Utpekande var pressetiskt oförsvarligt

september 30 2008


Exp nr 61/2008 Kvällsposten



Tidningen rapporterade om en händelse som var känslig för anmälaren. Personen utpekades genom att en bild tillsammans med uppgifter om bl.a. sysselsättning och ekonomi publicerades. Utpekandet var pressetiskt oförsvarligt.


Publiceringen

Den 25 oktober 2007 skrev Kvällsposten på förstasidan om en sydsvensk idrottstränare som “PRESSADES PÅ EN MILJON av sin 40-åriga ÄLSKARINNA”. I anslutning till texten visades en liten bild på ett par med suddade ansikten. Inne i papperstidningen och på hemsidan (kvp.se) fanns en artikel med rubriken Älska-rinnan fick miljon för att tiga. Bakgrunden till publiceringen var att kvinnan åtalats för utpressningsbrott. I ingressen stod att målsägaren, en tidigare idrottstränare, fallit för den vackra kvinnan som blev hans älskarinna. Men det hade kostat honom över en miljon kronor. – Alla tycker att jag varit dum och otrogen och de har rätt, sade mannen till Kvällsposten.

I artikeltexten stod om målsägaren, en man från Sydsverige. Han var sambo med en kvinna och hade aldrig haft några problem med pengar. Tvärtom hade han kunnat leva ett mycket gott liv och ägna sig åt sin sport. Han hade kommit i kontakt med den 40-åriga kvinnan när han skulle hyra ut ett hus. Efter den dagen fortsatte de att träffas i smyg trots att mannen bodde tillsammans med en annan.

Efter en semester började kvinnan enligt artikeln att kräva mannen på pengar för att hon inte skulle berätta om förhållandet för sambon. Han hade gett kvinnan över en miljon kronor. När hon kom med ytterligare krav hade han dock berättat för sin sambo och gått till polisen; det var det bästa han gjort, sade han. Vidare stod att en 59-årig kommunal topptjänsteman, som även han fallit för kvinnans charm och som lånat ut 200 000 kronor till henne, skulle höras som vittne i rättegången.

I anslutning till artikeln återkom bilden, som visade idrottstränaren och hans sambo, i större format. Ansiktena var suddade, men frisyr och hårfärg kunde urskiljas. Kläderna syntes delvis. I bildtexten i papperstidningen stod HOTAD LYCKA. Idrottsstjärnan och hans sambo lever ett ekonomiskt behagligt liv som hotades när han mötte den 40-åriga kvinnan.


Anmälan

Sambon inkom med en anmälan till Allmänheten Pressombudsman (PO). Hon kritiserade att bilden publicerats och anförde att hon och mannen endast var nödtorftigt maskerade. De var ganska kända i den sydsvenska staden och nu kunde de inte längre visa sig på gatorna. Historien var kränkande i alla sina delar och bilden gjorde saken ännu värre. Den visade dessutom dem som var brottsoffer och inte tilltalade. Hon var för övrigt inte ens brottsoffer i juridisk mening utan enbart drabbad. Varför skulle en bild på henne över huvud taget publiceras? Fotot hade dessutom inte tagits bort från kvp.se förrän efter ett dygn, trots att hon kontaktade tidningen direkt.

Tidningens yttrande

Kvällsposten anförde att utpressningsfallet hade väckt uppmärksamhet i Sydsverige. Den kritiserade bilden var ett anonymiserat fotografi på anmälaren samt hennes sambo som enligt åtalet var brottsoffer för utpressning.

Tidningen ville understryka att den anonymiserat samtliga berörda. Ingen hade namngetts. På bilden var ansiktena maskerade. Det framgick inte på vilken ort personerna bodde. Fotot hade beskurits och färgsättningen på kläderna ändrats.

Uppgiften om att mannen var sydsvensk idrottstränare ledde inte till något utpekande, eftersom det inte framgick vilken sport som avsågs. Om någon läsare förstod att anmälaren var omskriven, måste det ha berott på att läsaren hade tidigare kunskap om henne. Publiceringen ledde inte till att en sådan läsare fick någon ny information som innebar en oförsvarlig publicitetsskada, ansåg KvP.

