Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till klander av Expressen

april 25 2022


Nämnden friar Expressens publicering om en våldtäktsdömd migrationskonsult som anklagas för att ha utnyttjat ensamkommande ungdomar sexuellt.

Expressen, exp. nr. 14/2022, dnr. 21201

Mediernas Etiknämnds beslut

Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till pressetiskt klander av Expressen.



Genom beslut den 31 augusti 2021 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Expressen.

MO:s beslut hade följande lydelse.

NN, genom sitt ombud Din Advokat, har i en anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) riktat kritik mot Expressen för publiceringar med följande rubriker.

Så kunde NN (namn angivet), X år (ålder angiven), våldta papperslösa inne på RFSL:s kansli – trots larm, publicerad på expressen.se den 6 maj 2021.

(Publicering 1)

Våldtäktsdömde NN överklagar till hovrätten, publicerad på expressen.se den 13 maj 2021.

(Publicering 2)

NN har även uppmärksammat MO om att nyheten i publicering 1 fanns på Expressens löpsedel.

VAD EXPRESSEN PUBLICERADE

Publicering 1

Löpsedeln

Nyheten fanns på Expressens löpsedel, med namn och bild på anmälaren.

Ingressen

Under flera års tid hade RFSL:s migrationskonsult NN våldtagit och sexuellt ofredat unga, papperslösa män som sökt sig till honom i hopp om att få stanna i Sverige. Trots interna larm om vad som hänt bakom den låsta kontorsdörren hade han jobbat kvar i åtta månader – och fortsatt med övergreppen.

Artikeltexten

“Heder”, “Kroppsvätskor”, “Psyket”, “Yta”, “Hud”. Orden på omslagen till de prydligt uppställda numren av tidningen Ottar, systerorganisationen RFSU:s sexualpolitiska tidskrift, stack ut i den lilla röda receptionen på Alsnögatan i Stockholm. Strax nedanför, till höger om ett gäng cylinderformade glasburkar fyllda med kondomer, stod postfack dit bland annat papperslösa hbtq-migranter kunde få sin post.

” – Jag är verksamhetschef här, ny verksamhetschef”, betonade kvinnan som Expressen mötte vid receptionen, som en passning till det som hänt i de här lokalerna på RFSL:s lokalförening i Stockholm.

RFSL, som hade grundats 1950, var en svensk politisk och ideell organisation för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Här på Alsnögatan på Södermalm hade deras största lokalavdelning, RFSL Stockholm, hållit till sedan början på 2018.

Runt hörnet från receptionen – mitt emot toaletterna – hade den dåvarande migrationskonsulten NN, X år, som vid tillfället jobbat på organisationen i flera årtionden, fått sitt lilla kontor: ett par kvadratmeter med grön heltäckningsmatta, gula gardiner och två fönster ut mot en park.

Nu, lite mer än ett år efter att han sparkats, var dörren stängd och skylten “upptaget” uppfälld. Det som hänt där inne, när dörren låsts och persiennerna dragits ner, var så allvarligt att tingsrätten nyligen dömt honom till fyra års fängelse.

” – Alla var chockade och kände sig extremt svikna. För vi är så många som tycker att det här är viktiga frågor och vill göra ett bra jobb. Så att någon utnyttjat vår verksamhet för något sådant, det känns väldigt… jag blir helt matt av att tänka på det”, sa Lovise Brade som cyklat in till kansliet för att möta Expressens team.

Sedan i mars var hon ny ordförande för RFSL Stockholm och hade därmed fått den otacksamma uppgiften att bygga upp förtroendet efter att en anställd våldtagit och sexuellt ofredat flera unga, papperslösa killar som sökt hjälp hos honom.

Ingen av de fyra männen som anmält NN, och som alla var under 30 år och hbtq-migranter, orkade ställa upp på en intervju med Expressen. I de polisförhör som fanns att ta del av i förundersökningen berättade de däremot detaljerat vad migrationskonsulten – som så sent som 2018 kandiderat till landstingsfullmäktige för Socialdemokraterna i Stockholm – hade utsatt dem för.

Ett av offren hade kommit till Sverige 2015 och sökt upp migrationskonsulten på RFSL för att få hjälp med sitt asylärende fyra år senare. Han beskrev det som att han upplevt att övergreppen blev som en slags “betalning” för den hjälpen han hoppats på att få.

” – Den här gången har jag en annan känsla av att den här personen verkligen hjälper mig. Och det kostar nåt i gengäld.”

En annan berättade att det först var under det andra mötet som allt börjat. NN skulle då ha satt sig på golvet och bett honom att dra ner sina byxor och sedan gett honom oralsex.

” – Jag visste inte vad jag skulle göra, jag ville ha hjälp med mina papper till Migrationsverket”, hade han sagt och poängterat att det var väldigt obehagligt.

