ex och en stor mängd mejl till sin ex-sambos bror. I mejlen har han krävt att hon betalar den påstådda hyresskulden.
I början av året dömde tingsrätten honom för olaga hot, ofredande samt olaga förföljelse. Den sista rubriceringen brukar även beskrivas som ’stalkning’ av myndigheter. Tingsrätten konstaterade att kvinnan har polisanmält hyresrådet. Även att hon begärt kontaktförbud och att det därför varit tydligt att hon inte vill ha kontakt med honom.
NN har ändå fortsatt att skicka ett stort antal mejl. Han har också hotat med att det kan få konsekvenser om kvinnan inte betalar den påstådda hyresskulden. Andra mejl innehåller förlikningsförslag som ska lösa den påstådda hyresskulden.
Enligt domen ska han också ha skickat ett mejl 9 januari 2022 till kvinnan och hennes bror med en bild på en kniv där han hotar att skada dem. Samma knivbild skickades i ett mejl till kvinnan 2019. Åklagaren menar att hyresrådet har skickat 300 mejl till kvinnan och 100 mejl till kvinnans bror.
Men hyresrådet håller inte med om bilden som målas upp. Han hävdar att han skickat 220 stycken mejl till sin exsambo, 75-80 stycken har varit kopia till kvinnans bror. Han håller inte med om att hans agerande skulle vara hänsynslöst eller att mejlen skulle vara hotfulla. Enligt hyresrådet har varken kvinnan eller hennes bror varit tydliga med att de inte vill ha kontakt med honom.
I domen tog tingsrätten hänsyn till att NN troligen blir avskedad från sitt jobb som hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Y-ort om han döms. Tingsrätten konstaterade också att hyresrådet belagts med kontaktförbud och därefter inte kontaktat sin exsambo eller dennes bror.
NN överklagade tingsrättsdomen till hovrätten och yrkade att hovrätten skulle frikänna honom och avslå skadeståndskraven.
Nu har domen från X hovrätt kommit och den fastslår tingsrättens tidigare dom. Rätten konstaterar återigen att hyresrådet har gjort sig skyldig till olaga förföljelse, olaga hot och ofredande. Hovrätten ändrar dock den tidigare domen när det gäller storleken på skadeståndet till att han ska betala 30 000 kronor i skadestånd till exsambon och 5 000 till brodern. Hyresrådet ska även betala rättegångskostnader på 57 038 kronor.
Hyresnämnden i Y-ort anser det olämpligt att NN jobbar kvar. Han har tidigare varnats för att ha misskött sina arbetsuppgifter. Några dagar efter tingsrättens fällande dom lämnades sedan en begäran om avsked in till Statens ansvarsnämnd.
I skrivelsen står det att ’hyresnämnden bedömer att de gärningar som NN befunnits skyldig till är av sådan karaktär och art att de inte är förenliga med de krav som måste kunna ställas på ett hyresråd’.
AA är chef på hyresnämnden i Y-ort. Hon känner till resultatet i X hovrätt men vill inte uttala sig om innehållet i domen. Hon tycker att ämnet är känsligt att kommentera eftersom det rör en anställd men handlar om saker som inte har skett i tjänsten.
– Frågan ligger sedan tidigare hos Statens ansvarsnämnd som ska ta ställning till om han ska ha kvar sin anställning eller inte, säger hon.
Statens ansvarsnämnd har tidigare gjort en preliminär bedömning av vad konsekvenserna skulle kunna bli om hyresrådet döms och begärs avskedad. I ett tidigare yttrande nämns: ’…den preliminära bedömningen att han sannolikt skulle komma att avskedas från sin anställning som hyresråd’. NN:s fackombud skriver å sin sida i ett eget yttrande att brotten inte har någon koppling till yrkesutövningen och att de inte påverkar yrkesrollen som hyresråd.
Först efter att X hovrätts dom har vunnit laga kraft kommer Statens ansvarsnämnd besluta i frågan. Bedömningen skulle tidigast kunna ske runt årsskiftet. Detta om det inte kommer in ett överklagande som leder till att rättsfallet går vidare till Högsta domstolen för en tredje bedömning.
Fallet i sig är unikt. Inte någon gång tidigare under tvåtusentalet har Statens ansvarsnämnd prövat ett avskedande av ett hyresråd i någon av landets hyresnämnder.
Fotnot: Ett hyresråd sitter som ordförande i hyresnämndens förhandlingar och rollen kan jämföras med en domares i en tingsrätt. Statens ansvarsnämnd prövar frågor som rör bland annat avstängning och avskedande av personer som arbetar i statlig tjänst och har höga tjänster.”
Anmälan
Du anförde i huvudsak följande.
