Uppgifter om kärleksrelation saknade allmänintresse

oktober 9 2007


Exp nr 76/2007 Falköpings Tidning


 


Tidningen skrev om en påstådd affär mellan två manliga politiker som varit inblandade i den sk fp-skandalen. Uppgifterna var felaktiga och tidningen klandrades.

 


Publiceringen


Den 5 oktober 2006 publicerade Falköpings Tidning en artikel med rubriken A (efternamnet angivet) talar ut: “Det blir aldrig mer politik”. Artikeln handlade om “dataintrångsskandalen” mot socialdemokraterna. Flera av de inblandade personerna namngavs, bl.a. A och B. A, som var från Falköping, intervjuades och förekom på bild.


Artikeln avslutades med uppgifter om att det på internet i olika forum flitigt hade spridits uppgifter om skandalen ända sedan den började. Sanningar hade blandats med lögner. Ett rykte var att A haft en homosexuell relation med B. A uppgav att han hade sett det. Han kunde bara säga att det inte stämde. De var båda öppet bisexuella men hade inte haft någon relation. “Om vi haft det så skulle jag ha stått för det givetvis” kommenterade A.


Anmälan


Artikeln anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman (PO) av A. Han anförde att nynazistiska organisationer i september illasinnat hade börjat spekulera i hans och B:s relation. Det påstods felaktigt att de skulle ha haft en homosexuell relation. Dessa rykten fick en viss spridning på internet utanför upphovsmakarnas närmsta krets, men det rådde aldrig några tvivel om varifrån lögnerna kom. Detta diskuterade anmälaren utförligt med reportern vid intervjun. Det stod alltså klart för tidningen hur ryktena uppstått och fått spridning. Trots detta valde tidningen att återge ryktena.


Anmälaren ville starkt ifrågasätta allmänintresset av att återge falska rykten om något så privat som hans sexuella relationer. Trots att han hade fått möjlighet att dementera uppgifterna, ledde publiceringen till en “ingen-rök-utan-eld”-effekt. Han hade fått förfrågningar om han hade varit otrogen, något som hade sårat honom, hans flickvän och hans vänner.


Tidningens yttrande


Tidningen anförde att artikeln publicerades i efterspelet till den så kallade fp-skandalen under valrörelsen. Både A och B var vid publiceringstillfället offentliga personer och rapporteringen hade allmänintresse.


Anmälarens påstående om att uppgifterna om relationen skulle ha hämtats från nynazistiska hemsidor var felaktigt. Uppgifterna cirkulerade på tidningens utgivningsort, inkom till redaktionen i form av tips samt hämtades från andra källor på internet, bl a en folkpartistisk blogg och flera diskussionsforum.


Tidningen hade varit tydlig i artikeln med att uppgiften om en homosexuell sexuell relation mellan A och B var ett rykte och ifrågasatte inte heller A:s dementi. Det var fullt tillräckligt att A fick dementera saken.


Frågor om enskilda personers sexuella relationer och sexuella läggning var normalt något som tidningar hanterade med försiktighet. I detta fall rörde dock saken två offentliga personer som tillsammans hamnat i centrum för nyhetsbevakningen. Tidningen ansåg att det vid publiceringstillfället fanns ett uppenbart allmänintresse av att reda ut vad som var sant och inte sant om deras relation till varandra. Tidningen ansåginte heller att uppgiften om sexuell läggning varit framhävd i artikeln eller på något sätt missaktande.


Anmälarens kommentar


Anmälaren kommenterade att tidningen borde ha tagit större hänsyn till att han var en vanlig 21-årig kille som aldrig hade sett skymten av ett liknande mediedrev tidigare. Han hade utsatts för vilda spekulationer i sammanhanget, men det kunde han i huvudsak acceptera som kritisk journalistisk granskning. Tidningen gick dock över gränsen när den publiceradefalska rykten om något så privat som hans påstådda sexuella relationer. Han vidhöll att tidningen varit medveten om att ryktena kom från nynazister. Det var inte seriös journalistik att en tidning ansåg sig kunna återge vilka hutlösa och kränkande rykten som helst så länge den anklagade gavs möjlighet att dementera.


PO:s bedömning


I beslut den 8 juni 2007 hänsköt PO ärendet till Pressens Opinionsnämnd med följande motivering.


Frågor om enskilda personers sexuella relationer och sexuella läggning är mycket integritetskänsliga och måste av tidningen hanteras med försiktighet.


Att uppgifterna om överlämnade av inloggningsuppgifter i den så kallade fp-skandalen var av allmänintresse, innebar inte att ett rykte om att de inblandade haft en homosexuell relation hade ett sådant intresse. A:s dementi medför inte att tidningen bör undgå ansvar.


Min bedömning är att A genom publiceringen tillfogades en oför-svarlig publicitetsskada för vilken Falköpings Tidning bör klandras.


Ärendet hos Pressens Opinionsnämnd


Tidningen och anmälaren fick del av PO:s beslut och bereddes tillfälle att yttra sig. Tidningen har uppgivit att den inte har något nytt att anföra utan hänvisar till tidigare inlagor.


Pressens Opinionsnämnds beslut


Pressens Opinionsnämnd finner på de skäl PO anfört att tidningen skall klandras. Falköpings Tidning har genom publiceringen åsidosatt god publicistisk sed.