Vid ett senare tillfälle, när han hade en kompis som befunnit sig i en liknande situation med sig in till migrationskonsulten, hade han ofredat kompisen genom att plötsligt ta på hans kön. I domen gick det att läsa att kompisen blivit väldigt förvånad. Dels eftersom han bara varit där som sällskap, dels eftersom rådgivaren inte ens försökt flörta eller säga någonting – utan direkt gått fram och tafsat.

En annan person som våldtagits av NN hade kommit till Sverige i april 2019. Han hade fått avslag på sin asylansökan och hade blivit tipsad om att vända sig till RFSL Stockholm. I polisförhör berättade han att närmandena hade börjat redan på deras första möte. Under mötet hade NN sagt att det varit hans födelsedag och att han därför förväntat sig något “som skulle göra honom glad“.

Eftersom den papperslösa killen både hade känt sig rädd och utsatt – och dessutom varit rädd för att migrationskonsulten skulle ringa polisen om han sa nej – hade han gjort som NN velat.

” – Mitt ärende ligger i hans händer. Och han vill ha nånting i gengäld av mig. Om jag skulle ha vägrat honom så skulle han också kanske inte bry sig”, sa målsäganden i polisförhöret.

Övergreppet hade pågått i ett par minuter innan någon hade knackat på dörren och ropat på migrationskonsulten, gick det att läsa i förundersökningen.

Efter att ha spritat händerna, dragit upp byxorna och sprutat parfym i rummet hade han öppnat den vita dörren och presenterat den unga killen han precis förgripit sig på, som en ny medlem. Vad NN då inte vetat hade varit var att den nya medlemmen till slut skulle slå larm till RFSL Stockholm.

Den dåvarande ordföranden Jacob Tardell, som fått informationen om vad som hänt i juli 2019, hade däremot valt att inte göra en polisanmälan. Detta eftersom det skulle gå emot det papperslösa offrets egen vilja. I artikeln kommenterade Jacob Tardell varför han hade agerat på det sättet.

Efter sommaren 2019 hade psykologen Calle Brunell, som engagerat sig just i hbtq-migranter, hållit i en kurs tillsammans med flera volontärer hos RFSL. När han i februari 2020 fått höra om övergreppen – men att inga åtgärder vidtagits – hade han valt att konfrontera RFSL Stockholms ledning.

RSFL Stockholm hade valt att inte polisanmäla. Däremot hade föreningen tillsatt ytterligare en utredning, denna gång av ett externt säkerhetsbolag.

Enligt Jacob Tardell hade de polisanmälningar som i fjol till slut gjorts inget att göra med yttre påtryckningar. Det hade varit offren som till slut gjort polisanmälan. Att NN kunnat jobba kvar till mars 2020, trots anklagelserna som nått honom i juli 2019, handlade enligt Jacob Tardell om att de initialt inte hade något lagstöd för att stänga av eller avskeda honom. Detta hade också inneburit att han, enligt de anmälningar som sedan inkom, kunnat fortsätta med övergreppen.

När utredningen från det externa säkerhetsbolaget presenterats i mars 2020 var innehållet så nedslående att RFSL Stockholm till slut fått en grund för att säga upp migrationskonsulten. Och egentligen hade det först varit då, åtta månader efter det första larmet, som Jacob Tardell verkligen kunde ta in vad som hänt.

I januari 2021, ett par månader innan rättegången, hade SvD kunnat avslöjadet som hänt inne på NNs kontor. Strax efter det, i mars 2021, hade Jacob Tardell avgått som ordförande för RFSL Stockholm.

I ett Facebook-inlägg hade han skrivit att anledningen varit att förbundet ändrat riktning i frågan om det borde ha polisanmält mot offrens vilja. Det var en inriktning som han själv inte stödde.

Den nya ordföranden för RFSL Stockholm, Lovise Brade, hade suttit i riksorganisationens förbundsstyrelse när hon under 2020 fått reda på vad som hänt på RFSL Stockholm. Så här i efterhand sa hon att alla nog insett att de initiala åtgärderna inte varit tillräckliga. Inte minst eftersom det inneburit att den anställde mannen fått jobba kvar i åtta månader – trots larm. I artikeln fick hon svarar på varför hon trodde att det hade blivit så.

Samtidigt ansåg hon att kritiken om att de inte polisanmält tidigare delvis varit orättvis, eftersom offren initialt varit papperslösa och därmed inte velat gå till polisen. Enligt Lovise Brade hade egentligen frågan först blivit aktuell när några av dem fått uppehållstillstånd.