Genom rubriken i den anmälda artikeln spred tidningen felaktiga uppgifter om dig. Dessa var av samma slag som i en tidigare artikel från 2021 som hade rubriken ”Hyresråd skickar knivbild till ex-sambo för att få in hyresskuld”; det var närmast ett påstående om försök till utpressning, fast det handlade om nedlagd utredning av anmälan om påstått olaga hot som var preskriberat.
Det var en komplicerad relationstvist i bakgrunden och domen som nämndes i artikeln hade överklagats.
Publiceringen hade orsakat dig en stor anseendeskada. Du hade namngetts och inte fått möjlighet att yttra dig före publicering.
Medieombudsmannens bedömning
MO:s uppgift är att pröva om en artikel orsakat anmälaren en oförsvarlig
publicitetsskada. I bedömningen aktualiseras bland annat frågor om allmänintresse, anmälarens offentliga ställning och rätten till bemötande.
Av artikeln framgår att du nyligen dömts för brott och att detta riskerar att ge konsekvenser för din anställning. Uppgifterna om dig är negativa, och det står klart att du genom publiceringen orsakats en publicitetsskada. För att mediet ska klandras krävs dock, så som konstaterats ovan, att skadan varit oförsvarlig.
Det finns ett allmänintresse för rapportering om sådant som kan påverka förtroendet för den som innehar en ansvarsfull position. Som hyresråd har du en sådan ställning att du måste tåla viss granskning även av omständigheter av privat natur, om dessa kan antas ha betydelse för din professionella lämplighet. Jag har således ingen invändning mot att tidningen valt att rapportera om rättsprocessen och i sammanhanget namnge dig.
Vad gäller din rätt till bemötande är bedömningen mer problematisk. En namngiven person som omskrivs i ett negativt sammanhang ska som utgångspunkt få tillfälle att till tidningen redogöra för sin version av saken. Att inte få göra det medför dock inte per automatik att personen orsakats en oförsvarlig publicitetsskada.
Artikelns huvudsakliga innehåll utgörs av vad som framkommer i tingsrättens och hovrättens domar. Detta är uppgifter du fått bemöta inom ramen för den rättsliga processen, och artikeln refererar din inställning och vad du gjort gällande. I detta fall anser jag att tidningens redogörelse för detta varit tillräcklig, och att det inte varit medieetiskt nödvändigt att inhämta ytterligare kommentarer från dig.
Däremot hade det varit bra om du getts möjlighet att kommentera frågan om avsked som hanteras av Statens ansvarsnämnd. I artikeln framgår dock att detta är en process som pågår och att inget beslut fattats. Tidningen redogör också för vad ditt fackombud skrivit för din räkning. Bristen att i detta stadie av processen inte efterfråga din kommentar är inte så pass allvarlig att det är fråga om en oförsvarlig skada som mediet bör klandras för. Mot denna bakgrund skrivs ärendet därför av.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Anmälaren har överklagat till Mediernas Etiknämnd och sammanfattningsvis framfört följande. Publiceringen har åsidosatt kraven enligt publiceringsreglerna i flera avseenden. Rubriken innehåller oriktiga uppgifter på temat att han försöker driva in skulder och skulle ha dömts för det, texten innehåller oriktiga uppgifter om att han skulle ha försökt driva in vad som anges som en hyresskuld vilket är oriktigt. Dessutom fick han inte möjlighet att yttra sig innan publiceringen. De felaktiga påståenden är närmast påståenden om att han skulle ha gjort sig skyldig till utpressning vilket inte har någon som helst grund. Tidningen har fallit för den förbjudna frestelsen att sprida förtal. Han har däremot inga synpunkter på att det rapporteras om att han dömts för brott och att han namnges samt inte heller på de uppgifter som anges om arbetsgivarens framställan till Statens ansvarsnämnd. De oriktiga påståendena i artikelns rubrik och text har inneburit en avsevärd och perdurerande publicitetsskada för honom.
Tidningen har yttrat sig och sammanfattningsvis fört fram följande. Tidningen instämmer i MO:s bedömning. I artikeln refererade tidningen anmälarens inställning enligt vad som framgick av domen. Dessutom försökte tidningen kontakta anmälaren efter artikeln för att ge möjlighet till en replik, men anmälaren förbjöd då tidningen att ta ytterligare kontakt med honom.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot Hem & Hyra.
I beslutet har deltagit ordförande Christine Lager samt Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Mikael Rothsten, utsedd av Svenska Tidningsutgivareföreningen, Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, Kajsa Stål, utsedd av TV4, Carina Tenor, utsedd av Utbildningsradion, Robert Hårdh, Ruth Mannelqvist, Gertrud Åström och Per Lyrvall, representerande allmänheten.
Dessutom har Karin Johannesson, representerande allmänheten, varit närvarande vid ärendets behandling.