Det är tidningens ansvariga utgivare som bär det juridiska och etiska ansvaret för det som publiceras i ett kommentarsfält. Det är därför tidningen som bestämmer vad som ska publiceras och inte.
Läkartidningen, dnr. 24304, exp. nr. 58/2024
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till medieetiskt klander av Läkartidningen.
Genom beslut den 5 juli 2024 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Läkartidningen.
MO:s beslut, som riktade sig till anmälaren, hade följande lydelse.
Du har i en anmälan kritiserat Läkartidningen för att ett inlägg du skrivit i ett kommentarsfält på tidningens webbplats har redigerats på så sätt att delar av texten tagits bort.
Din kommentar gällde en artikel om en ny utmärkelse för arbetsgivare som arbetar med rättvisa och öppna rekryteringsprocesser. I artikeln angavs bland annat att en nyhet var att bedömningsgrunden avseende diskriminering under rekryteringsprocessen har tagits bort. Din kommentar publicerades i följande lydelse.
”Nu kan man alltså i praktiken anställa 100% vita majoritetssvenska män och samtidigt få utmärkelsen ’superschysst rekrytering’? Det är ju också att aktivt ignorera svensk antidiskrimineringslagstiftning. Men kanske gäller andra lagar och regler för SLF?
Jag finner inga ord faktiskt. Förstår verkligen varför så många kollegor som utsätts för diskriminering lämnar förbundet i parti och minut. Själv har jag redan gått ur, och när jag läser den här artikeln känns mitt beslut bättre än någonsin.”
Det är tidningens ansvariga utgivare som bär det juridiska och etiska ansvaret för det som publiceras i kommentarsfältet. Det är därför tidningen som bestämmer vad som ska publiceras och inte. En tidning har också stor frihet att redigera ett insänt material före publicering, så länge det inte förändras på ett sådant sätt att det kommer att betyda något helt annat än vad skribenten avsett. Att Läkartidningen kan redigera insänt material framgår också av den information som tidningen lämnar om vad som gäller för läsarkommentarer.
Du har inte angett vad du hade skrivit i den ursprungliga kommentaren, men det underlag jag har kunnat ta del av ger inte skäl att tro att andemeningen i kommentaren gått förlorad. Tidningen har också erbjudit dig att ta bort kommentaren.
Mot denna bakgrund finns det inte skäl för mig att vidta någon åtgärd med anledning av din anmälan. Ärendet skrivs av.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Anmälaren har överklagat MO:s beslut och i samband med det angett vad som skrivits i den ursprungliga kommentaren. Anmälaren anser att Läkartidningens redigering strider mot pressetiska riktlinjer om neutralitet och opartiskhet.
Läkartidningen har anfört att det på tidningens webbplats tydligt står att alla kommentarer förhandsgranskas före publicering och att redaktionen förbehåller sig rätten att redigera kommentarer utan särskild motivering. Anmälaren har informerats om detta och Läkartidningen har erbjudit sig att helt ta bort kommentaren.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot Läkartidningen.
I beslutet har deltagit ordförande Kristina Svahn Starrsjö samt Martin Schori, utsedd av Publicistklubben, Hanna Nyberg, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Alice Petrén, utsedd av Sveriges Radio, Thomas Nilsson, utsedd av Sveriges Television, Kajsa Stål, utsedd av TV4, Robert Hårdh, Laura Hartman, Gertrud Åström, Karin Johannesson och Per Lyrvall, representerande allmänheten.