För att säkerställa att något som detta aldrig skulle ske i deras lokaler igen hade de sjösatt ett stort åtgärdspaket, både lokalt och i förbundet. Dessutom utvärderades arbetet med hantering av misstankar om sexuella övergrepp för att dra lärdomar till arbetet med ökad säkerhet och kvalitet inom RFSL. Lovise Brade sa:

” – Vi vet redan att det är fler som anmält honom än de fyra som var med i rättegången nu. De som varit aktiva volontärer menar också att det ska finnas många fler. Det går inte att utesluta eftersom han jobbat här i 25 år.”

Jacob Tardell befarade också att det som hänt endast kunde vara toppen av ett isberg.

Genom sin advokat Isac Mekonen avböjde NN i ett mejl att svara på Expressens frågor: “Klienten har med hänsyn till den pågående överklagande-tidsfristen samt rätt till privatliv inga kommentarer i nuläget”.

NN nekade själv till brott, men medgav i förhör att han förvisso haft sexuellt umgänge med asylsökande som vänt sig till honom för hjälp. Däremot nekade han till att det skulle ha skett utan samtycke. När han fick frågan om det var lämpligt att ha sex med dessa personer i hans roll som rådgivare på RFSL svarade han: “de är utsatta på grund att dom är homosexuella, men inte på grund att dom hade sex med nån annan“.

Om ett av fallen sa NN i polisförhör:

” – Det är han som tog initiativ. Och ja, jag tänker, jaha, men han vill ha sex, men det kanske han inte kunde, för det är inte så lätt att ha en sexrelation i Sverige på grund att de flesta tänker att de som vill ha en relation med en svensk är på grund av att de bara vill ha hjälp med deras uppehållstillstånd.”

Den 21 april 2021 hade han dömts till fyra års fängelse för fem våldtäkter och två fall av sexuellt ofredande. Han hade friats för en misstänkt våldtäkt. Rättens ordförande skrev i ett mejl till Expressen att en central fråga i målet varit begreppet “särskilt utsatt situation”. Hon skrev bland annat:

“Tingsrätten fann det styrkt att männen haft små eller i princip obefintliga möjligheter att freda sin sexuella integritet eftersom de saknat kunskaper i svenska, inte haft uppehållstillstånd i Sverige, varit i tron om att migrationskonsulten haft ett bestämmande inflytande över deras asylprocess samt att denne utnyttjat både sin roll som migrantkonsulent och männens rädsla. Tingsrätten bedömde därmed att männen inte deltagit frivilligt i de sexuella handlingarna samt att migrationskonsulten med uppsåt vad gäller den särskilt utsatta situationen otillbörligt utnyttjat detta.”

Tingsrättens dom kunde fortfarande överklagas.

Publicering 2

Ingressen

NN, X år, överklagade våldtäktsdomen till hovrätten. Det rapporterade SVT Stockholm. RFSL:s tidigare migrationskonsult hade dömts till fyra års fängelse, för att ha våldtagit och sexuellt ofredat papperslösa män.

Artikeltexten

NN, X år, hade dömts i Stockholms tingsrätt till fyra års fängelse för fem fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. Offren hade varit asylsökande män som sökt hjälp hos honom då han arbetat som migrationskonsult för RFSL Stockholm.

Mannens försvarare Isac Mekonen kommenterade i ett mejl till SVT beslutet att överklaga: “Klienten har överklagat domen till hovrätten. I övrigt har jag i nuläget inga kommentarer att lämna.”

Efter att åtal hade väckts mot NN hade fler anmälningar mot honom kommit in, rapporterade SVT.




ANMÄLAN

NN anmälde publiceringarna genom sitt ombud.

Han framhöll att ett tidigare deltagande i val till landstingsfullmäktige inte gjorde honom till en offentlig person. Han var i vart fall inte en så offentlig person att han skulle behöva tåla en publicering av den aktuella arten och omfattningen.

Han ifrågasatte varifrån de inledande uppgifterna kom: “Under flera års tid våldtagit och sexuellt ofredat“.

Hans inställning vid tingsrätten, i förhållande till hans inställning under förundersökningen, hade återgetts på ett ofullständigt sätt.

Han framhöll att det genom åtalet framställda påståendet om att migranter med bristande kunskaper i svenska och (sina) rättigheter kunde befinna sig i en så kallad “särskilt utsatt situation” aldrig tidigare framställts och prövats i svensk rätt. Det var en pågående brottmålsprocess med möjlighet till att överklaga till nästa instans, och få en överprövning av frågorna som hade med hans påstådda skuld att göra.

Han ifrågasatte att såväl hans namn som fotografier av honom hade publicerats.

MEDIEOMBUDSMANNENS BEDÖMNING

MO prövar om anmälaren har drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada. En sådan skada förutsätter dels att anmälaren har pekats ut, dels att nedsättande eller kränkande uppgifter om anmälaren publicerats på ett sätt som inte har varit försvarligt.

