Intervju med ung pojke innebar brott mot god publicistisk sed

oktober 9 2007


Exp nr 78/2007 Skövde Nyheter



En ung pojke som var släkt med en nyss avliden 15-årig flicka intervjuades. Citaten som tillskrevs pojken verkade snarare komma från en vuxen. Utpekandet innebar ett brott mot god publicistisk sed.



Publiceringen

Den 25 oktober 2006 publicerade Skövde Nyheter på förstasidan och inne i tidningen en uppföljning till nyheten om att en 15-årig flicka omkommit efter ett fall från ett fönster. I artikeln intervjuades en 10-årig namngiven kusin till den döda flickan. Han syntes också på bild när han lämnade en ros på platsen där flickan omkommit. I texten på förstasidan stod att kusinen sade att polisen hade meddelat familjen att man uteslöt brott och förklarat incidenten som en mycket tragisk olyckshändelse. – Nu vet vi i alla fall vad som hänt och det är skönt det, sade han. Flera uttalanden från honom återgavs inne i tidningen.

Anmälan

Publiceringen anmäldes av den 10-årige pojkens mamma till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Hon anförde att han hade varit tillsammans med sin styvfar när de träffat tidningens reporter som ställt några frågor, bl.a. om pojken trodde att det låg ett brott bakom händelsen. Han hade svarat att han inte visste. De uttalanden som återgavs i tidningen stämde inte och det hade inte varit motiverat att peka ut sonen på detta sätt med namn och bild. Han borde få skadestånd för det lidande han hade fått utstå.

Tidningens yttrande

Tidningens reporter hade besökt olycksplatsenför att ta en bild på blommor och ljus som sörjande lämnat och eventuellt prata med några av de närvarande. Reportern hade frågat styvfadern om han fick ställa några frågor till pojken samt även ta några bilder, vilket han fick. Tidningen anförde att uppgifterna som pojken lämnade bekräftades av styvfadern.

När artikeln skrevs ut fick den felaktigt en utformning där pojken framstod som enda källa till tidningens uppgifter, ett intryck som förstärktes av bildvalet. Tidningens normala rutiner hade brustit. Tillräcklig hänsyn hade inte tagits till att han varit minderårig och släkt med offret för dödsolyckan. Skövde Nyheter bad om ursäkt för det.

Det rådde dock olika åsikter om vad som hade sagts vid intervjun. Tidningen menade att de återgivna uttalandena var korrekta, men att vissa frågor inte borde ha ställts till en så ung person.

Anmälarens kommentar

Anmälaren vidhöll klagomålen.

PO:s bedömning

I beslut den 26 juni 2007 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering.

Frågor om skadestånd prövas inte av PO.

Det skall framhållas att barn och ungdomar är särskilt skyddsvärda. Tidningen försökte i detta fall intervjua en minderårig person som till-hörde den närmare kretsen av sörjande. Flera av de uttalanden som tillskrevs pojken i artikeln framstår inte heller som de kom från ett barn.

Genom att på sätt som skedde peka ut pojken i detta känsliga samman¬hang har tidningen tillfogat honom en oförsvarlig publicitets-skada. Publiceringen utgör enligt min mening ett klart brott mot god publicistisk sed. Skövde Nyheter förtjänar därför pressetiskt klander.

Ärendet hos Pressens Opinionsnämnd

Anmälaren har inkommit till nämnden med ett yttrande.

Tidningen har fått del av anmälarens yttrande

Pressens Opinionsnämnds beslut den 9 oktober 2007

Pressens Opinionsnämnd finner på de skäl PO anfört att tidningen skall klandras. Skövde Nyheter har genom publiceringen brutit mot god publicistisk sed.