Sydöstran frias för rapportering om kommunrevisor

september 5 2024


Nämnden anser att ämnet har ett stort allmänintresse, att anmälarens ställning gör att han får tåla kritik i medier, han har erbjudits bemötande och mediet har haft belägg för uppgifterna.

Sydöstran, dnr. 24089, exp. nr. 42/2024

Mediernas Etiknämnds beslut

Mediernas Etiknämnd finner inte skäl till medieetiskt klander av Sydöstran.

Genom beslut den 26 februari 2024 avskrev Allmänhetens Medieombudsman (MO) ett ärende avseende en anmälan mot Sydöstran.

MO:s beslut, som riktade sig till anmälaren, hade följande lydelse.

Du har till Allmänhetens Medieombudsman (MO) anmält artikeln Ny polisanmälan av kommunrevisor: ”Jag tycker att man har gått över alla gränser” publicerad på sydostran.se den 14 februari 2024.

Vad mediet publicerade

Ingressen

”Åter igen är en av kommunens revisorer polisanmäld. Enligt anmälan ska revisorn sent en lördagskväll skickat ett meddelande till den anställdes privata messenger på Facebook. Ett meddelande som uppfattades som hot om repressalier.

– Jag tycker det är fruktansvärt och att man gått över alla gränser och att det här är oerhört dramatiskt för den anställdes familj, säger ekonomichef AE till Sydöstran.”

Artikeln (i sin helhet)

”En medarbetare på kommunen ska klockan 22.35 fått ett meddelade på sin privata messenger innehållande ett bifogat worddokument som innehöll en uppmaning att lämna ifrån sig material i hemlighet och meddelandet avslutas med hot.

Vad är det för uppgifter som den anställdes har krävts lämna ut?

– Uppmaningen ska ha handlat om att den kommunanställde skulle leta upp fakturor som är tveksamma och tvivelaktiga som den här personen aldrig skulle ha godkänt om den hade haft rollen att ha möjlighet att attestera dem. Den anställde har även uppmanats göra det i hemlighet så att inte arbetsgivaren skulle få någon vetskap.

Under onsdagen har ett beslut tagit om polisanmälan och på torsdag morgon lämnas den in till polisen.

– Vi från arbetsgivarsidan stöttar den anställde fullt ut. Det är viktigt är att man slutar att trakassera tjänstemän. Att bli påhoppad i sitt eget hem en sen lördagskväll det är inte ok, säger AE.

Det var för drygt en vecka sedan som Sydöstran kunde berätta att ekonomichef AE, med stöd av kommunledning och jurist, valt att polisanmäla revisorernas ordförande AA (KD) och NN (X).

Det är ett Facebookinlägg som skrevs i oktober i fjol som ligger till grund för AE:s polisanmälan mot NN.

– Han publicerade ett inlägg om mig på sociala medier som jag uppfattar som djupt kränkande, djupt osakligt och ensidigt. Det stod också att jag ägnade mig åt att vara maktfullkomlig. Jag har också påståtts, medvetet, bryta mot kommunallagen. Det här tycker jag är ganska allvarligt. Jag övervägde redan då att polisanmäla, sa AE då till Sydöstran.”

Anmälan

Du hade inte blivit polisanmäld varken av någon medarbetare eller kommunen vilket Sydöstran påstod i artikeln. Detta var rena lögner och således hade Sydöstran rapporterat osann information helt utan att först få polisanmälan verifierad som inlämnad. Denna artikel hade skadat ditt förtroende som kommunrevisor, företagare samt privatperson. Det var riktigt oseriös journalistik.

Medieombudsmannens bedömning

Medieombudsmannen ska pröva om du utsatts för en oförsvarlig skada av publiceringen. För att bedöma det tittar jag på allmänintresset för ämnet, din ställning, vilka belägg mediet har för sina uppgifter samt din möjlighet att få svara på kritik.

Det finns ett allmänintresse i att en kommunledning för andra gången på kort tid går ut med att en förtroendevald kommunrevisor ska polisanmälas för saker som påstås ha skett i tjänsteutövningen. Allmänheten har rätt till insyn i saker som rör hur en kommun sköts. Som kommunrevisor har man ingen tung position som beslutsfattare, men det är en ansvarsfull och viktig post vilket gör att man får tåla att medier kan skriva kritiskt om saker som gäller yrkesutövningen. Jag har därför inget att invända mot att Sydöstran rapporterat om saken och namngivit dig i sammanhanget.

Beläggen för uppgifterna om att en polisanmälan ska lämnas in kommer ursprungligen, som MO uppfattat saken, från kommunledningen i B-ort. I den anmälda artikeln intervjuas kommunens ekonomichef som berättar om saken. Huruvida polisanmälan verkligen har lämnats in eller om den ska lämnas in är enligt min bedömning inte betydelsebärande för att bedöma publicitetsskadan i det aktuella fallet. Sydöstran har, ur ett medieetiskt perspektiv, haft underlag för att göra sin rapportering.

Av artikeln framgår inte om Sydöstran sökt dig för en kommentar kring det som artikeln handlar om, vilket är en brist. MO har dock uppfattat, genom att som bakgrund ta del av annan rapportering om det aktuella fallet, att du varit tydlig med att du inte vill svara på frågor i medier om det som beskrivs i artikeln.

Min sammantagna bedömning är därför att du inte utsatts för en oförsvarlig skada av publiceringen.

Ärendet skrivs därför av.

Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Anmälaren har överklagat MO:s beslut och anfört bl.a. följande. Artikeln innehåller rena lögner, han har exempelvis inte blivit polisanmäld. Det stämmer heller inte att han vägrat att kommentera artikeln. Publiceringen strider mot ett flertal av mediernas egna etiska regler.

Sydöstran har avstått från att yttra sig. 

Mediernas Etiknämnds bedömning

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot Sydöstran.

I beslutet har deltagit ordförande Kristina Svahn Starrsjö samt Sanna Gustavsson, utsedd av Publicistklubben, Andreas Ekström, utsedd av Svenska Journalistförbundet, Ingrid Östlund, utsedd av Sveriges Radio, Karin Näslund, utsedd av Svenska Tidningsutgivareföreningen, Anna Hjorth, utsedd av Sveriges Tidskrifter, Göran Collste, Arash Sanari, Anders Forkman och Per Lyrvall, representerande allmänheten.