Publicering 1 handlar om misstänkta sexövergrepp begångna i RFSL:s verksamhet, och att tingsrätten sedermera dömt RFSL Stockholms migrationskonsult för att ha utsatt unga papperslösa hbtq-migranter i samband med att de sökt hjälp hos denne. Med tanke på att RFSL är en samhällsaktör som bedriver betydelsefull sexualpolitisk verksamhet har ämnet har ett mycket stort samhällsintresse. Även publicering 2 har ett stort allmänintresse då den handlat om att tingsrättsdomen överklagats till hovrätten.

Vem som ska behöva tåla namngivning får bedömas i varje enskild situation. I detta fall har anmälaren arbetat som migrationskonsult på RFSL Stockholm och har i sin yrkesutövning kommit i kontakt med unga skyddslösa män i utsatta positioner. Brottsoffren som varit i stort behov av hjälp har vänt sig till RFSL – en organisation som propagerar för att kämpa för hbtq-personers rättigheter – och då kommit att utsättas för mycket allvarliga brott av den som varit utsedd att hjälpa dem. Enligt vad som framkommit synes anmälaren ha använt sin yrkesroll inom RFSL för att komma i kontakt med männen som han senare utsatt för de mycket allvarliga övergrepp han dömts för.

Med tanke på anmälarens yrkesroll har han i sammanhanget inte varit vem som helst, utan en person som inom ramen för sitt arbete i en betydelsefull organisation utnyttjat skyddslösa personer som befunnit sig i en förtroendeställning gentemot honom. Till detta kommer även att anmälaren varit politiskt aktiv och i det senaste valet kandiderat till landstingsfullmäktige för Y-partiet (namn angivet) i Stockholm. Anmälaren har sammantaget haft att tåla namngivning i ett sammanhang som det nu aktuella.

Artikeln har innehållit mycket besvärande uppgifter för anmälaren om att han utsatt unga migranter för sexuella övergrepp när de sökt hjälp hos honom.

MO:s uppgift är att bedöma om det ur publicistisk synvinkel har funnits belägg för uppgifterna. Det betyder att bedömningen enbart är inriktad på om underlaget för att publicera uppgifterna varit tillräckligt, inte om varje enskild uppgift är sann eller falsk.

Tidningen har tagit del av tingsrättsdomen, förundersökningsmaterial och bland annat talat med personer som har koppling till RFSL:s verksamhet. Tidningen har också redovisat vad anmälaren och de anonyma brottsoffren berättat i polisförhör under förundersökningen. Tidningen har varit tydlig med när den återgett information från förundersökningsmaterialet, som ju i viss mån kan avvika från det som framkommit under rättegången i tingsrätten, och angett att domen fortfarande gått att överklaga. Tidningen har redovisat tillräckliga belägg för de publicerade uppgifterna.

Anmälarens inställning till brottsmisstankarna har framgått och han har genom sin advokat fått möjlighet att bemöta uppgifterna.

Sammanfattningsvis har anmälaren blivit utpekad i ett negativt sammanhang som han i sammanhanget behövt tåla. Tidningen har haft fog för att publicera uppgifterna, som anmälaren har fått bemöta. Tingsrättens dom hade meddelats vid tidpunkten för publiceringarna, även om dom, som framgick, fortfarande kunde överklagas. Skadan som anmälaren har orsakats genom publiceringen har varit motiverad med hänsyn till allmänintresset. Den har därmed inte varit oförsvarlig.

Ärendet skrivs därför av.


Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Såväl anmälaren som tidningen har yttrat sig i nämnden. Yttrandena kan sammanfattas på följande sätt.

Anmälaren:

Han delar uppfattningen att det var motiverat att bevaka och publicera uppgifter om verksamheten och de inträffade händelserna. Andra medier har emellertid gjort detta utan att agera inkorrekt och oproportionerligt. Han har särskilt reagerat på att Expressen i publiceringen har återgett det mass-sms innehållande hans fullständiga namn och karaktären i brottsanklagelserna, som av RFSL skickades ut till hundratals enskilda.

Tidningen:

Namngivningen följer av omständigheterna i det enskilda fallet. Det finns inget skäl för medieetisk kritik för att tidningen på nyhetsplats har rapporterat att en viktig person i RFSL:s verksamhet enligt domstols prövning och dom har begått flera svåra brott på arbetsplatsen.

Mediernas Etiknämnds bedömning

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta pressetisk kritik mot Expressen.

________________________________

I beslutet har deltagit John Danelius, ordförande, Martin Schori utsedd av Publicistklubben, Ann Johansson, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Anna Hjorth, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Rolf Stengård, utsedd av Sveriges Radio, Jan Axelsson, utsedd av Sveriges Television, Anna Lindberg, utsedd av TV4, Carina Tenor, utsedd av Utbildningsradion, Göran Collste, Laura Hartman och Magnus Ramberg, representerande allmänheten.