Smålands-Tidningen använde en gammal arkivbild för att bildsätta en artikel om sex, droger och våldsbrott på festival. Personen på bilden hade ingenting med det negativa innehållet att göra.
Smålands-Tidningen, dnr. 24426, exp. nr. 19/2025
Mediernas Etiknämnds beslut
Mediernas Etiknämnd klandrar Smålands-Tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Genom beslut den 2 december 2024 hänsköt Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Smålands-Tidningen.
MO:s beslut hade följande lydelse.
NN har till Allmänhetens Medieombudsman (MO) anmält artikeln Tre år med X-festivalen [namn angivet] – detta har hänt publicerad på smt.se den 25 september 2024.
Vad mediet publicerade (i sammanfattning)
Puffen på sajten bestod av artikelns rubrik, en nedryckare som löd ”✓ Kontroverserna ✓ Sexryktena ✓ Interna kritiken” samt ett tredelat bildmontage. Till vänster i montaget syntes ett porträtt av AA, i mitten en polisbil och till höger en bild av två män och en kvinna. Det fanns ingen bildtext.
Puffen ledde till en artikel med samma rubrik och bild. Artikeln utgjorde en sammanfattning av de över 30 artiklar som tidningen tidigare publicerat om festivalen X-festivalen. Huvudsakligen beskrevs incidenter och negativa händelser som skett, bland annat att det arrangerades åtskilliga aktiviteter med sexuella inslag, att det förekommit våldsbrott, att barn lämnats ensamma av narkotikapåverkade föräldrar och att barn deltagit i olämpliga aktiviteter. Det angavs även att kritik tystats ned i festivalens interna kommunikationskanaler.
Ingressen hade följande lydelse.
”Varje år lockas tusentals besökare till den ovanliga festivalen i Y-ort, som liknas vid amerikanska Burning Man. Efter allvarliga vittnesmål om barn och narkotika på X-festivalen ska kritiska röster ha tystats på festivalens sociala plattformar. Här är en sammanfattning av det som hittills har framkommit om den omtalade Z-festivalen.”
Anmälan
NN förde fram i huvudsak följande.
Hen ställde upp på att fotograferas i samband med en intervju för Smålands-Tidningen på X-festivalen för ett och ett halvt år sedan. Nu publicerade tidningen den bilden i samband med en annan artikel som innehöll uppgifter om sex, droger och misshandel av barn. Hen gav inte sitt godkännande till att vara med i ett sådant sammanhang och kände sig oerhört kränkt. Hen bad tidningen att plocka bort bilden från artikeln och arkivet men mediet ville inte gå med på det.
Mediets svar
Smålands-Tidningen svarade genom Carl-Henrik Malmgren, ansvarig utgivare, och förde fram i huvudsak följande.
Den anmälda publiceringen var inte en isolerad artikel om en enstaka händelse. Tidningen hade rapporterat om vad som hänt i Z-ort sedan 2019 och hade publicerat knappt XX artiklar om området och festivalen X. Rapporteringen var under många år av stort allmänintresse för läsarna.
Varken rubriken eller nedryckaren på sajten innehöll uppgifter om narkotika. Ingen person namngavs i ingressen eller bildtexten. Ingressen tydliggjorde att det handlade om en sammanfattning av flera års händelser på festivalen och ingen enskild pekades ut som ansvarig. Bildillustrationen bestod av ett kollage av bilder från festivalen.
Det skulle öppna upp för en mycket problematisk situation att bifalla anmälarens önskan om att plocka bort bilden. Om ansvarig utgivare hade valt att plocka bort den aktuella bilden hade han haft svårt att framöver argumentera för att en annan bild skulle vara kvar när någon hörde av sig med önskemål om att ett visst foto skulle plockas bort. X-festivalens presskontakt 2023, som var med på samma bild, skrev i ett mejl till utgivaren att anmälaren bara var ”en enskild deltagare, där i egenskap av privatperson som råkade passera förbi” och att detta skulle varit skäl att ta bort bilden.
X-festivalen var dock en uttalat platt organisation där ingen bestämde mer än någon annan. Alla hade lika stort mandat att leda projekt eller ta initiativ. Det hade varit ytterst komplicerat i relation till medier att i ena stunden representera X-festivalen och i ett annat ögonblick agera privatperson när det inte längre passade att bli förknippad med alla delar av det som pågick på festivalen.