Tidningen menade vidare att anmälaren hade haft en betydelsefull roll; enligt en uppgift i åtalet var det anmälarens förmögenhet som använts till betalningen.

Ytterligare korrespondens

Anmälaren anförde att det var Kvällsposten som skapat uppmärksamheten i Sydsverige. Tidigare hade några lokaltidningar rapporterat mycket anonymiserat utan bild och saken hade bara fått viss lokal uppmärksamhet.

Ansiktena var visserligen maskerade, men eftersom de hade ganska “yviga” frisyrer hjälpte det inte långt. Vidare hade de beskrivits som en sydsvensk idrottstränare som var sambo med en kvinna. På hemorten, som låg i tidningens spridningsområde, var kombinationen ovanlig. Uppgifterna var tillräckliga för ett utpekande.

Vidare hade anmälarens pengar inte använts till att betala kvinnan. Anmälaren hade inte haft något med saken att göra mer än på det högst privata planet. Många i deras omgivning hade reagerat med kommentarer. De skämdes värre än någonsin trots att det inte var de som gjort sig skyldiga till något brott.

Kvällsposten höll fast vid att något utpekande inte hade skett. Vid tidpunkten för publiceringen hade tidningen en uppgift om att det var anmälarens pengar som använts till att betala den misstänkta utpressaren. Oavsett riktigheten av den uppgiften, framhöll tidningen att anmälaren enligt åtalet skulle höras som vittne till styrkande av utpressningsbrotten. Tidningen beklagade anmälarens känsla av utsatthet inför publiceringen, men bestred att det förelåg brott mot pressetiken.

Anmälaren anförde att det förhållandet att hon kallats in som vittne absolut inte kunde ursäkta bildpubliceringen. Hon kände sig oerhört kränkt.

PO:s bedömning

I beslut den 11 juni 2008 anförde PO följande.

I detta fall har anmälan inkommit från sambon till den omskrivne (idrottstränaren) och prövningen sker i förhållande till henne. Vidare gäller enligt pressetiken att tidningar bör visa offer för brott stor hänsyn.

Det saknas anledning att ifrågasätta vad anmälaren har anfört om att bilden, där anmälarens och hennes sambos karaktäristiska frisyrer syntes, i kombination med uppgifterna om sysselsättning, ekonomi och att de hörde hemma i Sydsverige, var tillräckliga för ett utpekande på hemorten. Man kan inte utgå ifrån att alla som förstod att det var anmälaren som avsågs även kände till det tidningen nu gav offentlighet åt, nämligen uppgifterna om att mannen haft ett förhållande med den åtalade kvinnan och betalat henne stora summor pengar.

Det skildrade fallet var av visst allmänintresse, bl.a. eftersom det fanns uppgifter om att den åtalade kvinnan skulle ha solochvårat även andra män. Något berättigat intresse som motiverade det utpekande av anmälaren som skedde i sammanhanget förelåg dock inte.

Uppgifterna var känsliga för anmälaren och utpekandet av henne pressetiskt oförsvarligt. Kvällsposten förtjänar därför klander. Ärendet överlämnas till Pressens Opinionsnämnd.


Yttranden till Pressens Opinionsnämnd

Tidningen anförde bl.a. följande. För att rapporteringen av händelser ska vara meningsfull måste den förankras i verkliga förhållanden. Varje berättelse måste levandegöras. Tidningen hade på ett pressetiskt korrekt sätt undvikit att identifiera anmälaren. Anmälaren knöts inte till någon ort och hennes sysselsättning angavs inte. Bilden var beskuren, pixlad och manipulerad genom ändrad färgsättning på kläderna. Anmälan borde lämnas utan åtgärd.

Anmälaren svarade bl.a. att bildpubliceringen var kränkande för henne och att hon samma dag fått kommentarer från vänner och bekanta som känt igen henne och mannen.

Pressens Opinionsnämnds beslut

På de av PO åberopade skälen och därvid med särskilt beaktande av åtgärden att publicera bilden finner nämnden att publiceringen har orsakat en oförsvarlig publicitetsskada för anmälaren. Kvällsposten har genom publiceringen brutit mot god publicistisk sed.