Att artikeln falskeligen skulle ha skildrat påhittade händelser inifrån det stängda festivalområdet stämde inte. Samlingsartikeln var väl underbyggd och grundades på röster inifrån, polisrapporter, anmälningar, domar och konversationer i stängda internetforum som tidningens reportrar fick ta del av och verifierade.
Anmälarens kommentar
Artikeln hen tidigare medverkat i handlade om en rundvisning av X-festivalens konstverk. Ingressen i den nu anmälda publiceringen innehöll ordet ”narkotika” och det var en bild på en polisbil bredvid hens ansikte vilket var mycket missvisande. Dessutom marknadsförde tidningen artikeln online med ord som ”sexskandal”. Detta kunde skada hens rykte och hens yrkesliv. Tidningens rapportering om eventet var dessutom synnerligen negativt missvinklad. Att rubriken ”detta har hänt” var också missvisande då deras innehåll byggde på ryktesspridning och spekulationer.
Ärendets handläggning
Medieombudsmannen har även som bakgrund tagit del av de övriga publiceringar mediet bifogat i sitt svar på anmälan. Dessa bestod av tidigare artiklar som tidningen skrivit om X-festivalen.
Medieombudsmannens bedömning
MO ska pröva om anmälaren har utsatts för en oförsvarlig skada av publiceringen. Frågor om upphovsrätt eller hur en tidning hanterar sitt bildarkiv ligger utanför det jag kan pröva.
Den medieetiska frågeställningen i detta ärende gäller om anmälaren har utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada med anledning av mediets bildsättning. Anmälaren har uppgett att hen är en av de tre personerna som framträder i bildmontaget.
Jag finner inte skäl att ifrågasätta anmälarens uppgift om att det är hen som syns på bilden. Hen nämns dock inte med namn. Hen måste trots det anses vara identifierbar för en relativt vid krets av människor.
Redan i ingressen till artikeln nämns att barn vistats på festivalen och att det samtidigt förekommit narkotika. Längre ned i artikeln beskrivs ett antal allvarliga incidenter på festivalen, bland annat våldsbrott och narkotikarelaterade brott, att barn deltagit i mycket olämpliga aktiviteter och att kritik har tystats ned. I puffen lyfts sexrykten, kontroverser och intern kritik fram. Att framträda med bild i en sådan kontext innebär en publicitetsskada.
Tidningen har fört fram att festivalen har en ”platt organisation” där ingen bestämmer mer än någon annan och att anmälaren därför representerar X-festivalen. Den har dock inte presenterat några närmare belägg för påståendet och festivalens pressansvarige har uppgett för tidningens chefredaktör att anmälaren endast var en förbipasserande privatperson. Hen har inte heller själv påstått att hen är företrädare för festivalen.
Jag finner inte skäl att ifrågasätta vikten av tidningens rapportering om händelser kring festivalen som sådan. Ett evenemang som lockar tusentals besökare till en mindre stad har i sig ett stort allmänintresse. Det finns i det sammanhanget också skäl att rapportera om kritik mot festivalen och incidenter som skett där.
Dock: Genom att tidningen bildsatt den kritiska artikeln och puffen med en arkivbild har anmälaren exponerats i ett klart negativt sammanhang. Genre- och arkivbilder måste förstås kunna användas, men om det sker i en kontext där känsliga eller skadliga uppgifter förekommer bör försiktighet iakttas. Anmälarens ansikte har publicerats i direkt anslutning till uppgifter om sex, kontroverser, narkotika och barn i olämpliga situationer. Det har inte framkommit att hen har en sådan ställning att hen ska behöva tåla att den typen av skadliga uppgifter kopplas till hen genom bildsättningen. Mediet kan därmed inte undgå klander. Ärendet hänskjuts därför till Mediernas Etiknämnd.
Ärendet hos Mediernas Etiknämnd
Ingen av parterna har yttrat sig i nämnden.
Mediernas Etiknämnds bedömning
Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Smålands-Tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.
I beslutet har deltagit ordförande Linda Haggren samt Hanna Nyberg, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Mikael Rothsten, utsedd av Tidningsutgivarna, Alice Petrén, utsedd av Sveriges Radio, Hermine Coyet Ohlén, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Nils Hanson, utsedd av Sveriges Television, Carina Tenor, utsedd av Utbildningsradion, Robert Hårdh, Ruth Mannelqvist, Laura Hartman, Karin Johannesson och Per Lyrvall, representerande allmänheten.